Tízből hét magyar már újra nyaralni akar

Hurrá, újra nyaralunk, és negyedmilliót szánunk rá átlagosan

Tízből hét magyar már újra nyaralni akar

Hurrá, újra nyaralunk, és negyedmilliót szánunk rá átlagosan

Bank360 tartalom
2022-07-02 Frissítve: 2022-07-02
2022-07-02
28115558

Aki tervez nyaralást az idén, az átlagban 250 ezer forintot akar költeni rá. Márpedig a járványévek elmúltával újra többen akarunk: tíz megkérdezettből heten.

 

A K&H biztos jövő index készült reprezentatív felmérése szerint a 30-59 évesek többsége, 10-ből 7-en, hosszabb, legalább 5 napos belföldi utazást tervez. A még járványévnek számító, de már szabadabb nyaralást lehetővé tevő 2021-ben ez az arány 57 százalék volt. Hasonló időtartamú külföldi utazást a megkérdezettek 26 százaléka tervez, míg 2021-ben ez csak 16 százalékukra volt igaz. 

 

Az első negyedévben készült kutatásból kiderül az is, hogy mekkora összeget szánnak az utazók az idei nyaralásra. Az átlagos utazási költségvetés 247 ezer forint. Ez az összeg lényegében megegyezik azzal, amit a pandémia előtt, 2019-ben tettek félre vakációzásra az utazni vágyók, ugyanakkor a tavalyi 183 ezer forinthoz képest 35 százalékos növekedést jelent. Az átlagon belül a nyaralásra szánt összeg így alakult a megkérdezettek százalékában:

  • 16 százalék 100-149 ezer, 
  • 18 százalék pedig 150-199 ezer, 
  • 13 százalék 200-299 ezer, 
  • 8 százalék 300-499 ezer forint. 

 

Az összeget döntően a saját jövedelmükből állják az érintettek, idén és tavaly is 68 százalékuk így oldja meg a finanszírozást. A 2021-es 15 százalékkal szemben idén 16 százalékos azoknak az aránya, akik a családtagok támogatásából mennek nyaralni, banki kölcsönre 6 százalékuk támaszkodik. A SZÉP-kártya is népszerű: az utazók 28 százalékánál ez a forrás is szerepet kap. Erre most szabadabb a lehetőség is, hiszen az év végéig minden alszámlán (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) lévő keretet szabadon felhasználhatják a kártyabirtokosok az engedélyezett célokra. Ráadásul július 2-ától a SZÉP-kártya pénzeket már nem lehet bolti hideg élelmiszerek vásárlására fordítani, egy ez az elszívó hatás is csökken. 

 

A felmérés szerint a megkérdezettek 21 százaléka a nyaralásra az idén külön utasbiztosítást akar kötni. 24 százalékuk a bankkártyájához meglévő mellé köt utasbiztosítást. Csak a bankkártyás biztosításra a válaszadók 17 százaléka támaszkodik. Az utasbiztosítások között nagy különbségek vannak abban, hogy milyen káreseményre és mekkora fedezetet nyújtanak, további milyen plusz szolgáltatásokat kínálnak. Ezért érdemes megnézni, hogyha egyáltalában van, akkor a bankkártyánkhoz milyen tartalmú utasbiztosítás kapcsolódik. Ezzel elkerülhetjük, hogy már egy káreseménynél derüljön ki, hogy hiába voltunk megnyugodva, azzal nem sokra megyünk.

 

Az utasbiztosítás baleset, betegség, kórházi kezelés, poggyász eltűnése, késése vagy úti okmányok pótlása esetében is fedezetet nyújt a szerződésben megadott összeg mértékéig. Egy kisebb baleset, egy végtagtörés kezelése is akár több 100 ezer forintos tétel lehet, de egy gyomorrontás kezelése is több 10 ezer forintra rúghat, csakúgy, mint a napszúrás vagy éppen a leégés kezelése, ami szintén gyakori a nyári utazási szezonban.

 

Jó tudni azt is, hogy sztornóbiztosítás (más néven útlemondási biztosítás) is létezik olyan esetekre, amikor valamilyen váratlan, elháríthatatlan esemény miatt nem tudunk elutazni vagy a nyaralásunkat meg kell szakítanunk. Több olyan utasbiztosítási csomag van, amiben ez a fedezet is szerepel. A Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorában külön szűrni is tudunk ezekre. Ugyanígy az idén nyáron egyre gyakoribbá váló reptérkáoszok, járattörlések és -késések esetére is választhatunk ilyen helyzetben segítő repülő biztosítást is tartalmazó utasbiztosítást, amire ugyanúgy szűrhetünk a kalkulátorban.



 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!