Egyszerűsített adóbevallást kínál a volt katásoknak a NAV

Kényezteti az átalányadózó kata árvákat a NAV

Egyszerűsített adóbevallást kínál a volt katásoknak a NAV

Kényezteti az átalányadózó kata árvákat a NAV

Bank360 tartalom
2022-10-06 Frissítve: 2022-10-06
2022-10-06
29782232

Legalább adminisztráció szempontjából megpróbál hasonló helyzetet teremteni a NAV azoknak az átalányadózóknak, akik a katából kiszorulva választották ezt az adózási formát. 

 

A kata szabályainak szeptember elsejei szigorodása miatt tízezrek - ha nem százezrek - kényszerülhettek arra, hogy átalányadózó egyéni vállalkozóként folytassák eddigi munkájukat. Ezt az adózási formát választhatták az eddigi katás egyéni vállalkozók, de azok is, akik társas vállalkozásban (jellemzően bt.-ben) katáztak, de most már inkább egyéni vállalkozásra váltanak. 

 

A kata árváknak nemcsak az adó- és járulékköltségei emelkedtek meg szeptembertől, hanem az adminisztrációs terhei is. Amíg ugyanis a katát el tudták intézni évi egy bevalással, ez az szja szerinti átalányadózással több papírmunkájuk lesz.  

 

Nekik kínál most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), de már a teljes 2258-as bevallás is elérhető a NAV online nyomtatványkitöltőjében.

 

Egyszerűsített bevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó nyújthat be, aki a katából kikerülve az átalányadózást választotta, és a bevallási időszakban nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét, munkavégzésének jellege a hónap közben nem változott, és az adott hónapra még nem nyújtott be 2258-as bevallást.

 

Az ONYA kezdőlapján keresztül érhető el az új felület, ami a NAV rendelkezésére álló adatokkal automatikusan előkészíti a bevallási tervezetet. Az adatok ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással véglegesíthető és benyújtható a járulékbevallás. Internetes bankkártyás fizetéssel rendezhető is rögtön az adó- és a járulék. A NAV főoldaláról a “Katás voltam” dobozra kattintva is elérhető ez a lehetőség.

 

Aki az egyszerűsített bevallás feltételeinek nem felel meg, annak a teljes 2258-as bevallást kell benyújtania, amit mostantól szintén megtehet egyszerűen, online az ONYA-ban.

 

A volt katásokért a bankok is versenyeznek, olcsó számlavezetési lehetőségekkel igyekeznek magukhoz csábítani őket. Az ajánlataikról itt írtunk.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!