Pénzkérdés 9. rész

Gyorsan kell a pénz? Ezt mindenképpen fontold meg hitelfelvétel előtt!

Pénzkérdés 9. rész

Gyorsan kell a pénz? Ezt mindenképpen fontold meg hitelfelvétel előtt!

Herman Bernadett
2024-02-02 Frissítve: 2024-02-13
2024-02-02 Frissítve: 2024-02-13
37089349

Ma már csábítóan könnyen és gyorsan lehet hitelt felvenni egy váratlan kiadásra vagy kisebb összegű beszerzésre, azonban minden kölcsönfelvételt érdemes alaposan megfontolni. A Pénzkérdés új adásában ezekről a fogyasztási hitelekről lesz szó. Judit és Sándor egy autót szeretne vásárolni a vállalkozásukhoz, de nem tudják, milyen finanszírozást válasszanak, ezért kértek segítséget a szakértőktől. 

 

Judit és Sándor nehéz helyzetbe kerültek, miután a vállalkozásukhoz használt autó lerobbant. A munkák sorakoznak, a határidőket tartani kell, a régi járművet azonban nem tudják megjavítani, sőt nem is éri már meg a javítás. Ahhoz, hogy folytatni tudják a munkákat, elkészüljenek a megrendelésekkel, új autóra lenne szükségük, ehhez pedig hitelt kell felvenniük. 

 

Az autókereskedők természetesen adnának nekik kölcsön, de nem tőlük, hanem egy megbízható magánszemélytől szeretnének másik autót venni. A kiszemelt járművet ismerik, az ára is megfelelő lenne, de nem tudják, milyen hitelt kellene ilyen esetben igénybe venniük. Ezért Herman Bernadetthez, a Bank360.hu szakértőjéhez fordultak, aki Szabó Istvánnal, az OTP Bank lakossági hiteltermékek üzletfejlesztéséért felelős vezetőjével segített nekik eligazodni a lehetőségek között.

 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/X1t5Ej-2iyU.jpg?itok=53-6n-aj","video_url":"https://youtu.be/X1t5Ej-2iyU","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

 

Többféle fogyasztási hitel is létezik

 

Ilyen esetben több szempontot is figyelembe kell venni a hitelválasztás előtt. Ha valaki gyorsan vissza tudja fizetni a kölcsönt, és csak kisebb összegre van szüksége, annak ajánlható akár egy folyószámlahitel is. Ha például a vállalkozásba egy-két hónapon belül nagyobb bevétel érkezik, amelyből ki tudják fizetni az autó teljes vételárát, és vállalkozásként vagy magánszemélyként kaphatnak elegendő folyószámlahitelt, ezt a lehetőséget is érdemes megfontolni. 

 

Ha viszont nagyobb összegű kölcsönre van szükség és hosszabb idő - például több év - alatt, kisebb részletekben fizetné vissza valaki a kölcsönt, akkor jobb megoldás lehet a jellemzően alacsonyabb kamatú személyi kölcsön. Nem kell azonban feltétlenül évekre elköteleződnünk, ha érkezik egy nagyobb bevétel, visszafizethetjük belőle korábban a tartozásunkat. 

 

Mire nem szabad hitelt felvenni?

 

A hitel nem ördögtől való pénzügyi termék, de alapvetően csak akkor érdemes felvenni, ha az így kapott pénz megtérül. Ha a vállalkozás folytatásához van szükség a pénzre, akkor nem kérdés, hogy érdemes a bankokhoz fordulni. Ha olyan beruházásokra kell pénz, mint a lakás felújítása, használt autó vásárlása vagy egy nélkülözhetetlen háztartási eszköz - mosógép, hűtőszekrény - cseréje, szintén jól jöhet a hitel. 

 

Előfordulhat az is, hogy valakinek egy drágább egészségügyi kiadás miatt lesz szüksége hitelre, például fogszabályozás, látásjavítás  ami sok százezer forintba is kerülhet. Abban is egyetértenek a szakértők, hogy a tanulás is olyan beruházás, amelyre érdemes akár hitelt is felvenni, mivel később egy jobb szakma, magasabb fizetés formájában ez megtérül. 

 

Fontos azonban, hogy ésszel és csak a szükséges mértékig adósodjon el mindenki. Az elkerülhető kiadásokra lehetőleg ne vegyen fel hitelt senki. A szakértők nem javasolják, hogy nyaralásra, szórakozásra vagy pláne szerencsejátékokra vegyen fel valaki bankhitelt. Ezeket a kiadásokat lehetőleg a jövedelméből finanszírozza mindenki, vagyis csak addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér.

Megnézem a teljes adást

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!