befektetés

Már csaknem 800 ezer embernek van Magyarországon állampapírja 

befektetés

Már csaknem 800 ezer embernek van Magyarországon állampapírja 

Herman Bernadett
2023-04-05 Frissítve: 2023-06-03
2023-04-05 Frissítve: 2023-06-03
32127941

Példátlanul sikeressé vált a lakossági állampapír. A három-négy évvel ezelőtti slágerterméket, a Magyar Állampapír Pluszt ugyan már jóformán mindenki visszaváltotta, de az inflációt követő PMÁP-ot úgy veszik, mint a cukrot.

 

A tavalyi kissé gyengére sikerült év után az idén rákapcsolt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az első negyedév végéig a lakossági piacon a teljes éves bruttó kibocsátási terv 39 százalékát teljesítette. Összesen 4667 milliárd forintnyi lakossági állampapír eladása a cél 2023-ban, ebből 1831 milliárd fogyott el március végéig. 

 

A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya a harmadik hónap végén  9 097 milliárd forint volt, ez 531 milliárd forinttal nagyobb, mint 2022 végén. A lakosság tulajdonában persze ennél több állampapír van, hiszen a kisbefektetők bármelyik magyar állampapírt megvásárolhatják, a fix kamatozású intézményi kötvényeket és a diszkontkincstárjegyeket is, valamint eurós állampapírok is léteznek kifejezetten kisbefektetők számára. 

 

A tervezettnél időarányosan mintegy 664 milliárd forinttal több állampapírt adott el a lakosságnak az ÁKK az első félévben, ez főleg az inflációt követő kamatozású Prémium Magyar Állampapír és a három hónapos diszkontkincstárjegyek kamatát követő Bónusz Magyar Állampapír kiemelkedő értékesítésének köszönhető. 

 

A korábbi slágertermék, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) csillaga végleg leáldozott. A kamatfordulókon az állomány több mint egyharmadát visszaváltják az ügyfelek, emiatt a MÁP Plusz állomány 768 milliárd forinttal 1 416 milliárd forintra csökkent az első negyedévben. Ezzel szemben a Prémium Magyar Állampapír állománya 998 milliárd forinttal 5 320 milliárd forintra emelkedett, míg a lakossági kézben lévő intézményi államkötvények és diszkont kincstárjegyek becsült állománya az év eleji 1 411 milliárd forintról 1 681 milliárd forintra, azaz 270 milliárd forinttal tovább emelkedett.

 

Az ÁKK friss jelentéséből az is kiderül, hogy egyre több embernek van Magyarországon állampapírja. 2023 február végén az állampapírral rendelkező ügyfelek száma Magyarországon elérte a 784 326 főt, ami a 2022 év végi szinthez képest 18 748- el több ügyfelet jelent. Ebben az adatban nincsenek benne azok a gyerekek, akiknek a nevére Start Értékpapírszámlát kötöttek, és azon Babakötvényük van. 


A Magyar Államkincstárnál bárki ingyen nyithat értékpapírszámlát akár az ügyfélkapun keresztül is. Az intézménynél a számlavezetés és az értékpapír-vásárlás ingyenes, egyedül akkor számítanak fel díjat, ha a lejárat előtt váltaná vissza valaki az értékpapírjait. Az ügyfélkapus számlanyitás pontos menete itt megtalálható azok számára, akiknek még nincs számlája, és állampapírt szeretnének vásárolni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!