Bankszámla

Idén is sokat spórolhatunk egy olcsóbb bankszámlával

Bankszámla

Idén is sokat spórolhatunk egy olcsóbb bankszámlával

Veres Patrik
2021-03-29 Frissítve: 2023-01-24
2021-03-29 Frissítve: 2023-01-24
13184338

Idén második éve kapják meg a folyószámla-tulajdonosok elektronikusan vagy postán az éves bankszámla-díjkimutatásukat. Egyszerű, átlátható módon szerepel a dokumentumban, hogy 2020-ban mennyit fizettünk bankszámla használatért. A kimutatás tartalmazza például 

 

  • a rendszeres díjakat (számlavezetés),
  • a készpénzfelvétel,
  • a bankkártya,
  • az átutalások,
  • a netbank
  • és az egyenlegközlő és tranzakciókhoz köthető SMS-ek díjait is. 

 

Ha gyakran használjuk a számlát, de nem fordítunk nagyobb figyelmet a díjakra, meglepő lehet, hogy mennyi pénzt vitt el a bankolás. A kártyadíjak a folyószámla mellé kapott kártyára vonatkoznak, a hitelkártyákra nem. 

 

Az éves költség csak egy dolog, ami alapján a váltás mellett dönthetünk. A bankok március-április környékén vizsgálják felül a bankszámlák díjszabását az inflációhoz mérten, amitől tovább emelkedhetnek a számla- és kártyahasználati díjak. Több bank jelezte: változtatnak a számlaköltségeken a tavaly mért 3,3 százalékos infláció hatására. A Budapest Bank és az OTP Bank már igazította is a költségeket, a K&H Bank április 1-től teszi ezt meg, a CIB Bank és az Unicredit Bank pedig május 1-től.

 

Új funkciók, nagyobb érték

 

Ha évek óta még csak rá sem néztünk a bankok számla-ajánlataira és nem folglalkoztunk azzal, hol bankolunk, szinte biztos, hogy találunk kedvezőbbet, hiszen az ügyfelekért folyó verseny folyamatos, ami árcsökkenéshez vezet, és az utóbbi egy-két évben pedig a szolgáltatások tere is bővült a számláknál.

 

  • a bankszámla már az okostelefonban is elérhető. Elintézhetünk szinte mindent, akár egy hitelfelvételt is. Ez költséghatékonyabb, mintha a fióki ügyintézőn keresztül kellene végigmenni a folyamatokon.
  • Vannak csomagáras bankszámlák, ahol fix havidíjért cserébe szabadon bankolhatunk.

 

A bankok nem csak innovatívak, de nagyvonalúbbak is. Több díjtételt is elengednek megszabott feltételek teljesítésével: ilyen, ha a jövedelmünket a számlára érkeztetjük vagy aktívan tranzkaktálunk a számlával rendszeresen.

 

Így találhatjuk meg a nekünk ideális számlát

 

Könnyedén felmérhetjük, hogy kínálnak-e olcsóbb bankszámlát a pénzintézetek, főleg akkor, ha rendelkezünk az éves díjkimutatással.

 

Nincs más dolgunk, mint a Bank360 bankszámla kalkulátorában megadni, hányszor, hogyan és mennyi pénzt utalunk vagy éppen mennyi készpénzt veszünk fel, hogy mekkora jövedelem érkezik majd a számlára és esetleg helyezünk-e el megtakarítást. Beállíthatjuk, hogy milyen bankkártyát szeretnénk a csomag mellé és akarunk-e mobilfizetési lehetőséget. A kalkulátor mindezek alapján rangsorolja az ajánlatokat. 

 

Ha például nem akadály a digitális bankolás és szinte mindent telefonon vagy netbankon intéznénk, és érkezik legalább 250 000 forintos fizetés a számlára, az éves díj mindössze 5 732 forint az OTP Bank Smart számlacsomagjával,  5 914 a Magnet Bank Házhozszámlájával és 7 805 forint a Raiffeisen Bank Aktivitás 3.0 számlájával. 

 

Ha sok készpénzt használunk, a CIB ECO-val 3 878 forintra szorítható az éves díj, sőt, online számlanyitással 10 000 forintos jóváírást is kaphatunk, amivel több mint két évig ingyen van a bankszámla. A Magnet Házhozszámlája 11 849 forint a második évtől míg a Raiffeisennél 15 353 forintért bankolhatunk az Aktivitás 3.0-val. 

 

Minél pontosabban adjuk meg a számlahasználati szokásainkat, annál pontosabb eredményt kapunk a kalkulátorból. Érdemes a második évre vonatkozó díjak alapján összehasonlítani a költségeket, mivel az első évben kapott induló kedvezmények torzíthatják a bankszámla valódi költségét. 

 

Elég szólni az új banknak

 

Ma már a bankszámlaváltás is nagyon egyszerű, ha megvan az ideális csomag. Az egyszerűsített bankváltás folyamata során, elég az új bankunk fiókjába bemenni és ott kérni az egyszerűsített bankváltást. Az új pénzintézetnek megadhatjuk, hogy milyen megbízásokat szeretnénk áthozni, például rendszeres utalásokat vagy csoportos beszedési megbízásokat. Más dolgunk nem lesz, a két bank egymás között néhány munkanap alatt végrehajtja az adatok átadását és a régi számla bezárását, onnantól pedig csak az új bankszámlánk marad.  

 

Természetesen a bankváltás során is van néhány olyan tényező, amelyeket nem árt észben  tartani. Ezeket ebben a cikkben foglalta össze a Bank360.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!