Postaláda

Ismét levélben biztatják a hitelkamatok rögzítésére az ügyfeleket a bankok

Postaláda

Ismét levélben biztatják a hitelkamatok rögzítésére az ügyfeleket a bankok

Veres Patrik
2020-11-18 Frissítve: 2020-11-17
2020-11-18
10973690

A legkockázatosabb lakáshitelt visszafizető 90 000 ügyfelet keresik fel a bankok egy tájékoztató levéllel. Egy szerződésmódosítással fix kamatozásúra válthatók a változó kamatozású hiteleik. 

 

Másodszor küldenek a hazai bankok írásos tájékoztatót a Magyar Nemzeti Bank 2019 április ajánlása alapján azoknak, akiknek 2015. február 1-je (a fair banki szabályozás hatályba lépése) előtt kötött változó kamatozású jelzáloghitel-szerződésük van és még legalább 10 év van hátra a futamidőből, de törlesztőrészleteiket rendben fizetik vagy legfeljebb 90 napos késedelemben vannak.

 

A Bank360.hu itt írt részletes cikket arról, hogyan változott az elmúlt öt évben a változó kamatozású hitelek törlesztője.

 

Közel 100 ezer háztartást érint

A jegybank Bank360.hu-nak küldött tájékoztatása szerint idén szeptemberben 85-90 ezer ilyen ügyfél volt, a hiteleik összvolumene pedig 550-600 milliárd forintot tesz ki.

 

Ehhez képest 2018-ban még 130 ezer ilyen szerződés volt 900 milliárd forintos állománnyal. A nagyjából egyharmados csökkenés oka nem csak abban keresendő, hogy rögzítették az ügyfelek a kamatokat: A mérséklődés fő oka, hogy számos hitel lejárata 10 éven belülire került, míg az új folyósításon belül meghatározóvá váltak az ötévre vagy hosszabb időszakra kamatfixált termékek.

 

Hol jön majd a levél? 

A banki tájékoztatók 

 

  • levélben, 
  • e-mailben 
  • vagy netbankon (figyelmeztető sms-sel együtt) 

 

érkezhetnek az érintett ügyfelekhez. 

 

Mi áll a levélben?

Ezekben a hitelintézetek – az adott ügyfél konkrét hitelénél végzett számítási példával – bemutatják, hogy milyen hatása lehet változó kamatozású lakáshiteleknél egy esetleges jövőbeni kamatemelkedésnek. Rávilágítanak, hogy a törlesztőrészlet (a változó kamatozású hitel típusától függően) akár 3 havonta is változhat.

 

E kockázat kiküszöbölésére a pénzintézetek a hosszabb távra rögzített kamatozású jelzáloghitelre való átváltást ajánlják fel ügyfeleiknek. Egy-egy 5, illetve 10 évig rögzített, s egy futamidő végéig fix kamatozású konstrukció közül legalább kettőt mutatnak be, az ügyfél adott hitelére vetítve a kamatrögzítés hatásait. 

 

A felajánlott lehetőségek közül az ügyfelek igényük esetén hosszabb kamatrögzítésre térhetnek át. 

 

Azok, akik nem fixálják így szerződésmódosítással hitelüket és hitelük hátralévő futamideje meghaladja a 10 évet, a továbbiakban évente egyszer, aktualizált tartalommal újból kapnak ugyanilyen figyelemfelhívást.

 


Miért lehet érdemes fixálni a változó kamatot lakáshitelünknél? Rengeteg érvet gyűjtöttünk össze ebben a cikkünkben. 


 

Meglepetést okozhat a moratórium utáni törlesztő

A változó kamatozás a jelenleg vagy a jövőben a törlesztési moratóriumot választók számára is kockázatot hordoz. A szabályok szerint a fizetési stop lejártával havi törlesztőrészletük ugyan nem lehet magasabb, mint az a moratórium nélkül lenne, ám a változó kamatozású hiteleknél a kamatszint változásának hatásait a hitelnyújtók érvényesíthetik

 

Így e hitelek estében előfordulhat, hogy a korábbiakhoz képest többet kell havonta fizetniük az ügyfeleknek. A fix időszakon (kamatperióduson) belül viszont a pénzügyi intézmény nem emelheti meg a kamatot, s nem nőhet az ügyfél havi adósság terhe. 

 

Hogyan lehet fixesíteni?

A fixesítés kétféle módja a fizetési moratórium szempontjából (is) fontos. Ez történhet egyrészt 

 

  • hitelkiváltással, ami más bank közreműködését igényli, 
  • másrészt a szerződés módosításával. 

 

Ha a moratóriumban lévő fogyasztó a hitelkiváltást választja – ami egyben új hitelszerződést is jelent –, akkor számára megszűnik a moratórium védőhálója.

 

Érdemes az igénylés megkezdése előtt az adósságrendező hiteleket összehasonlítani a Bank360.hu Adósságrendező Hitel Kalkuláltorával, hiszen akár százezres eltérések is lehetnek a banki ajánlatok között. 

 

Szerződésmódosítás esetén az eredeti szerződése módosul, a kamatozás típusa változik. Nincs tehát új hitelfolyósítás, a szerződés továbbra is élvezi a fizetési moratórium védelmét. Bankon belüli szerződésmódosítás esetén a kapcsolódó díjak és költségek kedvezőbben alakulnak: ekkor a hitelkiváltáskor felmerülő előtörlesztési, értékbecslési és folyósítási díj is elkerülhető. A bankok a fixesítési szerződésmódosításkor legfeljebb az ahhoz közvetlenül kapcsolódó költségeket, díjakat számíthatják fel. 

 

A banki tájékoztató szerinti szerződésmódosítási lehetőség legalább 30 napig érhető el az érintett ügyfeleknek, de azt ezen túl is bármikor kérhetik.

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!