Bolgodan biciklizik a piros esőkabátos kisgyerek, akit az apukája segít

Így tehető teljesen ingyenessé a babaváró hitel

Bolgodan biciklizik a piros esőkabátos kisgyerek, akit az apukája segít

Így tehető teljesen ingyenessé a babaváró hitel

Vrazsovits Rita
2022-01-12 Frissítve: 2022-01-18
2022-01-12 Frissítve: 2022-01-18
18165652

A gyermekvállalási támogatásnak köszönhetően a babaváró hitel részben vagy akár teljesen vissza nem térítendő támogatássá alakítható, vagyis ideális esetben a felvett hitelt nem kell visszafizetni. A támogatás összegét az igénylés és a gyermekvállalás időzítése is befolyásolhatja - ha jól kalkulálunk, az állam akár a teljes hitelösszeget is elengedheti.

 

A babaváró támogatás két elemből áll: a hitelhez kapcsolódó kamattámogatásból és a gyermekvállalási támogatásból. Mindkettő érvényesítéséhez eltérő feltételeket kell teljesíteni:

 

  • a kamattámogatás megtartásához az igényléstől számított öt éven belül legalább egy gyermeket kell vállalni,
  • a gyermekvállalási támogatás az igényléstől számítva a második gyermek után vehető igénybe először - ekkor az aktuálisan fennálló tőketartozás 30 százalékát vállalja át az állam,
  • ha az igénylés után harmadik gyermek is születik, akkor a teljes fennálló tartozást átvállalja az állam. 

 

Mennyi pénzt jelent a gyermekvállalási támogatás?

A gyermekvállalási támogatásnak nincs fix összege, minden igénylőnek a fennálló tőketartozásával arányosan számítják ki, hogy mekkora összegre jogosult. Ez logikusan azt jelenti, hogy minél nagyobb a fennálló tőketartozása az adósnak, annál nagyobb összegű támogatást jelent a 30 százalékos elengedés, majd később a teljes elengedés.

 

A számításnál azt a sajátosságot is figyelembe kell venni, hogy a babaváró hitel visszafizetése a terhesség 12. hete után akár három évre is szüneteltethető. Ebben az időszakban nem csökken a tőketartozás összege. 

 

Akár mind a 10 millió forintot is átvállalhatja az állam

A fentiek alapján nem kizárt, hogy egy pár akkor adja be az igénylést a babaváró hitelre, amikor a feleség már legalább három hónapja babát vár. Ebben az esetben a folyósítást követően azonnal kérhetik a törlesztés felfüggesztését. Ha a hároméves szüneteltetés ideje alatt ismét teherbe esne az anya, akkor a második gyermekre hivatkozva is kérhetik a szüneteltetést, emellett pedig a 30 százalékos elengedésre is jogosultak lesznek. Mivel a törlesztést nem kezdték meg, a fennálló tőketartozás ekkor még mindig ugyanannyi, mint a folyósítás után volt - a maximális hitelösszeg felvétele esetén 10 millió forint. Ennek a 30 százaléka hárommillió forint - ennyit vállal át az állam a második gyermek után.

Ezt követően ismét három éven keresztül változatlan marad a tőketartozás összege, hiszen a második gyermek után is kérhető a szünet. Ha ebben az időszakban az anya harmadszor is teherbe esik, akkor az állam a teljes hátralévő tartozást átvállalja, ami hétmillió forint. Így a házaspár úgy tudja igénybe venni a 10 millió forintos kamatmentes hitelt, hogy közben egyáltalán nem kellett törlesztenie.

 

Mi a helyzet, ha később érkezik a baba?

Ha az igénylés után a pár nem szüneteltet, hanem elkezd törleszteni, a tőketartozás értelemszerűen hónapról hónapra csökken. 10 millió forintos hitelösszeg esetén az induló törlesztőrészlet 45 833 forint, ami évente körülbelül kétszáz forinttal csökken a változó kezességvállalási díj miatt. 

 

A Bank360 kalkulátora szerint 2022. januári igényléssel és 2026. januári gyermekszületéssel számolva 2025 nyarától már kezdeményezhető a törlesztés szüneteltetése. Ekkor a fennálló tőketartozás 8 291 667 forint, vagyis több mint 1,7 millió forintot már visszafizettek. Ha a kezességvállalási díjat is hozzáadjuk, akkor összesen 1 869 038 forintot fizettek ki. 

 

Ha a hároméves időszakban megérkezik a második gyermek, akkor a fennálló tőketartozás 30 százaléka 2 487 500 forintra jön ki - ez több, mint félmillió forinttal kevesebb, mint azoknak, akik az igénylés után azonnal tudtak élni a szüneteltetés lehetőségével. Ha később vállalnak harmadik gyermeket is, akkor az állam átvállalja a teljes fennálló tartozást, de a futamidő elején, a gyermekvállalás előtt már kifizetett 1,87 millió forintot semmilyen formában nem lehet visszaigényelni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!