Grafikon papírra nyomtatva

Nem a kamatemelési ciklus törhet borsot a babavárót elbukó házaspárok orra alá

Grafikon papírra nyomtatva

Nem a kamatemelési ciklus törhet borsot a babavárót elbukó házaspárok orra alá

Varga Zsombor
2021-07-26 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-26 Frissítve: 2022-01-18
15252361

A jegybank júniusban kamatot emelt, és várhatóan a következő hónapokban sem áll meg a szigorításban. Ez számos hitel esetében kedvezőtlenebb finanszírozást tesz csak lehetővé, és egyes állami kedvezményes kölcsönök esetében is növelheti a büntetésként megszabott kamat nagyságát. A babaváró kölcsön esetében azonban még akkor sem számít a jegybanki alapkamat, ha esetleg nem jönne össze az előírt öt év alatt a baba, a büntetés mértékét meghatározó ügyleti kamat ugyanis nem kötődik az MNB által meghatározott legfontosabb kamatszinthez.

A babaváró hitel akár 10 millió forint kamatmentes kölcsönt biztosít azoknak a házaspároknak, aki vállalják, hogy öt éven belül legalább egy gyermekük születik. Ha ennél több gyermek születik a hitel felvétele után, a hitel egy részét támogatással válthatják ki, a harmadik gyermek esetén már minden akkor hátralévő babaváró adósságtól megszabadulnak. De ez csak akkor van így, ha a feltételek teljesülnek: ha nem születik meg a baba, külföldre költözik a család vagy esetleg elválnak, a teljes addigi kamattámogatást vissza kell fizetni és a hátralévő adósságot is csak magasabb kamatok mellett lehet törleszteni. A Bank360 cikke bemutatja, mitől függ a büntetés mértéke.

 

Emelkedett a babaváró büntetőkamata, de nem az alapkamat miatt

 

A babaváró hitel bár kamatmentes, a banki nyilvántartásban mégis mindegyik hitelhez tartozik egy ügyleti kamat. Ez az az összeg, amit a bankok kapnak a hitelfolyósításért cserébe, csak ebben az esetben nem az ügyfél, hanem az állam fizeti ki a kamattámogatás keretében. Az ügyleti kamatot egy az ötéves futamidejű államkötvény piaci hozama alapján határozzák meg. Egész pontosan a három megelőző hónapban kialakult átlaghozam súlyozott átlagának 130 százalékát számolják, aminél pontosan két százalékponttal lesz magasabb a felvett babaváró kölcsön ügyleti kamata. Ez egy komplex pénzügyi számítás, az alapkamat azonban így sem szerepel benne.

 

Ez az ügyleti kamat jelenleg 4,38 százalékot tesz ki, augusztus 1-től pedig már 4,46 százalékra emelkedik, ami kétéves csúcsot jelent - vagyis csak a kedvezményes kölcsön indulásakor, 2019. júliusában volt ennél magasabb. Ennek oka az, hogy az állampapírpiaci hozamok tavasszal meglódultak, és ez az előző három hónap figyelembe vétele miatt most jelentkezik a babaváró ügyleti kamatában. Így azok, akik most veszik fel a babavárót, már magasabb kamattámogatást fizetnek vissza öt év múlva, ha nem jönne össze a baba.

Összesen 2 005 650 forintot tesz ki a kamattámogatás, amit a feltételek megszegésekor szintén vissza kell fizetni. A terheknek ekkor sincs vége, ugyanis a fennmaradó adósságot már egy új, magasabb ügyleti kamat mellett kell visszafizetni, ebben az esetben ugyanis nem kettő, hanem öt százalékpontot kell hozzáadni a kiszámolt értékhez. Ez 7,46 százalékos kamatot jelentene a jelenlegi kamatszintek mellett, ugyanakkor az ötéves kamatperiódus miatt ekkor már az 5 múlva érvényes referenciamutató lesz a számítások alapja.

 

Ezek befolyásolják a referenciamutató értékét

 

A referenciamutató tehát tavasszal növekedett, vagyis a magyar állampapírokat magasabb hozamok mellett tudta az ÁKK értékesíteni a korábbiakhoz képest. Ez nem elsősorban hazai jelenség, nemzetközi szinten is hasonló emelkedéseket lehetett tapasztalni. Ennek oka a koronavírus utáni kilábalás, illetve a befektetők magasabb inflációs várakozása a koronavírus utáni fellendülés során. Ugyanakkor a nemzetközi és hazai trendeket nézve a tavaszi kiugrás nem bizonyult tartósnak, nyáron már némileg rendeződött a helyzet, ami jó hírt és kevesebb kockázatot jelenthet a babaváró kölcsönben gondolkodók számára is.

 

A hozamokat továbbra is elsősorban a nemzetközi gazdasági fejlemények fogják mozgatni. Itthon az MNB inkább csökkenteni igyekszik az állampapírpiaci hozamokat és így áttételesen a babaváró kölcsön büntetőkamatát, ugyanis a válság kezdete óta nagy arányban vásárol állampapírokat a magyar másodpiacon, hasonlóan a nemzetközi nagy jegybankok gyakorlatához. A kötvényvásárlások célja az, hogy a hozamok lehetőleg minél alacsonyabbak maradjanak a megnövekedett, jegybank által is fűtött kereslet következtében. Ez az eszközvásárlási program jelenleg is érvényben van, ami valamelyest mérsékelheti a hozamok alapján számolt referenciamutató értékét, de a tavaszi emelkedés alapján így is érvényesülnek a nemzetközi trendek, akár lefelé, akár felfelé tartanak.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!