Többet költünk idén a karácsonyra

Nem az ünnepen spórolunk: 20 százalékkal többet költenének a magyarok a karácsonyra

Többet költünk idén a karácsonyra

Nem az ünnepen spórolunk: 20 százalékkal többet költenének a magyarok a karácsonyra

Bank360 tartalom
2023-11-15 Frissítve: 2023-12-05
2023-11-15 Frissítve: 2023-12-05
35689927

Ünnepi kiadásokra 118 000 forinttal terveznek idén a magyarok, akik pedig ajándékoznak, 47 000 forintos keretben gondolkodnak. A többség az aktuális havi jövedelméből fedezi a költségeket és van, aki évvégi pulykapénzre is számít a munkáltatójától. A karácsonyfa nem lesz kisebb, a nagy ünnepi sütés-főzéshez pedig az anyagi nehézségek idején is ragaszkodunk – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.

 

Az ünnepi büdzsét átlagosan 118 000 forintra tervezik idén a magyarok, amibe bele kellene férnie az ajándékoknak és az ünnepi menünek is. Ez az összeg közel 20 százalékkal több, mint a tavalyi, még úgy is, hogy ajándékot a megkérdezettek 61 százaléka tervez venni, átlagosan 47 000 forint értékben. Tavaly karácsonyhoz képest 56-ról 65 százalékra nőtt azok aránya, akik az aktuális havi jövedelmükből tervezik fedezni ezt a kiadást, 40 százalék megtakarításból, 7 százalék pedig hitelből is finanszírozza a szükséges összeget.


Többet költünk, de azt megfontoltabban tesszük

 

A magyarok fele nem bízza a véletlenre, hogy mit vásárol az ünnepek előtt, és csak a lakosság egyötöde az, aki a karácsonyi bevásárlótúra közben dönti el, mi legyen a fa alatt. Az ajándékot adók legnagyobb része novemberben rohamozza meg a boltokat (például a Black Friday akciókat kihasználva), a Cofidis Hitel Monitor kutatása szerint pedig 17 százalékuk már októberben vagy azt megelőzően elkezdte a vásárlást. A legtöbben valamilyen kozmetikumot (31%), ruhaneműt (29%) vagy márkás italokat, élelmiszert (28%) ajándékoznak. Ezek mellett népszerűek a konyhai kisgépek is, 13 százalék ebben a kategóriában gondolkodik. 

 

A kutatás azt is megvizsgálta, hogy van-e összefüggés a karácsonyi költekezés és az anyagi helyzet megítélése között. A magyarok 24 százaléka állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, ugyanakkor a háztartások háromnegyedénél hiányos a kassza. A nagy ünnepi sütés-főzéshez, a terülj-terülj asztalkámhoz azonban a magyarok negyede anyagi nehézség idején is ragaszkodik. Ugyanez igaz a karácsonyfára is, amit a magyarok kétharmada tervez feldíszíteni az ünnepekre. Tízből nyolcan ugyanakkora fát állítanak, mint tavaly, a magyarok 57 százaléka pedig műfenyőt állít majd. 

 

Bár a karácsony a szeretet és a békesség ünnepe, ezt az időszakot a magyarok egy része mégis stresszként éli meg, több mint negyedük (27%) pedig az anyagiak miatt is aggódik ebben az időszakban. 

 

Nem sokan számítanak év végi jutalomra a munkahelyen

 

A magyarországi munkahelyek többségénél (55%) él valamilyen karácsonyi szokás, az év végéhez közeledve azonban csak a munkavállalók 14 számít pulykapénzre. A céges karácsonyi parti a munkahelyek negyedénél szokás, a cégek 17 százalékánál ünnepi dekoráció is készül, és ebben az időszakban fizetik ki a bónuszokat (15%), valamint tárgyi ajándékot is kapnak a dolgozók (14%). 

 

9 százalék tervez kölcsönt felvenni jövőre

 

A Cofidis felmérése szerint a magyarok 9 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. A legnépszerűbb hiteltípus a személyi kölcsön, az átlagos hitelösszeg pedig 1,33 millió forint. A leggyakoribb hitelcélok a lakásvásárlás (31%) és a lakásfelújítás (32%), harmadik helyen az autóvásárlás áll (22%). Ugyanakkor 12 százalék el tudja képzelni, hogy hitelt vegyen fel a családi kassza egyensúlyban tartása, 11 százalék pedig a rezsiszámlák kifizetése céljából.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!