zöld lakáshitel energetikai tanúsítvány

Újabb bank indítja el zöld fogyasztóbarát lakáshitelét

zöld lakáshitel energetikai tanúsítvány

Újabb bank indítja el zöld fogyasztóbarát lakáshitelét

Bank360 tartalom
2023-04-05 Frissítve: 2023-04-25
2023-04-05 Frissítve: 2023-04-25
32127950

Új építésű, energiahatékony ingatlanok vásárlására vagy építésére lehet igényelni áprilistól az MKB Bank Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelét. A zöld hitelcél teljesülése esetén a bank a kedvezmény nélküli kamatból további 0,25 százalékos kamatkedvezményt biztosít.

 

Az Erste után az MKB is elindította áprilistól a Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelét. A konstrukciót az ügyfelek olyan új lakás vagy lakóház vásárlására igényelhetik, amelynek a primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/négyzetméter/év, továbbá az épületek energetikai tanúsításáról szóló kormányrendelet szerinti BB vagy annál jobb energetikai minőségi besorolással rendelkezik (azaz közel nulla energiaigényű ingatlan). Zöld hitelcél igazolt teljesülése esetén a bank a kedvezmény nélküli induló kamatból 0,25 százalékos kamatkedvezményt biztosít.

 

A kölcsön összege 3 és 55 millió forint között lehet, a futamidő 10 éves kamatperiódus esetén 10-30 év, végig fix kamatozás esetén 12-20 év, a kamatperiódus tekintetében pedig 10 évig rögzített vagy a futamidő végéig fix kamatozás között lehet választani. A hitel folyósításánál nem számítanak fel folyósítási díjat.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) novemberben jelentette be, hogy 2023. áprilistól bővíti a minősített fogyasztóbarát lakáshitel feltételrendszerét, hogy ösztönözze a bankokat a zöld lakáscélok kedvező feltételek melletti finanszírozását támogató termékek kifejlesztésében. Ezzel is elősegítve a hazai lakásállomány energetikai megújítását. Az MNB elvárásai szerint a bankok a folyósítási díjat, a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díjat (így az energetikai tanúsítvány elkészítését) és egyéb költséget nem számíthatnak fel a zöld célú minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél. A kamatkedvezmény nem feltétel, de egy további lehetőség, és ez lehet az, amiben a bankok versenyezni tudnak egymással a zöldhiteleknél. 

 

Az MKB-n kívül már az Erste is elindította az új zöldhitelét, amely nem csak új lakóingatlanok vásárlásához és építéséhez igényelhető, hanem meglévő otthonok felújításához és energetikai korszerűsítéséhez is. Az Ersténél az ilyen lakáshitel kamata 0,5 százalékkal (50 bázisponttal) alacsonyabb, mint a nem zöld célra igényelt minősített fogyasztóbarát lakáshitelé.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!