Tanuló lány

Iskolapadból új házba? Ezek az állami támogatások érhetők el diákként

Tanuló lány

Iskolapadból új házba? Ezek az állami támogatások érhetők el diákként

Vrazsovits Rita
2021-01-25 Frissítve: 2023-02-09
2021-01-25 Frissítve: 2023-02-09
12090314

Jelentős eltérések vannak az állami támogatások között abból a szempontból, hogy az igényléshez szükséges, megfelelő időtartamra érvényes társadalombiztosítási jogviszonyba beszámítható-e a hallgatói jogviszony időtartama, valamint, hogy igényelhető-e az adott támogatás diákként vagy hallgatóként. A Bank360 elemzői megvizsgálták, pontosan milyen szabályok vonatkoznak e tekintetben a legnépszerűbb állami támogatásokra.

 

Az iskolai évek után sok fiatal tűzi ki célként, hogy saját ingatlan tulajdonosa legyen, de erre kizárólag önerőből keveseknek van lehetősége. Jó hír, hogy az állami támogatások egy része akár már a diákévek, vagy közvetlenül azt követően is igénybe vehető, más támogatási formák viszont nem, vagy csak szigorúbb feltételekkel.

 

A diákok, hallgatók szempontjából a legfontosabb különbség az egyes támogatások között, hogy milyen hosszú társadalombiztosítási jogviszonyt írnak elő az igénylési feltételek, valamint hogy ennek részeként elfogadható-e a hallgatói jogviszony. Mutatjuk a részleteket. 

 

Csoknál nem akadály a hallgatói jogviszony, de van egy kivétel

 

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésénél új és használt építésű ingatlan vásárlásához is elfogadható, ha az igényléshez szükséges 180 napos társadalombiztosítási jogviszony meglétét az igénylő részben vagy teljes egészében hallgatói jogviszonynak köszönheti. Egy kivétel van: az új lakás építésére vagy vásárlására, három gyermek után igényelhető 10 millió forintos támogatásnál legalább 2 éves folytonos jogviszonyt kell igazolni, melynek az utolsó 180 napja nem lehet hallgatói jogviszony - vagyis hallgatóként nem lehet beadni az igénylést, ha 10 millió forint támogatás a cél. 

 

A hallgatói jogviszony igazolás akkor fogadható el, ha az igénylő 

 

  • a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési-oktatási intézményben vagy 
  • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben,

 

nappali rendszerű oktatás keretei között folytat vagy folytatott tanulmányokat - vagyis a külföldi tanulmányok nem számíthatók be. Az igénylés során a hallgatói jogviszonyt igazolni kell, emellett meg kell adni a tanulmányok megkezdésének és várható befejezésének az időpontját is. 

 

hallgatói jogviszonnyal lakástámogatás

 

A falusi csokra szigorúbb szabályok vonatkoznak

 

Falusi csok igénylésénél a rendeletben eltérő feltételek vannak. A különbséget az adja, hogy a hagyományos csokot az is felveheti, aki középfokú tanulmányokat folytat, a falusi csokhoz viszont csak a felsőoktatási hallgatói jogviszonyt fogadják el - vagyis diákként csak a főiskola vagy az egyetemi képzések nappali hallgatói adhatják be az igénylést.

 

Nem ez az egyetlen eltérés a csok és a falusi csok között, a közmunkásokra is eltérő szabályok vonatkoznak a két támogatásnál, amelyről korábbi cikkünkben írtunk.

 

Babaváró hitel igénylés diákként

 

A falusi csokhoz hasonlóan a babaváró hitelnél is csak nappali felsőoktatási jogviszony számítható be az elvárt, legalább három éves folytonos tb jogviszonyba. A beszámítás módja azonban nem mindegy, hogyan valósul meg, hallgatóként ugyanis nem lehet beadni az igénylést. Az igénylést megelőző 180 napon a hallgatói jogviszony nem megfelelő az igényléshez, ott már állandó munkaviszonyra vagy vállalkozói jogviszonyra van szükség.  

 

A hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig legfeljebb hat hónap telhet el - vagyis a tanulmányok befejezése után legfeljebb fél év van arra, hogy valaki munkába álljon. Ha ennél több idő telik el, akkor megszakad a folytonos tb jogviszony. Fontos, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel több engedményt is tett az állam a babaváró hitellel kapcsolatban, ezekről ebben a cikkben írtunk részletesen. 

 

Szintén az utólagosan bevezetett módosítások közé tartozik, hogy a három éves jogviszonyba a diplomás gyed időszaka is beleszámít, az igénylés pillanatában azonban mindenképp munkaviszonyra van szükség. A részletes feltételekről itt írtunk. 

 

A lakásfelújítási támogatásnál egyszerűbb feltételek vannak

 

A 2021. januártól elérhető lakásfelújítási támogatás igénylésénél a középfokú és a felsőfokú tanulmányokat is elfogadják, a lényeg, hogy nappali tagozaton tanuljon az igénylő. Emellett itt is elfogadják a diplomás gyedet. A hallgatói jogviszony akár az igénylés pillanatában is fennállhat, ez nem befolyásolja a támogatáshoz jutás esélyét. 

 

A támogatás mehet, hitelre viszont nincs lehetőség

 

Diákként vagy egyetemi hallgatóként több lakáscélú támogatási forma is elérhető, ez azonban önmagában sok esetben kevés a lakáscélok megvalósításához. Az egyik lehetséges megoldás ebben a helyzetben a hiteligénylés lenne, diákként azonban erre nem sok esély van, még akkor sem, ha van fix jövedelme a diáknak, például diákmunkából. A hiteligénylésnél a fix munkajövedelem hiánya mellett az életkori feltételek is gondot jelenthetnek. A legtöbb állami lakástámogatásnál elég nagykorúnak lenni, a bankok viszont ennél magasabb korhatárt szabhatnak meg a hiteligényléshez - akár 21-23 év is lehet az alsó korhatár. 

 

Hogyan kell igazolni a hallgatói jogviszonyt?

 

Ha a támogatások igénybevétele mellett döntöttünk, akkor még felmerül a kérdés, hogy miképpen lehet igazolni a hallgatói jogviszony meglétét. A támogatás igényléséhez szükséges igazolás ugyanis attól függően eltér, hogy pontosan milyen jogviszonyt szeretnénk igazolni. 

 

Egy középfokú oktatási-nevelési intézmény nappali tagozatán a jogviszonyt az adott intézmény által kiállított igazolással vagy az érettségi bizonyítványról készített hiteles másolat bemutatásával lehet igazolni. A felsőoktatási intézményben való nappali tagozatos hallgatói jogviszony pedig az adott felsőoktatási intézmény által kiállított igazolással lehetséges.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!