Megemelt hozammal jön az új egyéves állampapír

Jön a 4 százalék feletti egyéves állampapír március végén

Megemelt hozammal jön az új egyéves állampapír

Jön a 4 százalék feletti egyéves állampapír március végén

Varga Zsombor
2022-03-16 Frissítve: 2022-04-29
2022-03-16 Frissítve: 2022-04-29
19737169

Megemeli az ÁKK az egyéves állampapír hozamát március végén, már 4,25 százalékos kamatot lehet egy évig tartó lekötésre kapni. A kétéves kincstárjegy pedig már 4,5 százalékos hozamot kínál az emelést követően. Az állampapírok hozamemelkedése folyamatos, és egyre inkább jellemzi a rövid távú megtakarításokat is.

 

Március 29-én az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új sorozatot bocsát ki az Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP), ami a pontosan egy éves futamidőre 4,25 százalékos kamatot fizet. A jegyzés időpontja március 21. és március 26. közé, vagyis a jövő hétre esik. Jelenleg még nem ilyen kamat mellett szerezhető be az egyéves állampapír. A március 18-ig, vagyis péntekig jegyezhető 1MÁP sorozat ugyanis még az eddigi 3 százalékos hozammal fut a március 22-i kibocsátási naptól.

Vagyis a jövő héten lehet beszerezni a már 4,25 százalékos éves kamatot nyújtó egy évre szóló megtakarítási lehetőséget. A 4,25 százalékos éves kamat ugyan elmarad a jelenleg nyolc százalék feletti inflációtól, és a Prémium Magyar Állampapír akár 6,6 százalékos jelenlegi éves hozamától is, de így is magas hozamot jelenít meg a rövid időre lekötött befektetések körében. A legtöbb bankbetét például ennél jóval kisebb kamatot kínál.

 

A 4,25 százalékos, március 29-én kibocsátásra kerülő 1MÁP tervezett értékesítési mennyisége 20 milliárd forint, vagyis véges, elképzelhető, hogy hamarabb elfogy, mint a jegyzés utolsó napjának számító március 26. Ugyanakkor lehetséges, hogy a továbbiakban is már a magasabb kamatok mellett bocsátja ki az éves állampapírt az ÁKK.

 

A Kincstári Takarékjegyeket (KTJ) is hasonló mértékben emelte meg az ÁKK. Egy éves futamidőn így szintén 4,25 százalékos kamatot nyújt a KTJ I, a kétéves lejáratú KTJ II papírral pedig már évi 4,5 százalékos hozamot lehet elérni. A Kincstári Takarékjegyet is március 21-től lehet beszerezni a postákon.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!