A magas árak és a támogatás lezárulása csökkenti a lakásfelújítási kedvet

Lelohasztotta napelemkedvet a betáplálási stop

A magas árak és a támogatás lezárulása csökkenti a lakásfelújítási kedvet

Lelohasztotta napelemkedvet a betáplálási stop

Bank360 tartalom
2022-11-13 Frissítve: 2023-08-27
2022-11-13 Frissítve: 2023-08-27
30296561

A rezsiemelkedés miatt ugyan jó lenne, de az égbe szökő költségek, a támogatása program lezárulása és a napelemszabályok megváltozása mégis csökken a lakásfelújítási kedv.

 

A lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési tervei a negyedik negyedévben kissé visszaestek negyedéves és éves összevetésben egyaránt. Az Otthonfelújítási program kifutása, valamint a gyorsan emelkedő építőanyag- és kivitelezési árak pénzügyi oldalról nehezítik a korszerűsítési munkák elvégzését, amire elsősorban az energiahatékonyság javításának nyilvánvaló igénye miatt nagyon nagy szükség lenne – derül ki GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből. 

 

A GKI negyedévente végez felmérést a lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezésére a Masterplast támogatásával. A reprezentatív kutatás szerint a lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 első negyedévében érte el a csúcsot. A negyedik negyedévben – hasonlóan a másodikhoz és harmadikhoz – a lakásfelújítási és -korszerűsítési szándék némileg csökkent. 

 

A 2022. októberi megkérdezés adatai szerint a háztartások 3,5%-a biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 14,5%-uk valószínűleg teszi ugyanezt. Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor – a felmérési eredményeket a teljes magyarországi népességre vetítve - mintegy 720 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat a következő egy évben. 

 

Ez a szám az egy évvel ezelőttinél 100, az egy negyedévvel ezelőttinél 80 ezerrel alacsonyabb. A rezsiemelkedés jelentős ösztönző erőt jelenthet az energiahatékonyságot javító beruházások számára. Ugyanakkor a magas infláció (ami a lakásfelújítások terén még valamivel nagyobb is az átlagosnál), valamint az ilyen munkálatokra a legfontosabb kormányzati támogatás, az Otthonfelújítási program év végi kifutása, illetve a napelemeket és napkollektorokat érintő szabályozás kedvezőtlen változása egyaránt nehezítik a lakáskorszerűsítések finanszírozását. 

 

A mostani felmérés során is a családi házak lakóinál a legerőteljesebb felújítási-korszerűsítési szándék. A társasházi lakások lakói visszafogottabbak náluk. A kisvárosokban és a községekben élők e téren jóval aktívabbak, mint a nagyvárosokban lakók. A lakásfelújítást vagy korszerűsítést fontolgató családok mintegy 12%-a tervezi az Otthonfelújítási program által biztosított állami támogatást is hasznosítani. 

 

Ez a szám jóval alacsonyabb az egy negyedévvel korábbinál (akkor 47% volt). Ez azzal magyarázható, hogy a lakásfelújítási támogatást a hatályos szabályozás szerint már csak az idei év végig lehet igénybe venni. Ebből az is következik, hogy sok olyan lakástulajdonos lesz, akinek a szándéka ugyan megvan a támogatás felhasználására, de ezt már nem tudja megvalósítani az év végéig.

 

Az állami forrásra számítók átlagosan 1,8 millió forint összegű támogatást vennének fel – egy negyedévvel ezelőtt ez az átlagérték még 2,2 millió forint volt. A legnépszerűbb felújítási-korszerűsítési célok között szerepel a belső terek felújítása, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a klímaberendezések beszerelése (ezek említési gyakorisága 25% körüli). 

 

A külső nyílászárók cseréjét és a hőszigetelési munkálatok elvégzését, minden ötödik válaszadó tervezi. A fürdőszoba felújítását, valamint napelemes és napkollektoros rendszerek telepítését minden hatodik válaszadó fontolgatja. Utóbbi esetében a szabályozás változtatása alaposan lehűtötte a kedélyeket: egy negyedévvel korábban még minden harmadik megkérdezett gondolt erre.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!