Ne költsünk fölöslegesen ezreket, ha túl drága, váltsunk bankszámlát

Jönnek a költséglevelek: ne féljünk bankszámlát váltani, ha túl drága!

Ne költsünk fölöslegesen ezreket, ha túl drága, váltsunk bankszámlát

Jönnek a költséglevelek: ne féljünk bankszámlát váltani, ha túl drága!

Vrazsovits Rita
2023-01-27 Frissítve: 2023-07-27
2023-01-27 Frissítve: 2023-07-27
31296866

Legkésőbb néhány napon belül minden számlatulajdonos megtudja, mennyibe került tavaly a bankszámlája, függetlenül attól, hogy hol bankol. Ha sokalljuk a kapott összeget, egyszerűen van lehetőség a bankváltásra. 

 

A napokban minden bankszámlával rendelkező ügyfél megkapja az előző évre vonatkozó költségkimutatását, amiből forintra pontosan kiderül, hogy mennyit fizetett tavaly a bankolásért. Ezt persze havi szinten is lehet tudni a megkapott bankszámlakivonat alapján, de évente egyszer a bankoknak kötelező egy összesített listát is küldeni az elmúlt évben megfizetett banki díjakról. Az éves kimutatásnak legkésőbb január 31-ig kell megérkeznie postán vagy elektronikusan, attól függően, hogy milyen formában kértük. A kimutatás ingyenes, ezért külön nem kell fizetni.

 

Érdemes átnézni, mire megy el pénz

 

A banki költségek apránként nem feltétlenül tűnnek soknak, viszont ha egyben látjuk az egész éves összeget, könnyen meglepődhetünk azon, milyen sokba is kerül, ahogyan bankolunk. Akár több tízezer forintba is kerülhet évente egy bankszámla fenntartása, ha nem figyelünk oda. 

 

A drágább szolgáltatások közé tartoznak általában az SMS-üzenetek, a papíralapú bankszámlakivonat, de drága lehet a gyakori készpénzfelvétel is, ha túllépjük a havi két ingyenes alkalmat, vagy valamiért elmarad az erről szóló nyilatkozat beadása. Emellett, ha a bankszámlához folyószámla hitelkeret is tartozik, az ehhez kapcsolódó kamat- és egyéb költséget is listázza a kimutatás.

 

Hol találom meg a kimutatást?

 

Ahogy fentebb is írtuk, a bankoknak legkésőbb január végéig postán vagy elektronikusan kell eljuttatniuk a kimutatást az ügyfelekhez. Ha postai úton kértük a dokumentumot, akkor érdemes ellenőrizni, hogy a levelezési címünk helyesen van-e megadva, nehogy rossz helyre kézbesítse a postás a levelet. Az elektronikus kimutatást pedig az internetbankban lehet megtalálni, általában ugyanott, mint a havi kimutatást is:

 

  • a CIB Bank internetbankjában megtaláljuk a tranzakciókról szóló információkat a számlainformációknál,
  • az Erste Bank internetbankjában (George) ugyanott érhető el a kimutatás, ahol a havi összesítők is,
  • a Gránit Bank ügyfelei az eBankban találják a kivonatot,
  • a K&H Bank internetbankjában az e-postaládába fog érkezni az éves kimutatás,
  • a MagNet Bank internetbankjában a beérkező üzenetek között érdemes keresni a díjkimutatást,
  • az MKB Bank a NetBANKáron keresztül küldi a kimutatást, az Értesítéseket érdemes figyelni, 
  • az OTP Bank esetében ugyanott találjuk meg, mint a többi számlakivonatot,
  • a Raiffeisen Bank ügyfelei a DirektNeten a Számlakivonatok menüpont alatt találják meg a kimutatást,
  • a Takarékbank elektronikusan küldi az internetbankon keresztül a díjkimutatást, ha a havi számlakivonat is online érkezik,
  • az UniCredit Bank ügyfeleinek mobilról és számítógépen keresztül is letölthető a díjkimutatás.

 

Egy vagyonba kerül a számlám, mit tehetek?

 

Az éves díjkimutatásból kiderül, ha drágán bankolunk, ennek a felismerése azonban egy új lehetőség is egyben, hiszen arra ösztönöz, hogy átgondoljuk a pénzügyeinket. Egy jó döntéssel akár több ezer forintot is spórolhatunk havonta, ami éves szinten már több tízezer forintot is jelenthet. Ehhez az első lépés, hogy hasonlítsuk össze a meglévő számlacsomagunkat a piacon elérhető más bankszámlákkal, és válasszunk olcsóbb megoldást. Ha ehhez másik bankot kell választanunk, akkor sem kell megijedni, a bankváltás ugyanis egyszerű folyamat. 

 

Az egyszerűsített bankváltással elég egyszer bemenni a bankba, amikor számlát nyitunk, onnan az új és a régi szolgáltató intézi egymás között a többit. De ha nem ezt a megoldást választjuk, akkor sem tart sokkal tovább a bankváltás. Egy új számlát több pénzintézetnél akár online is meg lehet nyitni, ami sokkal gyorsabb és kényelmesebb, mint a személyes ügyintézés. A számlabezáráshoz viszont személyesen kell megjelenni a fiókban, ezt a folyamatot nem lehet online intézni.  

 

Emellett az is hasznos lehet, ha átgondoljuk a bankolási szokásainkat, előfordulhat ugyanis, hogy olyan szolgáltatásokért is fizetünk a banknak, amelyekre már régóta nincs szükségünk. Ha eddig papíralapon kaptuk a havi kimutatást, érdemes online felületre váltani, a drága SMS szolgáltatás helyett pedig választhatjuk az ingyenes vagy jelentősen olcsóbb push üzeneteket. A készpénzfelvétel helyett érdemes inkább bankkártyával fizetni, ahol erre lehetőség van, emellett az elektronikus utalásokkal is jelentős összeget spórolhatunk meg, ha eddig személyesen intéztük ugyanezt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!