Zöld lakáshitel.

Kamatkedvezménnyel indítja a zöld fogyasztóbarát lakáshitelét az Ertse

Zöld lakáshitel.

Kamatkedvezménnyel indítja a zöld fogyasztóbarát lakáshitelét az Ertse

Bank360 tartalom
2023-04-03 Frissítve: 2023-04-05
2023-04-03 Frissítve: 2023-04-05
32100443

Piacra lépett a zöld fogyasztóbarát lakáshitelével az Erste. A kölcsön kamat 0,5 százalékkal alacsonyabb, mint a nem zöld célra igényelté. A konstrukciót új lakás vásárlása vagy építése mellett korszerűsítésre és felújításra is fel lehet venni.

 

Áprilistól zöld célokra speciális kedvezményekkel vehetik fel a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt az Erste ügyfelei. A konstrukciót egyaránt igénybe lehet venni új lakóingatlan vásárlásához, illetve építéséhez, valamint a már meglévő otthonok felújításához és energetikai korszerűsítéséhez. A zöld célú lakáshitel kamata 0,5 százalékkal (50 bázisponttal) alacsonyabb, mint a nem zöld célra igényelt minősített fogyasztóbarát lakáshitelé. Amennyiben a zöld hitelcél megvalósul, az Erste egy alkalommal átvállalja az azt igazoló energetikai tanúsítvány beszerzésének díját.

 

A zöld lakáshitel igényléséhez új lakás vásárlása vagy építése esetén az ingatlannak legalább BB energetikai besorolással kell rendelkeznie, és az éves primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a 80 kWh-t négyzetméterenként. Használt lakás felújításakor a beruházás eredményeként legalább 30 százalékos primer energiafelhasználás csökkentést kell elérni, vagy azt, hogy az ingatlan energetikai besorolása elérje a BB szintet.

 

Már meglévő ingatlan korszerűsítése esetén 13 energiahatékonysági cél finanszírozásához lehet igényelni a zöld lakáshitelt. Ilyen cél:

  • napelem vagy napkollektor telepítése;
  • geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése;
  • szélturbina telepítése;
  •  hő- és elektromos tárolóegységek telepítése;
  • épülethatároló szerkezetek hőszigetelése;
  • homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos nyílászáróra;
  • árnyékolástechnika telepítése; 
  •  fűtési, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, beleértve a távhőrendszerre történő rácsatlakozást is;
  • energiahatékony világítástechnika kialakítása;
  • alacsony vízfelhasználású konyhai, vécé vagy fürdőszobai szaniter rendszerek telepítése;
  • harmadik generációs okosmérő rendszerek telepítése az áramfelhasználás nyomon követésére;
  • zónákra osztott termosztátrendszerek, okos termosztátok és érzékelők telepítése (például mozgás- és napszakérzékelő világítási rendszerek);
  • épületautomatika (Building Management System) rendszerek telepítése 

 

Az Erste kölcsönének összegéből finanszírozható a korszerűsítést lehetővé tevő kiegészítő műszaki és egyéb berendezések, szolgáltatások beszerzése, de ezek összege nem haladhatja meg a hitel összegének 30 százalékát.


Áprilistól más bankok is elindíthatják zöld minősített fogyasztóbarát lakáshiteleiket, amennyiben teljesítik az MNB ehhez szükséges elvárásait. A kamatkedvezmény nem kötelező, a bankok dönthetik el, hogy bevetik-e ezt az eszközt is az ügyfelek megnyerésére.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!