energetikai számítás

Lakásfelújítók figyelmébe: így készüljön a rezsicsökkentő beruházásokra

energetikai számítás

Lakásfelújítók figyelmébe: így készüljön a rezsicsökkentő beruházásokra

Herman Bernadett
2023-09-13 Frissítve: 2024-02-07
2023-09-13 Frissítve: 2024-02-07
34671085

November 1-től változnak a zöld hitelcélokra vonatkozó szabályok, és az energiatanúsítvány is csak öt évre szól majd. Érdemes felvenni a kamatkedvezményes zöldhitelt lakásfelújításra, akár egy tetőszigeteléssel is tetemes rezsicsökkentés érhető el. 

 

Sokáig úri huncutságnak számított a hőszivattyú vagy az energiatakarékosság Magyarországon az ingatlanpiacon, tavaly nyáron viszont fordult a kocka. Ahogy a kormány bejelentette a rezsicsökkentés csökkentését, azonnal megindult a kereslet az energiatakarékos ingatlanok és a zöld hitelek iránt - hangzott el az OTP sajtótájékoztatóján. 

 

A lakáshitelpiac az idén összecsuklott, havonta 40-50 milliárd forint körül helyeznek ki hitelt a bankok, az idei éves folyósítás 510-600 milliárd forint között alakulhat. Ennek az az oka, hogy a lakáshitel-törlesztésre fordítható jövedelem visszaesett - mondta Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője. Az ügyfeleknél 6 százalék körüli kamat jelenti a lélektani határt, ha a lakáshitelt ezen a szinten megkapják, akkor felveszik a kölcsönt. 10 százalékos kamat fölött viszont a legtöbben nem vállalják a hitelfelvételt. Egy 6 százalékos kamatú, 20 éves futamidejű 10 millió forintos lakáshitel havi törlesztőrészletet 72 ezer forint körül van, minden egyes milliónál 7,2 ezer forintot emelkedik, vagyis 20 millió forintnál 144 ezer, 30 milliónál 216 ezer forint lenne a törlesztő. 

 

Változnak a zöld hitelek szabályai

 

Az OTP-nél ki akarják szolgálni a jobb kamatú zöld hitelek iránti ügyféligényeket (emellett kommunikációjában a párizsi klímaegyezmény céljai elérésének segítését is megemlíti a bank). Az OTP szerint a hosszabb futamidejű lakáscélú kölcsönöknél az ügyfeleknek három fő szempontja van: kamatkedvezményt szeretnének, hogy csökkenjen a törlesztőrészlet, hosszútávú biztonságot, de úgy, hogy a törlesztőrészlet ne ragadjon be magas szinten, és rugalmasságot a váratlan kiadások kezelésére. Az OTP úgy döntött, hogy a zöld hitelekre az 50 bázispontos kamatkedvezményt már a kezdetektől biztosítja, előre nem, csak utólag kell igazolni a cél megvalósítását. 

 

A hitelek végig fix kamatozásúak, de egyszer a futamidő során kérhető kamatcsökkentés. Ezt a lehetőséget újabban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is bevezette a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél (MFL). Azt is tapasztalták a banknál, hogy a lakásfelújítások során sok váratlan kiadás lép fel, emiatt lehetőség van türelmi időt kérni a tőketörlesztésre. Az első évben csak a kamatokat kell fizetni, a tőkét csak a második évtől kell. Jelenleg zöld lakáshitelt az OTP-nél a hitelösszegtől és a vállalt jövedelemtől függően akár 8,34 százalékos éves kamattal, de egyedi kedvezményekkel együtt akár 7,14 százalékos kamattal vehetnek fel az ügyfelek. 

 

Az MNB is segíti a bankokat, úgynevezett zöld tőkekedvezményt is ad az ilyen hitelekhez. Jelenleg legalább BB minősítésű, évente maximum 80 kWh/nm energiafelhasználású lakásokra igényelhető zöld hitel. November 1-től ezen a téren szigorodnak a feltételek, és csak legalább A+ minősítésű, legfeljebb 68 kWh/nm/év energiafogyasztású az új lakásnál vehető fel a kedvezményes hitel. Felújítás esetén, ha a hitelszerződés kötésének dátuma november 1. utáni, akkor A+ minősítés és legalább 76 kWh/nm-s éves energiaigény, vagy pedig 30 százalékos javulás az energiafelhasználásban szükséges. (Azon ingatlanok esetében, melyeknél az építési engedély korábbi, a korábbi szabályozásnak megfelelően még jó a BB minősítés és a 80kWh/nm-s éves energiaigény.)

 

Erre ügyeljen az energetikai felújítás során

 

Ehhez elegendő lehet egy Kádár-kocka esetében akár a tető leszigetelése is - mondta Vései Eszter, okleveles építészmérnök, épületenergetikus, ingatlanvagyon értékelő. Egy egyszerű hőszivattyúval és szigeteléssel pedig el lehet érni a 80 kWh/nm/éves energiafogyasztást is egy családi háznál. A 30 százalékos megtakarítást vagy az új besorolást energetikai tanúsítvánnyal célszerű igazolni, ez praktikusabb a rezsiszámlánál, hiszen a fogyasztás sok mindentől változhat. Ha enyhébb a tél, kevesebb energia fogy, ha nyáron elutazik a család, akkor szintén csökkenhet a rezsi, és az ilyen egyszeri hatás nem látszik a számlákon. Egy energetikai tanúsítvány ára 25-50 ezer forint között van, és jelenleg 10 évig, novembertől azonban - a minősítési rendszer változása miatt - már csak 5 évig marad érvényes. Ha valaki el akarja adni az ingatlant, akkor erre a dokumentumra szüksége lesz. 

 

Az energetikai felújítások egyik része a fűtőburok korszerűsítéséről szól, a másik gépészeti jellegű. Érdemes szakértővel megbeszélni, milyen megoldásokat lehet választani, hogy később ne legyen ebből probléma. Vannak, akik úgy gondolják, felszerelnek rengeteg napelemet, de nem szigetelnek, hiszen termelődik energia bőven - ez nem jó megoldás, mert így az ingatlannak hatalmas széndioxid-kibocsátása lesz, ami novembertől szintén szerepelni fog az energetikai tanúsítványon. 

 

Sokan leszigetelik a házukat, ami vizesedik, így bent marad a pára. Ez szintén rossz ötlet, ilyenkor először a vízmentesítést, páramentesítést kell megoldani, csak ezt követően jöhet a szigetelés. Mások felteszik a régi tetőre a napelemet, amit a szarufák hosszabb távon nem bírnak el - mondott néhány jellemző hibát Vései Eszter. Szerencsére november 1-től felújítási útlevél is készül majd az ilyen korszerűsítésekhez, és ezekben az állagmegóvás is fontos szempont lesz az energetikai felújítás mellett.

CSOK nélkül nehéz lesz lakáshoz jutni a városokban - hangzott el a bank sajtótájékoztatóján. A városban folyósított OTP-s lakáshitelek 48 százalékához kapcsolódott CSOK, és ezek 56 százaléka volt a városi CSOK aránya az első félévben, amelynek 60 százalékát használt lakásra vették fel. A lakásvásárláshoz szükséges önerőt ezek a támogatások biztosították sokak számára. A bank arra is figyelmeztet, hogy akik még az idén szeretnék igénybe venni a jövőre megszűnő támogatásokat, ne hagyják az utolsó pillanatra az ügyintézést. Az év végén is várható igazgatási szünet, emiatt érdemes idejekorán beszerezni a szükséges dokumentumokat, igazolásokat, földhivatali papírokat és az energiatanúsítványt is. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!