Tradícionális ház rózsákkal az előtérben

Mekkora a törlesztője egy 10 milliós lakáshitelnek?

Tradícionális ház rózsákkal az előtérben

Mekkora a törlesztője egy 10 milliós lakáshitelnek?

Varga Zsombor
2021-07-29 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-29 Frissítve: 2022-01-18
15311584

A Magyar Nemzeti Bank már második hónapja emelte az alapkamatot, a júniusi szigorítás után júliusban ismét 30 bázisponttal emelkedett az irányadó ráta, ami így már 1,2 százalékos értékű. Az alapkamat emelése pedig a piaci hiteleket is megdrágítja, előbb vagy utóbb, de jelentős mértékű kamatnövekedéshez vezet a lakosság számára is.

Legutóbb egy évtizede emelt az MNB a legfontosabb kamatszinten, 2011. decemberében ez még 7 százalékos rátát jelentett. Bár az azóta tapasztalt globális infláció és kamatmérséklődés miatt hasonló magasságokra valószínűleg nem kell számítani a következő években, így is vége lehet itthon az alacsony kamatokkal felvehető hiteleknek.

 

A kamatemelési ciklus ugyanis tovább folytatódik, hiszen a jegybank határozott, havi szintű emeléseket ígért mindaddig, amíg az inflációs kockázatokat nem sikerül letörni. A szeptemberi Inflációs Jelentés közzétételéig mindenképp fenntartják a szigorítást, ez alapján pedig augusztusban szintén 30 bázispontos emelésre lehet számítani.

 

Az eddigi emelések egyelőre még nem indítottak el számottevő hiteldrágulást a jelzáloghiteleknél, de így is ritka már a 4 százalék alatti lakáshitel a biztonságosnak számító 10 éves kamatperiódusú hitelek között. A Bank360 egy 15 éves futamidőre felvett 10 millió forintos és egy 25 évre felvett 20 millió forintos lakáshitel kalkuláción keresztül mutatja be, hogy milyen költségek mellett lehet jelenleg lakáshitelt felvenni. A példákban a legutóbbi áprilisi átlagbérrel, 293 ezer forinttal és jövedelemérkeztetéssel számoltunk.

 

A 10 millió forintos összegre a CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel 4,12 százalékos THM mellett kínál 10 évre fixált hitelt a Bank360 lakáshitel kalkulátora alapján. A törlesztőrészlet 74 146 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 352 880 forint. A Gránit Bank és a Raiffeisen Bank ajánlata is nagyon hasonló költségekkel jár. 10 millió forintos hitelösszegnél, 15 éves futamidővel tehát nem nagyon lehet már 4 százalékos THM alatti ajánlatot kifogni a lakáshiteleknél. Elsősorban a tízéves kamatfixálás okozza ezt a költséget, ami a kamatemelési ciklus miatt óvatosabb banki gyakorlatot is tükrözheti.

Magasabb összegű, 20 millió forintos lakáshitelnél a GRÁNIT Lakáshitel még éppen, hogy becsúszik 3,97 százalékos THM-el a 4 százalék alá. A törlesztőrészlet 104 393 forint havonta erre a hitelre, így a 25 éves futamidő alatt 31 336 750 forintot kell visszafizetni. A CIB Bank és Raiffeisen Bank sem sokkal marad el a Gránit Bank ajánlatától, de ezeknél a hiteleknél nem jár érdemben alacsonyabb THM-mel a magasabb hitelösszeg.

Összességében az MNB kamatemelése valamennyire már látszódik a lakáshitel ajánlatokban, de valószínűleg a kamatemelkedések java még hátra van a jelenleg is folyamatban lévő kamatemelési ciklus mellett.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!