Már a recessziót árazzák a befektetők

Gyászos részvények, elszálló infláció: mit tegyenek a befektetők ilyenkor?

Már a recessziót árazzák a befektetők

Gyászos részvények, elszálló infláció: mit tegyenek a befektetők ilyenkor?

Bank360 tartalom
2022-08-13 Frissítve: 2022-12-20
2022-08-13 Frissítve: 2022-12-20
28842635
28718564

Hónapról hónapra nő az infláció, már a recesszióra készül a gazdaság, a részvények gyászos teljesítenek. Mit csináljon ebben a helyzetben egy kisbefektető, és mit ne? 

 

Jelentős fordulattal kell szembenézniük a megtakarítóknak: ellentétben az elmúlt évek kedvező helyzetével, az idén a részvénypiacok kiábrándítóan teljesítettek, az elmúlt 50 év legrosszabb első félévén vannak túl a fejlett piacok. Közben meredek emelkedőn van az infláció, Magyarországon júliusban már csaknem 14 százalékra ugrott.

 

Nincs könnyű dolga annak, aki az idén kialakult bizonytalan és kedvezőtlen piaci helyzetben keres helyet a megtakarításainak. A koronavírus-járvány hatásai még érezhetőek, például az ellátási láncok még bőven nem álltak helyre. Az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus fokozta a pesszimizmust, és emelkedő pályára tette többek között az alapanyag-, nyersanyag- és energiaárakat. Ebben a helyzetben nem meglepő, hogy a részvénypiacok évtizedek óta nem látott gyenge szereplést produkáltak az idei első félévben. 

 

Befektetői szempontból különösen problémás, hogy a részvények mellett a hagyományosan kiegyensúlyozó szerepükről ismert kötvények is rosszul teljesítettek - értékelte a kialakult helyzetet Bánhalmi Gábor, a K&H alapok kezelőjének vezető stratégája.

 

Nagyon megosztottak a piaci szereplők azzal kapcsolatban, hogy a világgazdaság csak lassulni fog vagy nagyon lelassul, esetleg a recesszióba süllyed. A befektetők próbálják beárazni utóbbinak az esélyét. A nemzetközi makroadatokból azonban egyelőre nehéz pontos prognózist mondani. A magas inflációs számokra a jegybankok is egyre agresszívabb kommunikációval és monetáris szigorító lépésekkel, kamatemelésekkel reagálnak, ami tovább növeli a recessziós félelmeket. 

 

Az biztos, hogy a bizonytalansági tényezők miatt továbbra is ingadozó piaci környezetre kell berendezkednünk. Ebben a helyzetben még inkább fontossá válik, hogy a megtakarítók, kisbefektetők a hosszú távú invesztíciós stratégiához tartsák magukat. Ez magában foglalja a kockázatosabb, de nagyobb hozampotenciált ígérő eszközökkel történő fokozatos, lépcsőzetes építkezést is - javasolja a befektetési szakember. 

 

A korábbi évtizedek példái alapján a recessziós időszakok jellemzően 30-50 százalékos nagyságrendű süllyedést szoktak hozni a részvénypiacokon, így egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén lenne még tér a további esésre a jelenlegi szintekről is. Ezzel együtt, ha a részvénybefektetéseinkről döntünk, mindenképpen figyelembe kell vennünk, jelenleg mennyi részvény típusú eszközt tartunk a portfóliónkban - mondta Bánhalmi Gábor. 

 

Ha valaki túl kockázatosnak érzi a részvények arányát, akkor csökkentheti azt. Ugyanakkor, ha összességében jelenleg alacsony a részvényarány az adott portfólióban, a már említett első féléves kiábrándító teljesítmény miatt, akkor rendszeres megbízásokkal, óvatosan el lehet kezdeni az építkezést, azaz nagyon megfontoltan, apró lépésekkel növelni a részvények arányát.

 

A legbiztonságosabb eszközök közé tartozik a megtakarításaink rövid távra szóló, likvid pénzállománya, amelyet a jelenlegi bizonytalanabb környezetben érdemes átmenetileg megnövelni. Ezt akár rövid futamidejű, néhány hónapos lejáratú kötvényekkel vagy ilyen eszközökbe fektető befektetési alapokkal is megtehetjük. A betéti kamatok érdemi emelkedésével az is opció lehet, ha lekötjük a pénzünket.

 

Később érdemes lehet elkezdeni növelni a hosszabb lejáratú kötvénybefektetéseket, főleg a fejlett piaci kötvényekben, hiszen ezek az eszközök recessziós környezetben menedékeszközként működnek, ami megnöveli irántuk a keresletet, és emeli az árfolyamukat. 

 

Bánhalmi Gábor szerint továbbra is igaz az az alapvető piaci összefüggés, amely szerint hosszú távon a részvény típusú eszközökkel lehet infláció feletti, valódi reálhozamot elérni. Ezért fontos, hogy a bizonytalanabb piaci környezet se sarkalljon arra, hogy teljes mértékben leépítsük a kockázatosabb eszközökben meglévő befektetéseinket. 

 

Az ingadozó piaci környezet a hosszú távú befektetések természetes, még ha olykor nagyon is ijesztő velejárója. A legjobb módja, hogy a kisbefektetők sikeresen vészeljék át a mostanihoz hasonló viharokat, ha mindig hosszú távban gondolkodnak, és fokozatosan, akár rendszeres megtakarításokkal építkeznek még ilyen helyzetben is. Az idő ezt a stratégiát fogja igazolni - állítja Bánhalmi Gábor.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!