Még 3 százalékot kellene csökkennie a THM-eknek az olcsó lakáshitelekhez

Még kamatplafonnal is 10 millió forinttal drágább egy 25 milliós lakáshitel, mint két éve

Még 3 százalékot kellene csökkennie a THM-eknek az olcsó lakáshitelekhez

Még kamatplafonnal is 10 millió forinttal drágább egy 25 milliós lakáshitel, mint két éve

Vrazsovits Rita
2023-10-12 Frissítve: 2023-11-03
2023-10-12 Frissítve: 2023-11-03
35190286

Érezhetően olcsóbbá tette a lakáshiteleket a bankok által hétfő óta alkalmazott kamatplafon, azonban ezek még így is sokkal drágábbak, mint a két évvel ezelőttiek. A mostani, 7,5-8,5 százalékos THM-ekhez képest akkor 5 százalékos vagy akár az alatti ajánlatokat kínáltak az ügyfeleknek. Ez a különbség nagyobb hitelösszegnél akár tízmillió forintot is jelenthet a visszafizetendő összegben, a havi törlesztőrészletben pedig több mint 30 ezer forintot.

 

Október 9-én csatlakoztak a bankok az önkéntes kamatplafonhoz, és a lakossági lakáshiteleket maximum 8,5 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínálják. A kormány a THM csökkentésétől a lakáshitelezés és a lakáspiac fellendülését reméli, de ez a THM-szint még mindig jelentősen meghaladja a két évvel ezelőttit, erre pedig még jól emlékeznek az igénylők.

 

Két éve még 5 százalék alatti THM-mel is vehettünk fel kölcsönt

 

A jellemzően 8-8,50 százalék körüli teljes hiteldíj mutató néhány bank esetében kifejezetten kedvezőbb az október 9. előtt elérhető ajánlatoknál - hogy pontosan mennyivel, arról ebben a cikkben írtunk. A kamatplafonos ajánlatok ugyan érezhetően olcsóbbak a korábbiaknál, azonban a két évvel ezelőtti lakáshiteleknek még a közelében sem járnak. Összehasonlításként megnéztük, 2021 őszén milyen feltételekkel lehetett felvenni 10 millió forint lakáshitelt, 10 éves futamidőre, 400 ezer forint igazolt jövedelemmel. 

 

 

A bankok egy része akkor 5 százalék alatti THM-et kínált a futamidő végéig fix kamatozású hitelekre, így a havi törlesztőrészlet 105 ezer forint körül alakult. A teljes visszafizetendő összeg egy 10 millió forintos hitel esetén 12,5-12,6 millió forint volt, bár ennél lehetett találni drágább ajánlatokat is. A jelenlegi kamatplafonos lakáshiteleknél a THM 7,53 százalékról indul, a havi törlesztőrészletet nem lehet megúszni 117 ezer forint alatt. A bankok zöménél pedig ez az összeg inkább 120 ezer forint felett van, a THM pedig 8 és 8,5 százalék között. A teljes visszafizetendő összeget ez a különbség a 10 éves futamidő alatt akár kétmillió forinttal is megdobhatja.

 

 

Nagyobb hitelösszegnél még nagyobb a különbség

 

Ha ennél magasabb hitelösszeggel, például 25 millió forinttal és 20 éves futamidővel számolunk, végig fix kamatozással, akkor a különbségek még szembetűnőbbek. Két évvel ezelőtt ekkora hitelösszeget akár 4,81 százalékos THM- is fel lehetett venni, 163 ezer forintos havi törlesztőrészlettel. Több bankl inkább az 5 százalék feletti THM-et kínált, mivel ekkor a futamidő végéig fixált hitelek valamivel drágábbak voltak, mint a rövidebb kamatperiódussal igényelhetőek. A teljes visszafizetendő összeg 39,2-40,9 millió forint között alakult. 

 

Ha megnézzük ugyanezt a hitelösszeget ma, a kamatplafonos ajánlatok között 7,49 százalék az elérhető legalacsonyabb THM a Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint, a havi törlesztőrészlet így 197 430 forint. A többi ajánlat esetén mindenhol legalább 203-210 ezer forintos törlesztővel kell számolni. Ez minimum közel 35 ezer forintos különbséget jelent havonta.

 

A teljes visszafizetendő összeg 47,4 millió forintról indul, a kamatplafon tetejéhez közelítő ajánlatoknál azonban akár 50 millió forint feletti összeggel is számolni kell. Ez pedig több mint 10 millió forintos különbséget is jelenthet a két évvel ezelőtti ajánlatokhoz képest. 

 

 

Megéri most felvenni lakáshitelt?

 

Az elmúlt hónapokban, a jegybanki kamatcsökkentések májusi megindulása óta a bankok fokozatos, kisebb lépésekkel mentek lejjebb a THM-ekkel. Most előrehozták az egyébként hosszabb idő alatt várható kamatcsökkentéseiket, ezért az elkövetkező néhány hónapban nem lehet jelentősebb további kamatvágásra számítani tőlük. Az ügyfelek ezért azzal kalkulálhatnak, hogy a mostani lakáshiteleknél érdemben jobbakat legkorábban jövőre kaphatnak majd a bankoktól. A két évvel ezelőtti 5 százalék körüli THM-ekre pedig még sokat kell várniuk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!