Lakáshitel előbírálat

Kérjünk előbírálatot, mielőtt lakást vásárlunk!

Lakáshitel előbírálat

Kérjünk előbírálatot, mielőtt lakást vásárlunk!

Bank360 tartalom
2020-07-29 Frissítve: 2022-09-21
2020-07-29 Frissítve: 2022-09-21
9682649

Amikor döntés születik egy lakás vásárlása kapcsán, akkor kezdődik a számolás: mennyi pénz áll rendelkezésre az önrészhez, az ügyfél jövedelme mekkora hitel felvételét teszi lehetővé (JTM-mutató alapján), milyen kamatai vannak adott hitelnek? A pontos tervezéshez nyújt segítséget, ha a hitelfelvevő előbírálatot kér egy banktól. A Bank360.hu megnézte, mivel jár ez a folyamat, és milyen előnyei vannak.

 

Sokat segíthet az ésszerű és pénzügyileg tudatos döntésben, ha a lakásvásárlás előtt álló ügyfél előbírálatot kér, akár egyszerre több banktól. Egy lakáscélú hitel felvétele hosszú távú elköteleződést jelent, ezért is érdemes a döntést megfontolni a hitelfelvétel során, és ezért javasolt már lakáskeresés előtt különböző ajánlatokat begyűjteni, hogy kiderüljön, igényelhető-e, és ha igen, mekkora hitel. (A banki ajánlatokat a Bank360.hu lakáshitel-kalkulátorával könnyen megismerhetjük, erre lehetőségünk van akár adósságrendező hitel esetében is!) Egy ilyen dokumentummal a kézben könnyebben lehet tárgyalni a piacon.

 

Mi az az előbírálat?

Az előbírálati folyamat során a bank megvizsgálja az igénylő hitelképességi és jövedelmi helyzetét, mely után képes lesz pontosan meghatározni, mekkora összegű hitelt tud számára nyújtani, milyen futamidővel és mekkora kamatokkal, továbbá mekkora törlesztőrészlettel. Az előbírálathoz nem szükséges a kiválasztott ingatlan adásvételi szerződése, azaz akár csak tájékoztató jelleggel is ki lehet kérni előzetesen, egy néhány hónap múlva esedékes lakásvásárlás előtt.

 

Hogy néz ki a folyamat?

A bankok ilyenkor bekérnek egy 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolást, az utolsó néhány (általában 2-6) havi bankszámla-kivonatot, valamint természetesen a személyes okmányokat, illetve az előbírálati igényléssel kapcsolatos, kitöltött nyomtatványt. Ezt követően a bank megnézi a hitelfelvevőre vonatkozó, elérhető adatokat a Központi Hitelinformációs Rendszerben.

 

Néhány napon belül pedig már el is érhető az előbírálat, amely bankonként változó, de általában 3-6 hónapig érvényes, és nem kötelező érvényű (úgynevezett indikatív) ajánlat a bank részéről a hitelfelvételre.

 

Tájékozottság és gyorsaság a lakásvásárlásnál

Az előzetes hitelbírálat egyik legfontosabb előnye, hogy még a kiválasztott lakás megvásárlása előtt egészen pontosan tudható lesz, milyen az ügyfél hitelképessége, vagy várhatóan mekkora hitelösszeget kaphat a vásárláskor.

 

A lakást eladóval is könnyebben tud majd tárgyalni, hiszen ha már a kezében van egy előbírálat, az eladó is láthatja, hogy rendelkezésre fog állni a vételár kiegyenlítéséhez szükséges összeg. Ráadásul, ha végül az ingatlan megvásárlása mellett dönt, már a pénzintézetnél lesznek a hitelképesség-vizsgálathoz benyújtott dokumentumok, tehát az ügyfél időt és energiát is megspórol.

 

Ugyanígy erősíti a hitelfelvevő tárgyalási pozícióját, ha a bankok közötti versenyre számítva, egy másik banktól is kér ajánlatot, akár bemutatva már egy korábbi előbírálatot.

 

Járulékos költségeket is meg lehet takarítani

Persze az előbírálat nem végérvényes, de jó eséllyel nem kerülhet az ügyfél olyan helyzetbe, hogy a lakásvásárlási szerződés megkötése után derül ki, hogy nem kap vagy nem annyi hitelt, mint amit betervezett a költségvetésébe.

 

Végső esetben, ha úgy alakul, hogy mégsem kap hitelt, de már elindította a szerződéskötést, akár a foglalót is elbukhatja ebben az esetben. De a hitelfelvevőt érinthetik a lakásvásárlás további költségei is, mint például az ügyvéd díja, amely a vételár 0,5-3%-a is lehet, vagy az ingatlan-értékbecslési költsége, ami 30-50 ezer forint körüli összeg. 

 

Mennyibe kerül?

A bankoknál az előbírálat ingyenes. Azonban amikor megkezdődik a tényleges igénylés, érdemes számolnunk az értékbecslés díjával, folyósítási és ügyintézési díjakkal, közjegyzői okiratba foglalás díjával is, amely - ha a bank akció keretén belül nem engedi el - akár százezer forintot is meghaladhat.

 

Milyen hiteleknél kérhetünk előbírálatot?

Új és használt lakások vásárlásához igényelt piaci és támogatott kamatozású lakáshitelek esetében.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!