Fogyasztóbarát lakáshitel

Jó hírt kaptak az ügyfelek: így változtak a fogyasztóbarát lakáshitelek feltételei

Fogyasztóbarát lakáshitel

Jó hírt kaptak az ügyfelek: így változtak a fogyasztóbarát lakáshitelek feltételei

Bank360 tartalom
2023-09-08 Frissítve: 2023-10-18
2023-09-08 Frissítve: 2023-10-18
34596520

Több ponton módosította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek feltételeit. Ennek köszönhetően az ügyfelek jelentősen csökkenthetik a kamatköltségeiket, az új igénylőknek pedig már szeptembertől egyszerűbbé válik az ügyintézés. 

 

Hiába a hosszú kamatperiódus, mégsem lesz kőbe vésve a kamat a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél (MFL). A MNB friss feltételrendszere alapján ugyanis a bankok csökkenthetik meglévő szerződések hitelkamatát a futamidő során, ha fogyasztóbarát lakáshiteles ügyfélről van szó, ami a havi törlesztőrészleteket is kedvezően érintheti majd. Az MFL új szabályai alapján a bank saját döntésétől függően a kölcsön futamideje alatt egy alkalommal, az adós kérésére díjmentesen lehetőséget biztosíthat az ügyleti kamat éves mértékének egyoldalú megváltoztatására - persze csak lefelé. Ha a hitelező bank bevezeti az egyszeri kamatcsökkentés-szolgáltatást, annak igénybevételét 2024. január 1-jétől elektronikus úton is biztosítania kell. 

 

A kamatcsökkentés lehetőségének bevezetését az indokolja, hogy sok igénylő az aktuálisan magas kamatkörnyezetben jutott csak lakáshitelhez, fix kamatozás mellett. Az ilyen ügyfeleknek elemi érdekük lenne kiváltani a hitelüket a futamidő vége előtt, ha csökken a kamatszint, hiszen ezzel sokat spórolhatnak. Ez a lehetőség, hogy a bankok díjmentesen csökkenthetik a kamatot a futamidő során, jó az ügyfélnek, hiszen megspórolja a hitelkiváltással kapcsolatos költségeket és procedúrát, és persze jó a banknak is, mivel így megtarthatja az ügyfelet, az nem viszi el máshová a lakáshitelét. 

 

Rugalmasabb lesz az árazás és az ajánlat

 

A fogyasztóbarát lakáshiteleket érintő referenciakamatok számítása is változott. A korábbi gyakorlat szerint a szerződéskötést megelőző hónap 15. munkanapján érvényes értéket vették figyelembe a bankok a referenciakamat meghatározásánál, ehelyett a hitelező a referenciakamat befogadást megelőző naptári hónap 1. napjától 15. napjáig számított átlagát fogja alapul venni. 

 

További változás, hogy a visszavonhatatlan ajánlathoz kapcsolódó ajánlati kötöttség időtartama a jelenleg érvényes ajánlat kiállítását követő 60 napra csökken az eddigi 90 napról. 

 

A banknak emellett a folyósításig felmerülő díjakra és költségekre biztosított kedvezmények visszavonására akkor lesz lehetősége, ha a szerződés szerinti hitelösszeg legalább 50 százalékának értékét elérő előtörlesztésre vagy előtörlesztésekre a futamidő kezdetét követően négy éven belül kerülne sor.

 

Egyszerűbb lesz az adminisztráció is

 

A jegybank egyszerűbbé tette az igényléshez kapcsolódó adminisztrációt is, az alábbi módokon:

 

  • a Pályázati Kiírás mellékletét képező Ajánlat és Termékismertető minta dokumentumok egyszerűbbé váltak,
  • megszűnt az MNB által a korábbi pályázati kiírásban meghatározott kötelező egységesített munkáltatói igazolás minta dokumentum,
  • az ajánlat elektronikus úton történő kézbesítése esetén a kézbesítés ténye az erre vonatkozó üzenettel igazolhatóvá vált,
  • meghiúsult szerződéskötés esetén az eredeti dokumentáció visszaszolgáltatására vonatkozó szabályozás egyszerűbbé vált a hitelezőknek, mivel a visszaszolgáltatás tényének az MNB felé történő igazolására vonatkozó kötelezettség megszűnt,
  • a bankok a kapcsolattartás módjáról a saját hiteligénylő nyomtatványukban tudják nyilatkoztatni az ügyfelet, elkerülve ezáltal az egymást átfedő dokumentációs elvárásokat. 

 

Szintén a hiteligénylés menetére vonatkozó módosítás, hogy a folyósítás időpontjáról a potenciális adós nemcsak a szerződéskötésig rendelkezhet szabadon, hanem a folyósítási feltételek teljesüléséig is. Az állami kamattámogatott kölcsönök esetén a folyósítási határidő a folyósítási feltételek adós általi maradéktalan teljesítését követően 7 napra változott az eddigi 5-ről.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!