lakásbiztosítás jelzáloghitelhez

Tucatnyi lakásbiztosítást kell megmutatni a jelzáloghitelekhez

lakásbiztosítás jelzáloghitelhez

Tucatnyi lakásbiztosítást kell megmutatni a jelzáloghitelekhez

Domokos Erika
2023-06-08 Frissítve: 2023-07-05
2023-06-08 Frissítve: 2023-07-05
33249839

Ha a bankok lakásbiztosításra kötelezik a jelzáloghitel felvételéhez az ügyfeleket, akkor már kötelesek tucatnyi fogyasztóbarát biztosítási ajánlatot összehasonlító kalkulációt mutatni ehhez. Márciusban pedig minden ügyfél szabadon felmondhatja a lakásbiztosítását, és válthat biztosítót.


Június harmadikán lépett hatályba a jelzáloghitelek tájékoztatásáról szóló rendeletmódosítás, amely kötelező útmutatást ad a bankoknak arra, hogyan mutassák be ügyfeleiknek a hitelfelvételhez kötelező lakásbiztosítások ajánlatait. Az előírás szerint, ha a jelzáloghitel folyósításának feltétele a fedezetként bevont ingatlan vagyonbiztosítása, akkor a hitelező pénzintézetnek (vagy a hitelközvetítőnek) a kölcsönfelvételről szóló, személyre szabott ügyféltájékoztatás részeként be kell mutatni a Magyar Nemzeti Bank Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorát. Ezzel az ügyfél a fedezetként bevont ingatlanra vonatkozóan kap információkat a számára legkedvezőbb lakásbiztosítási lehetőségekről – így nem csak a hitelező bank partner biztosítójának ajánlatát ismerheti meg. A már biztosított ingatlanra is kell adni friss kalkulációt.

 

 

Elektronikus eszközön kell bemutatni az MFO-kalkulátor használatát és annak biztosítási ajánlatait (amely díjakat is tartalmaz), a kapott eredményt pedig „igazolható módon, papíron vagy elektronikus úton a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani”. A biztosítási ajánlatok részletes bemutatása ugyanakkor nem feladata a banknak (vagy a hitelközvetítőnek), így az nem jelent többes ügynöki tevékenységet.

 

Mi az MFO, és miért éri meg?

 

A MNB által minősített fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások is vannak már huzamosabb ideje. Ezek egységes minimum feltételeknek megfelelő, egymással összehasonlítható termékek. Jelenleg 12 társaság értékesít MFO-t: az Aegon, az Uniqa, a Genertel, a CIG Pannónia, az Allianz, a Generali, a Colonnade, a Groupama, a KöBE, a Wáberer, az Union és 2023 júniusától a K&H. A termékeket az MNB kalkulátor oldalán lehet összehasonlítani és kiválasztani a nekünk megfelelőt.

 

Az MFO-nál elektronikusan is intézhető a szerződés kötése és felmondása, a kárbejelentés és a kárrendezés. Az elektronikus kapcsolattartásért és díjfizetésért a biztosító kedvezményt adhat az ügyfélnek. A kárrendezés időtartama 100 ezer forint alatti kifizetésnél legfeljebb 5, a fölött pedig 10 munkanap lehet.

 

Az MFO-t rugalmasabban lehet felmondani, mint a sima lakásbiztosítást: egyes biztosítóknál nem csak a biztosítási évfordulóra, hanem a naptári negyedév végére is felmondható a szerződés. Az MFO-ról, a biztosítható károkról és káreseményekről a lakásbiztosítás oldalunkon olvashat bővebben. 

 

A lakásbiztosítással is foglalkozó 14 hazai biztosítóból 12 szerezte már meg a minősített fogyasztóbarát minősítést, ezek MFO-szerződéseinek száma április végén meghaladta a 33 ezret, amelyek együttesen 1500 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyont védenek az MNB közlése szerint.
 

Indul a lakásbiztosítási kampány

 

Április végével lépett hatályba az a módosítás is, amely szerint a lakáshitelek teljes hiteldíj-mutatójába (THM) be kell számítani a lakásbiztosítás díját. (Mivel a bankok jelenleg messze a THM-plafon alatt nyújtanak jelzáloghiteleket, a lakásbiztosítás havi díjának beszámítása nem jelent érdemi korlátozást a hitelezésben.) Szintén hatályba lépett az ügynöki jutalékokra vonatkozó rendelkezés, amely szerint a lakásbiztosításoknál a közvetítői jutalék nem haladhatja meg az első éves biztosítási díj ötödét.

 

Valamennyi lakásbiztosítást érintő változás, hogy 2024 márciusától a biztosítási évfordulón kívül minden év március 1. és 31. között is felmondható lesz költségmentesen a biztosításunk, és akár átszerződhetünk egy másik társasághoz. A felmondási lehetőségről a biztosítóknak minden év február 15-ig kell tájékoztatni az ügyfeleket.

 

Jelzáloghitel felvételekor a bankoknak (vagy a hitelközvetítőnek) kötelező az ügyfeleknek személyre szóló tájékoztatást adni – egy oldal terjedelmű dokumentum átadásával - a hitelfelvétel feltételeiről, költségeiről és az esetlegesen igényelhető állami támogatásokról. A tájékoztatásnak egyebek mellett tartalmaznia kell, hogy a felvett kölcsön mire használható fel, milyen biztosítékai vannak, mekkora a futamideje, milyen a kamatozása és a kamatozás változása hogyan érinti majd a fogyasztót. Egy reprezentatív példával meg kell adni a hitel teljes összegét és díját, a fogyasztó által fizetendő teljes összeget és a teljes hiteldíjmutatót (THM). Ki kell térni arra, hogy a THM-be számított költségeken kívül milyen más költségei és díjai vannak a hitelfelvételnek; milyen előtörlesztési lehetőségei vannak a fogyasztónak, akit figyelmeztetni kell a hitelszerződés be nem tartásának lehetséges következményeire is. Tájékoztatást kell adni továbbá a hiteltörlesztéshez kapcsolódó adókedvezmény és egyéb állami támogatás igénybevételének lehetőségéről. A banki tájékoztatási kötelezettség most kiegészült az MFO-kalkulátor és ajánlatainak bemutatásával.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!