lakáshitel kamat

Drágán is viszik a személyi kölcsönt, aggasztóan nőnek a kártyahitelek

lakáshitel kamat

Drágán is viszik a személyi kölcsönt, aggasztóan nőnek a kártyahitelek

Herman Bernadett
2023-11-03 Frissítve: 2024-02-18
2023-11-03 Frissítve: 2024-02-18
35477140

A lakáshitekek és a babaváró támogatás felvétele csak enyhén nő, a személyi kölcsönöket viszont továbbra is keresi a lakosság. A kártyahitelek összege aggasztó mértékben nő, ha törlesztési problémákkal szembesülnek az ügyfelek, még több személyi kölcsönt vehetnek fel hitelkiváltásra. 

 

Csak minimális mértékben csökkentek szeptemberben a hitelkamatok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, a lakosság pedig a magas kamatok dacára továbbra is nettó hitelfelvelő maradt. Bár a hitelpiac sokat lassult tavalyhoz képest, az év első két hónapját leszámítva minden hónapban több kölcsönt vettek fel a háztartások, mint amennyit visszafizettek. A kilencedik hónap végére 10 062,9 milliárd forintos történelmi csúcson járt a háztartások hitelállománya. Úgy látszik ez az összeg 10 ezer milliárd forint fölött fog stabilizálódni. 

 

Háztartások hitelállománya

 

A személyi kölcsönök mennek a legjobban. Szeptemberben a szerződéses összeg megközelítette a 45 milliárd forintot, amire utoljára a covid-járvány előtt volt példa. Az átlagos hitelösszegek növekedtek, az átlagos érték meghaladta a 2,1 millió forintot, a szerződések száma pedig valamivel 21 ezer fölött alakult. 

 

Szeptember az iskolakezdés miatt erős hónap szokott lenni a fogyasztási hitelek piacán. Ilyenkor a folyószámlahitelek volumene is megugrik. Most szeptemberben a szerződéses összeg 309 milliárd forint közelében volt, ami négyéves rekord, és ennek csaknem a fele kamatozó hitelkártyakövetelés volt.

 

Aggasztóan alakulnak a hitelkártya-egyenlegek

 

A kamatozó hitelkártyakövetelések mennyisége ijesztő ütemben növekszik, ami azért problémás, mert a hitelkártyák száma a statisztikák szerint nem nő, vagyis az ügyfelek egyre nehezebben fizetik vissza a kamatmentes perióduson belül a tartozásaikat. Ugyanakkor a kártyahitelek kamata magas, a THM-ek sokszor 50 százalék környéként alakulnak. Akinek sok a kamatozó hitelkártyatartozása, annak célszerű lehet kiváltani a hitelét egy lényegesen olcsóbb személyi kölcsönre. 

 

folyószámlahitel

 

Utóbbiak átlagos kamata szeptemberben 18,92 százalékos volt, vagyis csak minimális mértékben csökkent augusztus óta (akkor 18,95 százalékos volt). Pedig a bankok forrásköltségei ennél jóval nagyobb mértékben mérséklődhettek a hivatalos bankközi kamatláb-adatok (BUBOR, BIRS) alapján. A lekötött betétek átlagos kamata is sokkal gyorsabban csökkent, mint a személyi kölcsönöké, az augusztusi 10,95-ről 10,47 százalékosra esett vissza. 

 

Stagnál a lakáshitel és a babaváró

 

A lakáshitelek piaca továbbra is lanyha, szeptemberben 48,7 milliárd forint volt a szerződéses összeg, ami az idén az egyik legmagasabb érték, de a tavaly szeptemberinek csupán a kétharmada. A szerződések száma is alacsony maradt, alig érte el a 4500-at. A kamatok valamelyest csökkentek, az átlagos lakáshitelkamat a kilencedik hónapban 9,16 százalék volt, ez az érték októberben a kamatplafon bevezetése miatt várhatóan érdemben mérséklődik majd. 

 

A babaváró támogatások piaca is stabilizálódott az idén nyáron, és szeptemberben sem történt ezek a téren változás. Havonta 2500-2600 szerződést kötnek a bankok, a teljes szerződéses állomány pedig valamivel 25 milliárd forint fölött alakult, vagyis még mindig a maximális 10 millió forint körül van az átlagos hitelösszeg. Egyelőre csak kismértékű növekedés tapasztalható ennél a hiteltípusnál azóta, hogy bejelentették a jövőre hatályba lépő szigorításokat. Elképzelhető viszont, hogy az év vége felé megrohamozzák a bankokat azok a házaspárok, amelyeknél a feleség elmúlt 30 éves. Jövőre ugyanis ők már csak akkor kaphatják meg a támogatott hitelt, ha a feleség igazolja, hogy várandós. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!