olló

Matolcsyék nem gyorsítottak, de így is 10 százalékra csökken az alapkamat

olló

Matolcsyék nem gyorsítottak, de így is 10 százalékra csökken az alapkamat

Herman Bernadett
2024-01-30 Frissítve: 2024-02-27
2024-01-30 Frissítve: 2024-02-27
37028497

A piaci várakozásoknál kisebb mértékben, 0,75 százalékkal 10,0 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Ez alapján is jöhetnek azonban az újabb kamatvágások a hiteleknél.

 

A piaci várakozásoknak és az előzetes beharangozásnak ellentmondva a januári kamatdöntő ülésén mindössze 75 bázisponttal csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 10,75 százalékos alapkamatot. Szerdától az alapkamat így 10 százalékos lesz, az egynapos jegybanki betét kamata 9 százalékosra, az egynapos fedezett hitelé 11 százalékosra mérséklődött. 

 

Az elemzők várakozásai ennél nagyobb kamatvágásról szóltak, hiszen Virág Barnabás alelnök nemrég egy konferencián bejelentette: felgyorsíthatja a jegybank a kamatcsökkentést, miután az infláció gyorsan mérséklődik. Decemberben már csak 5,5 százalékos éves szintű áremelkedést mért a KSH, ehhez képest igen magas volt az alapkamat, és még a mostani vágással is az marad. 

 

A pozitív reálkamatból a jegybank továbbra sem enged - ezt többször hangsúlyozták, vagyis az alapkamat meg fogja haladni az inflációt szintjét. Az inflációs cél 3 százalékos Magyarországon, a jegybank célsávja 2-4 százalék között van, ennek tartós elérésére 2025-ben számít a jegybank, bár van esély arra is, hogy 2024-ben is lesznek olyan hónapok, amikor 4 százalékra vagy ez alá csökken az áremelkedés üteme. 

 

Ennek egyelőre gátat szabhat a gyengélkedő forint az importon keresztül. A hónap első felében még 380 forint alatt volt az euró ára, most viszont a közös uniós fizetőeszközzel már 390 körül vagy afölött kereskednek főleg az Európai Unióval kapcsolatos feszültségek kiéleződése miatt. Virág Barnabás a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón éppen a Brüsszellel a napokban kiéleződött konfliktusra hivatkozott, amely miatt a jegybank az óvatosabb, 75 bázispontos kamatcsökkentés mellett döntött, bár napirenden volt a 100 bázispontos vágás is. 

 

 

A gyengülés kezdőlökését még a Nemzetgazdasági Minisztérium adta, amikor belengette, hogy a bankközi kamathoz, a BUBOR-hoz kötött változó kamatozású hiteleket jobb lenne a jelenleg lényegesen alacsonyabb diszkontkincstárjegy-hozamhoz kötni. Végül ehelyett újabb önkéntes kamatplafont vezetnek be február 1-től a vállalati hitelekre, amelyeket a csatlakozó bankok május 1-ig kamatfelár nélkül, az aktuális BUBOR értékén adják a futamidő első hat hónapjában.

 

 

Az elemzők arra számítanak, hogy a kamatcsökkentések tovább folytatódnak, az év közepére 7 százalék körüli szintre süllyedhet az alapkamat, az év végén 5,5-6 százalékos alapkamattal számol egyelőre a piac. 

 

A mostani jegybanki kamatcsökkentés újabb teret adhat a hitelkamatok mérséklődésének, de nem azonnal és nem minden kölcsönfajtánál. Mivel a lakáshiteleknél a bankok a január elsejétől élő új, 7,3 százalékos THM maximummal lényegébe előrehozott kamatcsökkentést hajtottak végre, a mostani alapkamatvágásnak kevésbé lehet hatása, hiszen például az elmúlt egy hónapban például még valamelyest emelkedett is a hosszú futamidejű lakáshitelek árazását meghatározó BIRS referenciakamat. A vállalati hiteleknél ezzel szemben dupla hatás érvényesülhet, hiszen a BUBOR eleve automatikusan csökkenni fog, ráadásul egy időre a piaci kamatokból eltűnik a kamatfelár is. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!