Végre azt csinálják a bankok, amit az ügyfelek szeretnek: kamatot csökkentenek

Erre vártak az ügyfelek: vagdossák a kamatokat a bankok

Végre azt csinálják a bankok, amit az ügyfelek szeretnek: kamatot csökkentenek

Erre vártak az ügyfelek: vagdossák a kamatokat a bankok

Vrazsovits Rita
2023-10-03 Frissítve: 2023-10-03
2023-10-03
34953031

Több nagybank csökkentette októbertől és az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat, mert ugyan a jegybank folytatta a kamatvágásait, de a hitelek árazását közvetlenebbül befolyásoló referenciakamatok közül akadt olyan, amelyik ismét emelkedni kezdett az utóbbi hetekben.


Újabb kamatcsökkentéseknek örülhetnek a hiteligénylők, több nagybank is olcsóbbá tette a jelzáloghiteleit és a személyi kölcsöneit. A lakáshiteleknél egyre több ajánlatban szerepel 10 vagy akár 9 százalék alatti kamat, és a nyolcassal kezdődő szám már a kölcsön teljes díját mutató THM-eknél is sem ritka. Az olcsóbb személyi hitelek ügyleti kamata 15-17 százalék körül alakul.

 

Kérdés, hogy meddig és milyen ütemben tudnak tovább csökkenni a hitelkamatok. A kölcsönök árait befolyásoló referenciakamatok ugyanis időről időre megtorpannak, ami megtöri a hitelkamatok folyamatos csökkenését is. Jelenleg a jegybank folytatódó kamatvágásai ellenére is ez tapasztalható. A hosszabb kamatperiódusú jelzáloghitelek ügyleti kamatát meghatározó BIRS épp emelkedési fázisban van:

  • az ötéves BIRS szeptember közepén 7 százalék alá is csökkent, október 2-án azonban már 7,57 százalékon állt,
  • a 10 éves BIRS október 2-án 7,34 százalék volt,
  • a 20 éves BIRS ugyanezen a napon pedig 7,26 százalékon állt.

 

A BUBOR, ami a rövidebb kamatperiódusú hitelek ügyleti kamatát befolyásolja, a jegybanki vágásokat követve tovább csökkent: a 3 havi BUBOR 12,24 százalék, a 12 havi pedig 11,48 százalék volt október 2-án. 

 

Az irányadó kamat szintje szeptember végén összeért a jegybanki alapkamat szintjével, jelenleg mindkettő 13 százalék. Az elmúlt hónapokban az irányadó kamatot az MNB 100 bázispontonként csökkentette. Az elkövetkezőkben azonban a jegybanki alapkamat már ennél kisebb mértékben is mérséklődhet tovább. Az Equilor elemzői év végére 10,75 százalékos alapkamatot jósolnak, ami addig átlagosan 0,75 százalékpontos csökkentést jelentene havonta.

 

A bankok többségénél araszolnak lefelé a kamatok

 

Az elmúlt bő két hétben a nagyobb bankok többsége hozzányúlt a hitelkamataihoz, és egyöntetűen csökkentette azokat.

 

A Gránit Bank szeptember közepén az 5 és a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatát csökkentette, 0,55 százalékponttal. Emellett a piacon jelenleg szinte kuriózumnak számító, 3 hónapos kamatperiódussal igényelhető jelzáloghitel referenciakamata (BUBOR) jelentősen csökkent az utóbbi időszakban, 15,17 százalékról 12,22 százalékra. Ez azonban még mindig jóval magasabb a hosszabb kamatperiódusú kölcsönök referencia- és ügyleti kamatainál is. A piacon azonban most az utóbbiak számítanak, ezek közül pedig a 10 éves kamatperiódusú hiteleknél a Gránit már 7,7 százalékos kamatig ment vissza a legjobb ajánlatainál. 

 

A Raiffeisen Bank a jelzáloghitelek kamatánál módosított október elejével, ami érintette az 5 és a 10 éves kamatperiódusú hiteleket is. Előbbinél 0,30 százalékpontos, a hosszabb kamatperiódusú kölcsönöknél pedig 0,10 százalékpontos csökkentést hajtott végre. A Raiffeisen szeptember közepén már végrehajtott egy csökkentést a jelzáloghiteleknél, akkor egységesen 0,20 százalékponttal mérsékelte a 10 éves kamatperiódusú kölcsönök kamatát, 9,64 százalékra. 

 

A K&H Bank szintén a jelzáloghitelek kamatát módosította október 1-től. Az ötéves kamatperiódusú hiteleknél, 2-10 millió forint hitelösszeg igénylése és legalább 150 ezer forintos jövedelem igazolása esetén a kamat 0,11 százalékponttal csökkent. A futamidő végéig fix kamatozású hiteleknél az alábbi változások történtek:

  • minimum 150 ezer forint nettó jövedelem igazolása esetén, 2-10 millió forint hitelösszeg igénylése mellett a kamat 0,45 százalékponttal lett alacsonyabb, így az ügyleti kamat 9,80 százalék (fogyasztóbarát kölcsön esetén 10,30 százalék),
  • ugyanebben a hitelösszegsávban, 250 ezer forint jövedelem igazolása mellett 0,15 százalékpont volt a csökkentés mértéke, így az ügyleti kamat októbertől 9,95 százalék (fogyasztóbarát kölcsön esetén 10,45 százalék),
  • 10-20 millió forint közötti hitelösszeg esetén, legalább 150 ezer forintos jövedelemmel 0,25 százalékpont volt a csökkentés mértéke, így az ügyleti kamat 10,05 százalék (fogyasztóbarát kölcsön esetén 10,55 százalék).

 

A K&H Banknak rövid időn belül ez a második kamatcsökkentésről szóló döntése. Szeptember közepén az öt, a tíz és a futamidő végéig fix kamatozású jelzáloghitelek kamatát mérsékelte, egységesen 0,20 százalékkal. 

 

A személyi kölcsönök kamatai is csökkentek

 

Az OTP Bank lakásfelújítási személyi kölcsön kamata 2-5,1 forint hitelösszeg között 0,50 százalékponttal csökkent. Ugyanebben a hitelösszeg sávban a szabad felhasználású személyi kölcsön kamata 0,63 százalékponttal lett alacsonyabb, 5,1 és 6,1 millió forint között pedig 0,16 százalékpontos volt a csökkentés mértéke. A felújítási kölcsön kamata így 16,49 százalék, a szabad felhasználásúé pedig 16,83 százalék. 

 

Az Erste Banknál a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön kamata 0,19, illetve 0,69 százalékponttal csökkent, függően az igazolt jövedelemtől, a felvett hitelösszegtől és a választott futamidőtől. Az ügyleti kamat a módosítás után 16,83-16,93 százalékra mérséklődött.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!