Lakáshitel minimálbérből

Ekkora lakáshitelt vehetünk fel a 2021-es minimálbérből

Lakáshitel minimálbérből

Ekkora lakáshitelt vehetünk fel a 2021-es minimálbérből

Veres Patrik
2021-01-23 Frissítve: 2022-12-13
2021-01-23 Frissítve: 2022-12-13
12059717

Küszöbön a megállapodás, a 2021-es minimálbér 167 400 forint, a garantált bérminimum pedig 219 000 forint lehet februártól. Megnéztük, ezek az összegek mekkora lakáshitelhez elegendők. 

 

A versenyszféra és a kormány közötti megállapodás alapján a bruttó minimálbér 4 százalékkal 167 400 forintra emelkedhet idén februártól, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra. Nettósítva ez 111 321 és 145 635 forintot jelentene. A jelenlegi ingatlanárak és a frissen debütáló otthonteremtési program mellett joggal merül fel a kérdés, hogy ekkora havi jövedelmekkel mekkora hitelt vehetnek fel az igénylők. 

 

A Bank360.hu a hatályos jövedelemarányos törlesztési mutatók alapján megvizsgálta, hogy mekkora összeget fordíthatunk ekkora jövedelemmel lakásvásárlásra, ha kiszámítható 10 éves kamatperiódusú, 10, 20 vagy 30 évre felvett kölcsönt választanánk és nincs más hitelünk, amit törlesztenünk kell. 

 

 

minimálbér lakáshitel

 

garantalt berminimum lakáshitel

A konkrét banki ajánlatokat gyorsan megismerhetjük: ehhez csak látogassunk el a Bank360.hu Lakáshitel Kalkulátor oldalára, adjuk meg a nettó jövedelmünket, válasszuk ki az ideális futamidőt és kamatperiódusokat, és válasszuk ki a lehetőségek közül, hogy vállaljuk-e a bankszámlanyitást és a jövedelmünk érkeztetését a hitelező bankhoz.  

 

Ha nincs önerő, segíthet a csok vagy a babaváró

 

Ingatlanpiaci becslések alapján tavaly az utolsó negyedévben vidéken 10-15 millió forint, a fővárosban 20 millió forint volt a legtöbb tranzakció értéke. A jogszabályi elvárások alapján az ingatlan piaci értékének 80 százaléka fedezhető hitelből, ez az úgynevezett hitelbiztosítéki érték. Ez azt jelenti, hogy aki a 2021-es minimálbérből és garantált bérminimumból lakásvásárlásra szánja magát, egy 20 milliós ingatlan esetében 4 milliós önerővel kell rendelkeznie, 15 milliós ingatlannal számolva 3 millió forinttal abban az esetben, ha a bank nem határoz meg alacsonyabb hitelbiztosítéki értéket.

 

Amennyiben nincs megfelelő önerőnk a vásárláshoz, érdemes megvizsgálni az otthonteremtési lehetőségeket, elsősorban a csokot. Ha megfelelünk az igénylési feltételeknek, amelyekről részletesen itt írtunk és már vannak vagy a jövőben tervezünk gyermeket vállalni, a gyermekszám függvényében akár 10 millió forint állami támogatást kaphatunk ingatlanvásárlásra, amely beszámítható önerőként. 

 

Ugyanígy a családalapítás előtt állóknak segítség lehet a 10 millió forintos szabad felhasználású babaváró hitel, amelynek 75 százaléka számolható el önerőként, azaz 10 millió forint igénylésénél 7,5 millió forint fordítható önerőre. 

 

Csok-hitel, otthonteremtési hitel - belefér?

 

A csok mellé és az idén elérhető felújítási támogatás mellé egyaránt igényelhetünk kedvező, legfeljebb 3 százalékos éves ügyleti kamatú jelzáloghitelt fix kamatozással. A már ismert nettó minimálbérrel és garantált bérminimummal előbbi az ingatlanvásárláshoz, utóbbi a lakásfelújításhoz lehet hatalmas segítség. A legfeljebb 15 millió forintos csok-hitellel számolva látszik: a minimálbéres igénylőknek megéri az állami kedvezménnyel nyújtott hitelt igényelni, hiszen nagyobb összeget vehetnek fel, mintha piaci kölcsönt igényelnének. 

 

csok minimálbérrel és garantált bérminimummal

Garantált bérminimummal szintén a piaci kölcsönhöz képest nagyobb összegű csok-hitel fér bele, ehhez viszont 3 gyermeket kell vállalunk.

 

Az otthonteremtési kölcsön sajátossága, hogy legfeljebb 6 millió forintot igényelhetünk maximum 10 éves futamidővel, szintén állami kamattámogatással, amellyel így 3 százalék lesz az éves ügyleti kamat. Ez azt jelenti, hogy a garantált bérminimummal nem akadály a teljes összeg felvétele, ugyanakkor a minimálbér csak 5 764 000 forintra elegendő, azaz aki maximálisan szeretné kihasználni a 3 millió forintos felújítási támogatást, annak 236 000 forint önerővel kell beszállnia.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!