Egyelőre önkéntes kamatplafont akar a kormány a hitelekre

Önkéntes kamatplafont akar a hitelekre a kormány a bankoktól

Egyelőre önkéntes kamatplafont akar a kormány a hitelekre

Önkéntes kamatplafont akar a hitelekre a kormány a bankoktól

Bank360 tartalom
2023-10-03 Frissítve: 2023-10-06
2023-10-03 Frissítve: 2023-10-06
34953067

Hétfőtől kamatplafon bevezetését kéri a bankoktól a kormány. A lakossági jelzáloghiteleknél ez 8,5 százalékos THM-et jelentene, a vállalati forgóeszközhiteleknél pedig 12 százalékot. A lakáshiteleknél ez akár 5-10 ezer forintos csökkenést is hozhatna a havi törlesztőrészletekben.

 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezetésével a múlt heti találkozó után ismételten tárgyaló asztalhoz ült a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a bankszövetség. A minisztérium közleménye szerint a gazdaságfejlesztési miniszter ismételten kiemelte, hogy "hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés. Bankadó helyett a pénzügyi eszközöket a gazdaság felé szükséges irányítani, hiszen a gazdaságnak jelenleg nagyobb szüksége van forrásokra, mint a költségvetésnek: meg kell akadályozni a hitelpiac befagyását és meg kell erősíteni az egészséges hitelezést."

 

Nagy Márton a tárgyaláson arra kérte a bankszövetséget, hogy a piaci verseny fokozása és a hitelezési terhek csökkentése érdekében október 9-től, azaz jövő hét hétfőtől az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafont alakítson ki, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között.

 

A miniszter álláspontja szerint a kamatplafon maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél, a lakossági lakáshitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintnél érdemes meghatározni, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

 

A lakáshitelek esetén ez a THM alacsonyabb, mint a piacon átlagos ügyfelek által elérhető legjobb ajánlatok. Átlagbérre, 10 millió forintos hitelösszegre ugyan már akadnak 9 százalék alatti THM-ek is az ajánlatokban, de inkább a 9 százalék felettiek a jellemzőek a Bank360.hu lakáshitel kalkulátorának számításai szerint. Az önkéntes kamatplafonhoz tehát lényegében minden banknak jelentősen csökkentenie kellene a teljes hiteldíj mutatóját ezeknél a hiteleknél. Van, amelyiknek a legjobb ajánlatához képest már csak 0,25-0,5 százalékkal, de olyan bank is akad, amelynek 1-1,5 százalékot vagy akár annál többet is engednie kellene. 

 

A Bank360.hu számításai szerint egy 10 millió forintos lakáshitel esetén 8,5 százalékos THM-mel 20 évre 85-86,5 ezer forintosak lehetnének a törlesztőrészletek a kezdeti költségektől függően. A jelenlegi legjobb ajánlatok már közelében vannak ennek, de az átlagosnak mondható hitelajánlatok esetén ez 5-10 ezer forintos spórolást jelentene havonta az ügyfeleknek.

 

A kormány a kamatplafon elfogadása esetében két vállalást tesz a bankszövetség felé. Először: amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére.

 

Másodszor pedig a kormány, azon belül is az illetékességgel rendelkező Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatja a bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit, a konkrét javaslatok megtárgyalására már a következő találkozón sor kerülhet.

 

A felek megállapodtak a tárgyalások folytatásáról, így az aktuális ügyek megvitatása mellett havi rendszerességgel alkalom nyílik a kamatplafonok felülvizsgálatára. Az a minisztériumi közleményből nem derül ki, hogy mi történik akkor, ha a bankok nem vezetik be önként a kormány által kért kamatplafont.

 

A Magyar Bankszövetség reakciójában azt írja, hogy a Gazdaságfejlesztési Miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló sajtóközleményében foglaltakra támogatólag felhívja tagbankjai figyelmét. Az egyes banki kamatszintek megállapítása ugyanakkor minden tagbank saját és önkéntes döntése. Ebből az következik, hogy a bankok konkrét kamatlépéseiből derül majd ki, hogy meglépik-e az elvárt kamatplafonhoz való igazodáshoz szükséges kamatcsökkentéseket.

 

A Gazdasági Versenyhivatal pártolja, ha a bankok önkéntesen korlátozzák a profitjukat és termékenként önkéntes kamatplafon alatt fokozottabb hitelezési versenybe kezdenek. Ez az ideiglenes megoldás növeli az átláthatóságot és csökkenti a hitelfelvevők keresési költségét - írja a versenyfelügyelet közleményében. GVH azt javasolja a hitelt felvevő vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, hogy mindig kérjenek több banktól is ajánlatot, használják az elérhető összehasonlító oldalakat. (Ezt megtehetik a Bank360.hu oldalán található kalkulátorokkal is, amelyek segítségével gyorsan és egyszerűen összevethetik a kölcsönfelvevők a pénzintézetek aktuális hitelajánlatait.)

 

A piaci verseny kibontakozását támogathatja – csökkenő kamatok esetén – az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata. A nemzeti versenyhatóság egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel kiemelt figyelmet fordít arra, hogy élénküljön a piaci a verseny a hitelpiacon, illetve ne alakuljon ki versenykorlátozó együttműködés a piaci szereplők között.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!