Erste Bank hitelezés

Felpörgött az Erste hitelezése, viszik a babavárót és a CSOK Pluszt

Erste Bank hitelezés

Felpörgött az Erste hitelezése, viszik a babavárót és a CSOK Pluszt

Herman Bernadett
2024-05-08 Frissítve: 2024-05-15
2024-05-08 Frissítve: 2024-05-15
38737189

Az Ersténél az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett lakáshitelek állománya. A babavárónál 39 százalék, a személyi kölcsönöknél 63 százalék a növekedés. Az Erste által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2400 milliárd forintot. 

 

Jelentősen, 32 százalékkal nőttek a működési bevételeink - mondta Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója a bank első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A működési költségek is emelkedtek főleg a bérek növekedése miatt, így a működési eredmény 40,5 százalékkal 62,8 milliárd forintra nőtt. Az adózás utáni eredmény a tavalyi első negyedéves veszteség után az idén 28,66 milliárd forintra ugrott, ennek egyik oka az volt, hogy az extraprofitadót a felére csökkentették. 

 

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya kis mértékben nőtt, a betétállomány viszont 9,4 százalékkal csökkent, így a hitel/betét arány 68,6 százalékosra emelkedett a tavalyi 54 százalékról. Az új kihelyezések volumene tavalyhoz képest 38 százalékkal nőtt, a lakossági hitelezés felpörgött, a lakáshitelpiacon a két és félszeresére nőtt az új hitelek mennyisége, 27 milliárd forint volt az első három havi folyósítás, és ennek a fele CSOK Plusz hitel volt. 

 

 

Még a babaváró is hasított

 

személyi kölcsönöknél 63 százalékos növekedés volt az új kihelyezéseknél, még a babaváró hitelből is 39 százalékkal többet adtak el, mint tavaly, bár az előzetes várakozás nem ez volt. Ennek az volt az oka, hogy nőtt a piacon az Erste részesedése - mondta Harmati László vezérigazgató-helyettes. 

 

A vállalati hitelállomány 5 százalékkal, 1117 milliárd forintra csökkent, ennek egyik oka, hogy egyes nagyvállalati ügyfelek hitele nagymértékben meg tudja változtatni az állományt. Az első negyedévben a vállalati új kihelyezés csökkent, kivéve a kereskedelmi célú ingatlanhiteleket. A kereskedelmi ingatlanhitelek volumene 12 százalékkal nőtt, de ez egyetlen nagy ügylethez köthető - mondta Cselovszki Róbert vezérigazgató-helyettes. A kkv-hitelek állománya 2 százalékkal emelkedett. 

 

Hatalmas volt a vagyongyarapodás

 

A lakossági ügyfélvagyon 5800 milliárd forint fölé emelkedett, ez nagyobb összeg, mint az Erste Bank Hungary mérlegfőösszege. A vagyongyarapodás egyik oka, hogy az Erste “demokratizálta” a befektetéseket - fogalmazta meg Cselovszki Róbert. 

 

Már egészen kis összegű, rendszeres megtakarításokra is tudnak megoldást adni, egy ügyfél akár 20 ezer forinttal is elkezdheti a takarékoskodást. A nyugdíjprogramba pedig már havi 10 ezer forinttal be lehet szállni. Sokat segít a terjesztésben, hogy digitális csatornákon, a George-on keresztül is el lehet indítani ezeket a megtakarításokat - tette hozzá Harmati László. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!