Csökkent a kamatplafon

Decemberben még lejjebb mehet a lakáshitel kamatplafon

Csökkent a kamatplafon

Decemberben még lejjebb mehet a lakáshitel kamatplafon

Bank360 tartalom
2023-10-27 Frissítve: 2023-12-01
2023-10-27 Frissítve: 2023-12-01
35356033

Máris faragnak fél százalékot az október 9. óta alkalmazott önkéntes hitelkamatplafonból a bankok. Ez azonban csak a vállalati hitelekre vonatkozik. Ha azonban a jegybank folytatja a kamatvágásait, decemberben a lakáshitelek kamatplafonja is lejjebb mehet a jelenlegi 8,5 százalékos THM-ről.

 

Nagy Márton javaslatára és a Bankszövetség támogatása mellett a kereskedelmi bankok 2023. október 9-től önkéntes kamatplafont alkalmaznak. Ennek mértéke a lakáshitelek esetén 8,5 százalékos THM (teljes hiteldíj mutató), a vállalati forgóeszközhiteleknél pedig 12 százalék. 

 

A gyakorlatban több bank is lényegesen a kamatplafon alá ment az ajánlataiban, akad olyan pénzintézet is, amely átlagos jövedelemre és hitelösszegre is 7,5 százalékos THM-et kínál az ügyfeleknek.

 

Csütörtökön újra összeült a minisztérium és a Bankszövetség vezetése, hogy megvitassa a fejleményeket. Megállapították, hogy az önkéntes kamatplafon bevezetését a piaci szereplők kedvezően fogadták, így az érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon újra beindulhasson a piaci alapú hitelezés.

 

A vállalati hiteleknél faragtak a kamatplafonból

A gazdaságfejlesztési miniszter a jegybank keddi alapkamat-csökkentése kapcsán azt mondta, hogy a kis- és középvállalkozások hiteleire élő kamatstop kivezetésére, valamint a korábban felvett változó kamatozású lakossági lakáshitelekre érvényben lévő kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére a kormány vállalásának megfelelően akkor nyílik lehetőség, ha a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken.

 

Ezt keddi döntésével 13-ról 12,25 százalékra vágta vissza a Magyar Nemzeti Bank. Ha ilyen ütemben folytatja az elkövetkező hónapokban, akkor legjobb esetben 2024 februárjában süllyedhet 10 százalék alá az alapkamat.

 

A jegybanki alapkamat mostani csökkentése ugyanakkor szükségessé tette az önkéntes kamatplafon felülvizsgálatát, így a felek abban állapodtak meg, hogy november 2-től az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetében az önkéntes kamatplafon mértéke 12 százalékról 11,5-re csökken.

 

A lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) továbbra is maximálisan 8,5 százalékos THM-mel érhetők el az ügyfelek számára. A lakáshitel kamatplafon mértéke egy újabb jegybanki döntés esetén, várhatóan december során csökkenhet.

 

Nem kapkodnak a levélküldéssel a bankok, pedig Nagy Márton ezt szeretné

A kereskedelmi bankok október 1-től kezdhették meg azoknak a kötelező lakossági tájékoztató leveleknek kiküldését, amelyekben a bankszámla tulajdonosoknak kell megírniuk, mennyivel jobban jártak volna, ha a pénzüket nem a bankban tartották volna, hanem állampapírban. A minisztérium közleménye szerint Nagy Márton hangsúlyozta annak fontosságát, hogy “a lakosság minél hamarabb kézbe vehesse és tanulmányozhassa a megtakarításának értékmegőrzését segítő információkat”.

 

Ezt alighanem azért is tette meg, mert a Bank360.hu pénzintézetekhez intézett körkérdésére adott válaszok alapján a bankok nem kapkodják el a levél kiküldését, jellemzően későbbre tervezik. Lehetőségük van rá, hiszen december végéig kötelező ezt megtenniük, de most Nagy Márton alighanem arra igyekezett őket ösztönözni, hogy ezt az önostorozó lépést mielőbb tegyék meg. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!