Most érdemes minél előbb hitelajánlatot kérni, ha kölcsönt akarunk felvenni

Emelkedő kamatok: meddig tartják a bankok a hitelajánlatukat?

Most érdemes minél előbb hitelajánlatot kérni, ha kölcsönt akarunk felvenni

Emelkedő kamatok: meddig tartják a bankok a hitelajánlatukat?

Vrazsovits Rita
2022-09-22 Frissítve: 2022-09-23
2022-09-22 Frissítve: 2022-09-23
29443895

A banki kamatok gyors emelkedése egyre nehezebbé teszi a hiteligénylők dolgát, ráadásul arra sincs garancia, hogy az egyik héten érvényes kamat a következő héten is elérhető lesz még, olyan gyorsan változhatnak a feltételek. Megkérdeztük a bankokat, hogy mire számíthatnak most azok, akik hitelért folyamodnak.

 

A folyamatosan emelkedő hitelkamatok idején egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és milyen feltételekkel fogadja be a bank az igénylést, ahogyan az sem, hogy meddig tartja az először kiajánlott kamatot. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy szerencsés esetben akár az előbírálat során kialkudott kamatláb szerint is lehet szerződni, ez azonban nem általános, a bankok többségénél nincs így. 

 

A bankok visszajelzései alapján a hitelajánlat kiadását követően viszonylag hosszú ideig nincs miért aggódni, legalábbis abban az esetben, ha a hitelbírálat pozitív eredménnyel zárul. 

 

A CIB Banknál a hitel befogadását követően minimum 90 napig érvényes az ajánlatban szereplő kamat Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igénylése esetén. Emellett a bank a kamatemelések hatására minden piaci kamatozású jelzáloghitelnél elérhetővé tette a befogadáskori kamat biztosítását, a szabadfelhasználású és VégigFix lakáskölcsön esetén is.

 

Az Erste Bank a kamatemelések hatására nem változtatott a korábbi gyakorlaton. A banknál akár az előbírálat során ajánlott kamat is megtartható, ha később megfelel az igénylő a hitelbírálat feltételeinek, és a jövedelmében sem történt a feltételeket érintő változás. 

 

A Magyar Bankholding tagbankjai, az MKB Bank és a Takarékbank a jelzáloghitel igénylés befogadása után már nem módosít a kamaton. A fedezetlen, személyi kölcsönök esetében pedig olyan rövid az átfutási idő (jellemzően egy-két nap), hogy az emelkedő kamatok miatt nem kell aggódnia az ügyfeleknek.

 

Az OTP Banknál az igénylők többsége fogyasztóbarát lakáshitelt vesz fel, amire a fentebb már említett 90 napos ajánlattartási kötelezettség vonatkozik az MNB szabályrendszere szerint. A hiteligény befogadása és a szerződés aláírása között a banknál átlagosan 20 munkanap telik el. Az ügyfelek a bankfiókokban kérhetnek előzetes hitelbírálatot, ami ingyenes, és nem kell dokumentumokat sem benyújtania az ügyfélnek. Ennek az eredménye azonban még nem jelent garanciát a pozitív bírálatra, ahhoz ugyanis a tényleges igényléskor kell megfelelni a feltételeknek. 

 

Az UniCredit Banknál a személyi kölcsön esetében a hitel kamata attól az időponttól biztos és fix, amikor az ügyfél az előszerződést vagy a szerződést aláírta, vagyis ez nem a befogadás időpontjához kapcsolódik. A befogadástól a jóváhagyásig eltelt idő átlagosan itt is egy-két nap.

 

A jelzáloghiteleknél (a fogyasztóbarát lakáshitel kivételével) a hitelbírálati döntéstől számítva 60 nap áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy az igénylés befogadásakor érvényes kamattal kössék meg a hitelszerződést. A minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetén a hitelajánlat a kiadástól számított 90 naptári napig kötelező erejű, a hitel kamatára vonatkozóan is. A szerződés aláírására a szerződéstervezet kiadásától számított 15 naptári napig van lehetőség.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!