Október 9-től beköszönt a kamatplafon a lakáshitelekre

Sorra vállalják a bankok a kamatplafont

Október 9-től beköszönt a kamatplafon a lakáshitelekre

Sorra vállalják a bankok a kamatplafont

Bank360 tartalom
2023-10-06 Frissítve: 2023-10-12
2023-10-06 Frissítve: 2023-10-12
35069365

A bankok sorban közlik, hogy október 9-től alkalmazzák a kormány által kért kamatplafont a lakáshitelekre és a vállalati forgóeszközhitelekre. Eddig hat hitelintézet válaszolta azt a Bank360-nak, hogy bevezeti az önkéntes kamatplafont.

 

Egymás után közlik a bankok, hogy a kormány kérésének megfelelően október 9-étől kamatplafont állapítanak meg a lakossági lakáskölcsönökre és a vállalati forgóeszközhitelekre. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől ezeknél a bankoknál az átlagos ügyfelek mindenképpen olcsóbban jutnak hozzá ezekhez a kölcsönökhöz, mint jelenleg.

 

Elsőként az Erste Bank közölte a csatlakozását a kamtplafonhoz. Ezt követően a Bank360.hu körkérdésére már a Gránit, a CIB és az MBH is azt válaszolta, hogy alkalmazni fogja a javasolt kamatplafont ezeknél a hiteleknél.

 

Az OTP-től a következő válasz érkezett: "2023. október 9-től az OTP Bank önkéntes  kamatcsökkentést vállal. Az OTP Bank elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása – így például a hitelezési terhek csökkentése – és a gazdasági verseny élénkítése iránt. Ezért a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatát támogatólag az OTP Bank önkéntes kamatcsökkentést vállalt a piaci kamatozású lakáscélú hitelek esetében. A vállalás szerint a 2023. október 9-étől szerződött hitelek esetében a THM nem haladhatja meg a 8,5%-os mértéket."

 

Az UniCredit Bank péntek délután jelentette be, hogy alkalmazza az önkéntes kamat- és THM-plafont, így 2023. október 9., hétfőtől minősített fogyasztóbarát és piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelére 8,5%-nál nem magasabb THM-mel, valamint új vállalati forgóeszközhitelére 12%-nál nem magasabb kamattal köt új hitelszerződéseket ügyfeleivel. Így jár el a bank azoknál a folyamatban lévő jelzáloghitel-igényléseknél is, melyeknél korábban magasabb THM-mel és kamattal adott ajánlatot ügyfeleinek, de a szerződés aláírására hétfőig még nem került sor. A vállalati hitelek esetében a részletek kidolgozása jelenleg folyamatban van.

 

Péntek délután az MBH közleményt is kiadott a kamatplafonhoz való csatlakozásáról, és ennek részeként a 8,5 százalékos maximális lakáshitel THM alkalmazásáról. Eszerint az MBH lakáshiteleinél az ügyleti kamat 7,89% lesz, de bizonyos feltételek mellett még alacsonyabb lehet: 1 millió forint feletti hvai számlajóváírás és 24 millió forint feletti hitelösszeg esetén az ügyleti kamat 7,39%. A kamatmódosítások mind a 10 éves kamatperiódusú, mind a végig fix kamatozású lakáshitelekre egyaránt vonatkoznak. Az új kamatokat nem csak az újonnan befogadott hitelek ügyfelei esetében érvényesíti a bank, hanem azon személyek esetében is, akik már benyújtották kérelmüket, de a banki kölcsönszerződésüket még nem írták alá.  A konkrét THM-eket az MBH közleménye nem tartalmazza, de a lakáshitelei jelenlegi, kamatplafon előtti árazása alapján az átlagügyfelek 8,2-8,5 százalék közötti THM-ekre számíthatnak.

 

Várhatóan október 9-ig a többi bank is bejelenti a kamatplafon átvételét, és így a hiteligénylők a jövő héten már az ez alapján módosított feltételekkel vehetnek fel kölcsönt. A lakáshitelek esetében a 8,5 százalékos THM csak a vállalt maximum, azt a bankok döntik el, hogy adnak-e ennél olcsóbban lakáshitelt, és ha igen, kinek, mikortól és milyen egyéb feltételekkel. 

 

Nagyon magas jövedelműeknek, vagyonos prémiumbanki ügyfeleknek jelenleg is kínálnak ennél olcsóbb lakáshitelt a bankok, de az átlagos anyagi helyzetű és keresetű igénylőknek kínált konstrukciók közül most még a legolcsóbbak is 8,5 százalékos THM felett vannak, jellemzően pedig 9 százalék felettiek, és vannak 10 százalékot meghaladók is.

 

Az ugyan várható, hogy a bankoknál az átlagügyfeleknek nem egységesen 8,5 százalékos lakáshitelekkel találkoznak majd, néhány tized százalékos eltérésekre lehet számítani, de az meglepő lenne, ha már kezdetben is kínálnának nekik ennél lényegesen olcsóbb kölcsönöket.

 

Az sokkal valószínűbb, hogy a bankok a kínált konstrukciók egyéb feltételeiben jelentősebb változtatásokat hajtanak végre a kamatplafon miatti alacsonyabb kamatokra reagálva, ami több esetben akár szigorítást is okozhat az igénylőknek. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!