Bencsik László

Híznak a betétek, pörögnek a lakáshitelek az OTP-nél

Bencsik László

Híznak a betétek, pörögnek a lakáshitelek az OTP-nél

Herman Bernadett
2024-08-09 Frissítve: 2024-09-06
2024-08-09 Frissítve: 2024-09-06
40452505

 

 

A lakáshitelek nagyon mennek, a vállalati hitelezés viszont az OTP-nél sem indult be az idén. A pénzügyi csoport nyereségének zöme külföldről származik. A betétállomány is ismét növekszik a tavalyi zuhanás után. 

 

Az első félévben 508 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el az OTP csoport, ennek egyre meghatározóbb része (72 százalék) származik már külföldről - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A második negyedév nettó eredménye 268 milliárd forint lett, magasabb az első negyedévinél, ennek a legfőbb oka az volt, hogy a bank az első negyedévben számolta el az olyan költségeket, mint a bankadó. Az OTP nemrég adta el romániai leánybankját, ez a harmadik negyedévben várhatóan 15 milliárd forintnyi extra nyereséget jelent majd a hitelintézetnek.

A lakáshitel megy, a vállalati hitel nem fogy

A hitelezés fellendült a régióban az OTP érdekeltségeinél, Magyarországon viszont kettős a kép, a lakáshitelezés rendkívül gyorsan nő, ez jó hír. Az új szerződések teljes összege a tavalyi 2,6-szerese. A vállalati hitelezés viszont nem talált magára.

 

A lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök iránti kereslet is nőtt, az OTP 61 százalékkal többet folyósított, mint tavaly, pedig 2023-ban is erős volt a piac. A vállalati hitelkereslet viszont gyenge maradt, a hitelállomány stagnált az első félévben. Egyedül a mikro-kisvállalati szegmensben volt minimális növekedés a második negyedévben. 

 

A betétállománynál is pozitív fejlemények láthatók. Tavaly Magyarországon komoly mértékben csökken a lakossági betétállomány a magas infláció és a magas hozamú lakossági állampapírok miatt. A helyzet viszont kezd normalizálódni, fél év alatt 5 százalékkal nőtt a lakossági betétállomány. A hitelintézet tőkehelyzete stabil, a tőkemegfelelési mutatók mindegyike magas maradt.

A leánybankok jól teljesítettek

 

Az OTP Csoporton belül a külföldi bankok eredményei is kiválóak, egyedül a romániai leány nem ért el olyan jó eredményt, mint tavaly, de ezt a bankot azóta az OTP eladta. A teljesítő hitelállomány az üzbég bank kivételével mindegyik leánybanknál nőtt a második negyedévben, Ukrajnában volt a legnagyobb, 11 százalékot bővülés egyetlen negyedév alatt. Csoport szinten 3 százalékkal nőtt a hitelállomány. Üzbegisztánban azért lassult valamelyest a hitelezés, mert még további fejlesztéseket kell végrehajtania a banknak, hogy a keresletet megfelelően kezelni tudja. Ha az informatikai fejlesztések lezajlanak, ismét komoly növekedés várható Üzbegisztánban. 

 

A magyarországi alaptevékenység 112 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első félévben, emellett 360 milliárd forintnyi osztalékot is kapott a leánybankoktól. A bankadót és az extraprofitadót az első negyedévben könyvelte el az OTP, de a második negyedévben is voltak egyedi tételek, például az orosz kötvényekre extra 22,1 milliárd forintos értékvesztést kellett elkönyvelni, de a kamatstop meghosszabbítása is 5,6 milliárd forintnyi veszteséget eredményezett. Az új tranzakciós illetékre vonatkozó szabályozás nagyjából 24 milliárd forinttal növeli majd az OTP terheit.

 

 

 

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!