számológép

Infláció, forint, kamatok: ezt várják 2024-ben a szakértők

számológép

Infláció, forint, kamatok: ezt várják 2024-ben a szakértők

Herman Bernadett
2024-01-19 Frissítve: 2024-04-03
2024-01-19 Frissítve: 2024-04-03
36921361

A bankok és brókercégek közül már több is közzétette az előrejelzését 2024-re. Csökkenő inflációval, gyorsan mérséklődő alapkamattal és stabil forintárfolyammal számol a piac, de szép számmal akadnak kockázatok is. Ha a jóslataik bejönnek, akkor többet érhetnek az év eleji fizetésemelések és olcsóbbá válhatnak a hitelek.

 

Infláció: eleinte csökken, de ez megakadhat

 

Az infláció Magyarországon decemberben 5,5 százalékra csökkent, ami jelentős visszaesés a 2023-as 17,6 százalékos éves átlaghoz képest, így az MNB tovább vághatja a kamatot, akár az eddigieknél nagyobb léptékben. Az Equilor 2024-re 5,3 százalékos átlagos inflációt vár - mondta Árokszállási Zoltán, a brókercég vezető elemzője. A hosszabb távú inflációs folyamatokban azonban továbbra is bizonytalanságot látnak. 

 

“2023 közepe óta tart az alacsonyabb inflációs folyamat, egy jó ideje már cél közeli mértékben emelkednek az árak. Ez folytatódni fog 2024 első felében, utána viszont magasabb lesz az árnyomás a nagyjából 10 százalékos bérnövekedés miatt” - prognosztizálta Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ vezetője. A szakember 2024-ben átlagosan 4,3 százalékos áremelkedést vár. 

 

Hasonló ehhez a Raiffeisen Bank szakértőinek a várakozása. Török Zoltán vezető elemző most januárban 4,3 százalékos inflációra számít, ezt követően hullámzik majd az áremelkedés üteme, lesznek hónapok, amelyekben a jegybanki célsávban, 2-4 százalék között lesz csak a mutató, de az év egészében az OTP-hez hasonlóan a Raiffeisen is 4,3 százalékos áremelkedést vár. 

 

Forint: stabil maradhat az árfolyam 

 

Az OTP Bank elemzői alapvetően stabil forintárfolyamra számítanak az év első felében, ugyanakkor látnak olyan tényezőket, amelyek az év második felében a gyengülés veszélyét hordozzák magukban, a külső kockázatok esetleges megvalósulása mellett a csökkenő kamatkülönbözet, a gazdasági növekedés élénkítését célzó kormányzati programok vagy az EU-val szembeni feszültségek erősödése is gyengítheti a forintot. “360-370-nél lenne a fair euró-forint árfolyam, de az év végére 390-es keresztárfolyamot várunk” - mondta Tardos Gergely. 

 

A Raiffeisennél is stabil forintra számítanak, Török Zoltán szerint a jegybank csak olyan lépéseket hajt végre, amelyek mellett megmaradhat a jelenlegi 380 körüli euró/forint árfolyam. Az Equilor szerint a forint árfolyamában ellentétes hatások érvényesülnek: az európai uniós források egy részéhez most már hozzáfér Magyarország, és a globális kamatokhoz képest a kamatkülönbözet a forint javára továbbra is számottevő. Ez gyorsan csökkenhet, így, bár rövid távon nem kizárt némi erősödés, az év végén 395 forint körül alakulhat az euró árfolyama.

 

A kamatcsökkentés éve lesz 2024

 

Az elemzők egyetértenek abban, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akár fokozhatja is a kamatvágások mértékét a következő időszakban. Ezt alátámasztja Virág Barnabás alelnök nemrég egy konferencián jelezte, hogy az eddigi 75 bázispontos havi csökkentést 100 bázispontos vágás válthatja fel. A Raiffeisen szerint akár 125 bázisponttal is csökkenhet az irányadót ráta, így a banknál a félév végén 7, az év végére 5,5 százalékos alapkamattal számolnak. 

 

Az Equilor vezető elemzője szerint a 10,75 százalékos jelenlegi alapkamat nagyon messze van az aktuális és az Equilor által 2024-re várt 5,3 százalékos átlagos inflációtól. Árokszállási Zoltán az év végére 6 százalékos alapkamatot vár. 

 

Az OTP-nél is úgy látják, az infláció gyors csökkenése miatt az MNB 2024 elején gyorsíthat a kamatcsökkentések ütemén. Az igen magas szintre ugró reálkamatok és a gyenge belső kereslet miatt akár a korábbi 75-100 bázispontos jegybanki alapkamat-csökkentéseknél érdemben nagyobb lépés is elképzelhető lenne. Ugyanakkor a forint stabilitásának fontossága miatt a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a nyári 100 bázispontos lépések térnek vissza az első negyedévben. Az év végéig szerintünk kedvező esetben 5,5 százalékig csökkenhet az irányadó kamatszint - mondja Tardos Gergely. 

 

A lendületesen csökkenő jegybanki alapkamat olcsóbbá fogja tenni a hiteleket is. A tavaly május óta végrehajtott eddigi vágások hatására a lakáskölcsönök kamatai már 7 százalék alá süllyedtek, és 5-6 százalékos alapkamat esetében tovább csökkenhetnek a hitelkamatok. Az infláció alakulása reálbéreket és a nyugdíjak reálértékét is befolyásolhatja. Ha ugyanis az év során a korábbi várakozásoknál jobban csökken az infláció, az az év elején kapott fizetés- és nyugdíjemeléseket is felértékelheti. A nyugdíjaknál januártól 6 százalékos volt az emelés, ami azt jelenti, hogy egy ennél alacsonyabb inflációval már eleve nyernének az idősek. A fizetést kapók esetében is hasonló a helyzet: ha valakinek 5-6 százaléknál nagyobb béremelést kapott 2024-re, akkor egy ennél kedvezőbb infláció esetén nő a reálbére, azaz a jövedelme értéke. A minimálbért vagy garantált bérminimumot keresők már szinte biztosan nyertek, hiszen nekik ennél lényegesen nagyobb mértékben nőtt a jövedelme 2024-ben.

 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!