megéri-e a babaváró hitel gyerek nélkül

Melyik éri meg jobban: baba nélkül a babaváró hitel vagy egy hagyományos személyi kölcsön?

megéri-e a babaváró hitel gyerek nélkül

Melyik éri meg jobban: baba nélkül a babaváró hitel vagy egy hagyományos személyi kölcsön?

Vrazsovits Rita
2021-05-11 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-11 Frissítve: 2022-01-18
14238040

A babaváró támogatás legvonzóbb eleme a kamatmentes törlesztés, ami az első öt évben minden igénylőt megillet - ezután csak azokat, akik teljesítették a gyermekvállalás feltételeit. A legfeljebb 10 millió forintos kölcsön jó lehetőséget ad egy nagyobb kiadás fedezésére is, gyermekvállalás nélkül azonban lehet, hogy egy másik típusú kölcsönnel jobban járunk. Kiszámoltuk, hogy egy személyi kölcsönnel vagy a babaváró hitellel járunk-e jobban abban az esetben, ha nem tervezünk gyermekvállalást.

 

A fiatal házaspárok számára elérhető, 0 százalékos kamattal igényelhető babaváró hitel jelentősen kedvezőbb, mint a piacon elérhető fedezetlen és ingatlanfedezettel felvehető hitelek. Emellett a gyermekvállalási támogatásnak köszönhetően a felvett hitel részben vagy teljesen állami támogatássá alakítható: az igényléstől számítva a második gyermek után az állam átvállalja a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást. 

 

További előnye a babaváró kölcsönnek, hogy nincs szükség ingatlanfedezetre az igényléshez, és hogy a felvett összeg gyakorlatilag szabadon felhasználható. A kamatmentességnek köszönhetően a felvett összegen felül csak a 0,5 százalékos kezességvállalási díjat kell kifizetni. A kedvezmények azonban csak abban az esetben élnek a teljes futamidő alatt, ha a házaspár az első öt évben gyermeket vállal természetes úton vagy örökbefogadással. Ellenkező esetben vissza kell fizetni az igénybe vett kamattámogatást, a futamidő hátralévő részében pedig kamattal terhelve kell folytatni a törlesztést.

Mennyit kell visszafizetni, ha nem vállalunk gyereket?

A futamidő első öt éve után visszafizetendő kamattámogatás összege az igényléskor aktuális referenciaértéktől függ. A 2021. májusi igénylőknél ez az érték 1,57 százalék, az állam ennek a 130 százalékának a 2 százalékponttal növelt értékét fizeti ki támogatásként - ez jelenleg 4,04 százalékos ügyleti kamatnak felel meg. 10 millió forintos hitellel számolva az ötödik év végén gyermek nélkül 1 818 450 forintot kellene visszafizetni.

 

Ezt követően, a futamidő hátralévő részében emelt kamattal terhelve kell törleszteni a kölcsönt. Az aktuális referenciaértékkel számolva a kamat 7 százalék körül lesz, ennek köszönhetően pedig a havi törlesztőrészlet összege is jelentősen emelkedhet, ez addigi 46 ezer forintról akár 70 ezer forintra. A teljes visszafizetendő összeg pedig a futamidő végére akár a 17,1 millió forintot is meghaladhatja, ha a jelenlegi referenciaértékkel számolunk. 

 

Van ennél kedvezőbb fedezetlen hitel?

A fedezetlen hitelek között népszerű a szabad felhasználású személyi kölcsön, ami szintén megoldást jelenthet egy nagyobb kiadásnál. Mivel a piaci kölcsönök nincsenek a gyermekvállaláshoz kötve, jóval kevesebb feltételnek kell megfelelnie az igénylőknek. 

 

Hátránya viszont a babaváró hitelhez képest, hogy magasabb havi törlesztőrészlettel kell számolni - ennek az oka a rövidebb futamidő; ennél a hiteltípusnál legfeljebb hét-nyolc évig tolható ki a törlesztés. A személyi kölcsön kalkulátorral számolva tízmillió forint igénylésénél nyolc éves futamidőre a THM 8,05 százalék, a havi törlesztőrészlet 138 788 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 423 648 forint. 

 

Látható a jelentős különbség a babaváró hitelhez képest: a havi törlesztőrészlet közel a kétszerese a babaváró hitel kamattal terhelt havidíjának, a teljes visszafizetendő összeg viszont több mint 3,5 millió forinttal kevesebb. 

 

A személyi kölcsön esetében a havi 138 ezer forintos törlesztőrészlet jelenthet problémát: ezt a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (jtm) vonatkozó szabályok alapján csak azok vállalhatják, akiknek a havi nettó jövedelme eléri legalább a 278 ezer forintot - vagyis a havi törlesztőrészlet kétszeresét.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!