Lehet arra is biztosítást kötni, ha esik az eső, vagy hideg van a nyaralás alatt

Nincs elég meleg a nyaralás alatt? Erre is fizet a biztosító!

Lehet arra is biztosítást kötni, ha esik az eső, vagy hideg van a nyaralás alatt

Nincs elég meleg a nyaralás alatt? Erre is fizet a biztosító!

Vrazsovits Rita
2023-04-22 Frissítve: 2023-04-21
2023-04-22
32427035

A hetekkel előre lefoglalt nyaralásoknak egy buktatója biztosan van, amit nem tudunk befolyásolni: az időjárás. Azt, hogy mennyit süt a nap vagy hányszor ázunk bőrré, nagyrészt szerencse kérdése, de már erre is lehet biztosítást kötni. 

 

A legnagyobb körültekintéssel megszervezett nyaralást is tönkreteheti a rossz időjárás, a napfényes kirándulások és fürdőzések helyett pedig jöhetnek a filmek, a társasjátékok és a bosszankodás. Szerencsére erre a helyzetre is van már legalább egy félmegoldás, ugyanis ma már időjárás biztosítást is köthetünk, mielőtt nyaralni megyünk. Ez az időjárást ugyan nem képes megváltoztatni, kaphatunk azonban egy kis pénzt, és egy újabb esélyt, hátha egy másik időpontban a nap is kisüt, ha útnak indulunk.

 

Az esőre és a hűvösre is fizethet a biztosító

 

Magyarországon elsőként az időjárás biztosítást a Generali Biztosító vezette be, de csak a belföldi nyaralásokra. Ennek az a lényege, hogy ha itthon megyünk el nyaralni, és az időjárás rosszabb, mint amit a meteorológusok előre jeleztek, akkor a biztosító térít, a biztosítási összegből pedig később akár egy másik nyaralást is lehet finanszírozni. 

 

Ez egyszerűen hangzik, de a feltételek ennél valamivel összetettebbek. Az időjárás biztosítás a Generali esetében a lakásbiztosítás kiegészítője, és csak Magyarországon belül hatályos, vagyis ha külföldre megyünk nyaralni, akkor nem tudunk vele élni. Ezen belül meg kell jelölni a kockázatviselés helyét, ami csak postai irányítószámmal azonosított, magyarországi település közigazgatási határain belül elhelyezkedő terület lehet. Akkor érdemes tehát ilyet kötni, ha végig egy településen tervezzük eltölteni az időt. Aki csillagtúrára indul, annak ez a szolgáltatás nem segít sokat. Fontos, hogy az időjárás biztosítást csak 2023. június 15. és augusztus 20. közötti időszakra lehet kötni, 7 vagy 14 napos, egyszeri, egybefüggő időintervallumra. A változékonyabb időjárású tavaszi és őszi hónapokra nincs ilyen lehetőség, csak a főszezonban. 

 

Mi alapján fizet a biztosító?

 

Adja magát a kérdés, hogy mégis mi alapján tudja eldönteni a biztosító, hogy rosszabb időnk volt-e, mint az előrejelzett, vagyis hogy megkapjuk-e a biztosítási összeget vagy sem. Ezt a Generali és az Időkép együttműködése alapján a napi mért hőmérsékleti maximum és a napi csapadékmennyiség alapján döntik el. Ahhoz, hogy biztosítási eseményről lehessen beszélni, az alábbiaknak kell teljesülni:

  • 7 napos egybefüggő kockázatviselési időszak esetén
    • legalább három napra vonatkozóan a mért napi hőmérsékleti maximum kisebb a szerződő által a biztosítás aktiválásakor elfogadott, a biztosító által előre jelzett napi hőmérséklet adatainál,
    • és ugyanezen napokra a mért csapadék mennyisége meghaladta a 4 millimétert.
  • 14 napos egybefüggő kockázatviselési időszak esetén
    • legalább öt napjára vonatkozóan a ténylegesen mért napi hőmérsékleti maximum kisebb a szerződő által a biztosítás aktiválásakor elfogadott, a biztosító által előre jelzett napi hőmérséklet adatainál,
    • és ugyanezen napokra a mért csapadék mennyisége meghaladta a 2 millimétert.

Az aktiválásnak a nyaralás előtt legalább 15 nappal meg kell történnie.

 

Ha teljesülnek a fenti feltételek, akkor a biztosító 100 ezer forinttal kárpótol, ráadásul automatikusan. A biztosító kiértékeli az időjárást a nyaralás, vagyis a kockázatviselés időtartama alatt, és ha teljesültek a feltételek, akkor SMS-ben értesítenek arról, hogy 8 napon belül a bankszámlára utalják a kártérítést.

 

A sportolásnak is betehet az időjárás

 

Bár a síszezonnak már vége, több működő pálya áprilisban is várja a késői síelőket. Emiatt érdemes tudni, hogy több utasbiztosítás térít akkor, ha a sípályát az időjárási körülmények miatt zárják le. A K&H Biztosító például napi térítést nyújt abban az esetben, ha a hó szintje túl alacsony, egyszerre túl sok hó esett, vagy ha szélvihar, köd vagy hóvihar miatt kell lezárni a pályát. A lezárást igazolnia kell a sípályát üzemeltető cégnek is. A hóbiztosítás azonban csak december 1. és március 31. között él, tehát ha áprilisra szerveztünk síelést, akkor a K&H már nem vállal kockázatot az időjárásért. 

 

Szintén térít időjárás miatti síterep zárlatra a Colonnade. A biztosító abban az esetben fizet, ha a síterep igazolást állít ki a lezárás tényéről. A biztosító a síbérlet időarányosan fel nem használt részét téríti meg, amennyiben a síterep szélsőséges időjárási viszonyok miatt zárva tart, illetve az üzemeltető erre vonatkozó kártérítést nem adott.



 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!