Lakáshitel előtörlesztés

Lakáshitel előtörlesztés: mikor, miből érdemes?

Lakáshitel előtörlesztés

Lakáshitel előtörlesztés: mikor, miből érdemes?

Vrazsovits Rita
2020-09-21 Frissítve: 2023-04-17
2020-09-21 Frissítve: 2023-04-17
10250264

Egy jól időzített hitelkiváltással akár több százezer forintot is lehet spórolni, ennek ellenére még mindig kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy melyik a legelőnyösebb módja jelenleg egy meglévő lakáshitel elő- vagy végtörlesztésének. 

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a tavaly folyósított 876 milliárd forint lakáshitelből mindössze 21 milliárd forintot fordítottak az igénylők arra, hogy egy korábban felvett kölcsönt váltsanak ki - ez 2,4 százalékos arány. Pedig egy korábban felvett lakáscélú kölcsön kiváltásának több előnye lehet: amellett, hogy csökkenthető a kamatköltség, a hitelszerződésbe bevont ingatlan tehermentesítésére is van lehetőség.

 

Ideális eszköz lehet lakáshitel kiváltásához egy Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, melyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) dolgozott ki. Ennek a hitelterméknek számos előnye van, ezek közé tartozik, hogy 

 

  • kedvező a kamatozás: a kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot, 
  • gyorsan megy az igénylés, hiszen a hitelbírálat legfeljebb 15 munkanapot vehet igénybe,
  • biztonságos: a kamatperiódus nem lehet rövidebb, mint három év,
  • a folyósítási díj nem haladhatja meg a 0,75 százalékot, de legfeljebb a 150 000 forintot,
  • az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg egy százalékát.

 


Hasonlítsd össze a jelenleg elérhető fogyasztóbarát lakáshiteleket a Bank360.hu kalkulátorával. Állítsd be, hogy mekkora hitelösszeget szeretnél igényelni, és add meg, hogy milyen hosszú kamatperiódust szeretnél választani az új hitelnél.


 

A fogyasztóbarát kölcsön jellemzőit figyelembe véve szinte biztosan lehet találni olyan ajánlatot, amely kedvezőbb az 5-10 évvel ezelőtt felvett lakáshiteleknél. A fontos kérdés az, hogy a régi és az új hitel költségei között mekkora a különbség: ezt figyelembe véve érdemes eldönteni, hogy megéri-e belevágni a kiváltásba és az ezzel járó ügyintézésbe. 

 

A régi és az új hitel közötti kamatkülönbség minden hitelügyletnél más, de érdemes egy példán keresztül megnézni, hogy mennyit jelenthet egy jól időzített hitelkiváltás. Egy 2015-ben tíz éves futamidőre, hat százalékos THM-mel felvett, 10 millió forintos lakáshitelből mára körülbelül 5,8 millió forint tőketartozás maradt. Ennek a kölcsönnek a havi törlesztőrészlete 111 021 forint, a fennmaradó kamatköltség pedig körülbelül 918 ezer forint. Az 5,8 millió forint kiváltásához a fennmaradó ötéves futamidővel számolva ennél kedvezőbb lakáshitelt is találni: 3,29 százalékos THM-mel a futamidő végéig a hitel teljes díja körülbelül 490 ezer forint, a havi törlesztőrészlet pedig 105 ezer forint körül alakul. A kamatköltségen tehát körülbelül 428 ezer forintot spórolhatunk, emellett a havi törlesztőrészlet is csökken 5-6 ezer forinttal. 

 

Amellett, hogy megnézzük, mennyit spórolhatunk egy hitelkiváltással, érdemes figyelembe venni azt is, hogy az ügyintézésnél ugyanazt a folyamatot kell végigjárni, mint amikor lakásvásárlás céljából veszünk fel lakáshitelt. Tehát ugyanazokat a dokumentumokat kell beszerezni, valamint az ügyintézés is körülbelül ugyanannyi időt vesz igénybe.

 

Lakáshitel előtörlesztés egészségpénztári befizetésből

 

 Az egészségpénztárban lévő összegből akár lakáshitelt is lehet törleszteni. Ebbbe az összegbe az egészségpénztári számlára kifizetett 20%-os szja-visszatérítés is beletartozik. Ez gyakorlatilag az jelenti, hogy az személyi jövedelemadónk egy részéből lakáshitelt törleszthetünk. Az ilyen célre havonta fordítható összeg a mindenkori bruttó minimálbér 15 százaléka a szabályozás szerint. Ez éves szinten 301 320 forintot jelent, amelyből az szja-visszatérítés  50 220 forint. Az egészségpénztári befizetéseknek van ugyan költségvonzata, de ez a 20%-os adóvisszatérítésnél jóval alacsonyabb összeg.

 

A babaváró hitel is használható hitelkiváltásra 

A babaváró hitel a szabad felhasználású kölcsönök közé tartozik, az MNB egy korábbi felmérése azonban a felhasználásra vonatkozóan is tartalmaz adatokat. Ezek alapján elmondható, hogy a hitelkiváltás a második legnépszerűbb hitelcél a babaváró hitelt igénylők körében, a lakáscélok megvalósítása után. Az igénylők közel egyharmada dönt úgy, a kamatmentes kölcsönt valamilyen formában egy meglévő hitel elő- vagy végtörlesztésére fordítja. A babaváró hitel segítségével fogyasztási kölcsönök és jelzáloghitelek kiváltására egyaránt van lehetőség - utóbbi esetén plusz előny, hogy a jelzáloghitelhez bevont ingatlan tehermentesíthető.

 

A babaváró hitel legnagyobb előnye a rugalmas felhasználhatóság mellett a kamatmentesség, ami egy gyermek születése után a futamidő végéig érvényes. Az igényléstől számított második és harmadik gyermek után pedig nemcsak kamattámogatás, hanem gyermekvállalási támogatás is jár a házaspároknak. A második gyermek után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a teljes tartozást elengedi az állam.

 

A babaváró támogatás hátránya, hogy a bank által meghatározott feltételek mellett az állami szabályrendszernek is meg kell felelni. Utóbbi alapján kizárólag olyan fiatal házaspárok vehetik fel a kölcsönt, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, feltétel továbbá, hogy legalább a pár egyik tagja rendelkezzen három év folytonos társadalombiztosítási (TB) jogviszonnyal. 

 

Gyermek nélkül nem éri meg belevágni

Babaváró hitel segítségével csak abban az esetben éri meg a hitelkiváltás, ha az igénylés után gyermeket vállal a pár, mivel ha ez nem történik meg, akkor öt év után elveszik a kamatmentesség. Az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a futamidő hátralévő részében pedig kamattal terhelve folytatódik a törlesztés. Így összességében a hitelkiváltással valószínűleg nem nyer, hanem veszít az adós. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!