Pénzkérdés: megtakarítási tippek kezdőknek

Pénzkérdés: hogyan őrizheti meg az értékét a megtakarításunk?

Pénzkérdés: megtakarítási tippek kezdőknek

Pénzkérdés: hogyan őrizheti meg az értékét a megtakarításunk?

Herman Bernadett
2023-11-30 Frissítve: 2024-02-25
2023-11-30 Frissítve: 2024-02-25
36027463

Akinek 2 millió forintja van otthon készpénzben vagy lekötés nélkül a bankszámlán, naponta nagyjából 1000 forintot veszített az idén az infláció miatt. Mégis tömegek vannak, akik nem fektetik be a pénzüket. Mi ennek az oka, és mit tehetnének az ellen, hogy a megtakarításuk elégjen az infláció tüzében - erre válaszolnak a szakértők a Bank360.hu szakmai támogatásával készülő Pénzkérdés műsorsorozat második részében.

 

Roni és Richárd azért fordultak Herman Bernadetthez, a Bank360.hu szakértőjéhez, mert aggasztja őket a magas infláció, amelyben azt látják, elértéktelenedik az eddigi megtakarításuk. Emellett szeretnének rendszeresen is megtakarítani többféle cél érdekében. A nyugdíjukról is gondoskodnának, az egészségügyi kiadásaik is aggasztják őket, de a leginkább most 17 éves lányuk, Rozi jövőjére képeznének tartalékot, aki hamarosan továbbtanul, és az iskoláztatása sokba kerülhet. 

 

Sokan járnak hozzájuk hasonló cipőben. Bár a legutóbbi inflációs adat már csak 9,9 százalékos volt, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is 17,6-18,1 százalékos inflációval számol az idén. A háztartások ennek ellenére készpénzben és jellemzően egyáltalán nem kamatozó folyószámla-betétben több mint 16 ezer milliárd forintot tartanak, amivel az idén 2500-3000 milliárd forintot veszíthetnek. Az RTL.hu-n látható Pénzkérdés legújabb adásában Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási szakértője arról is beszél, hogy mi ennek az oka. Az emberek részben túl bonyolultnak találják a befektetési termékeket, nem tudják, hogy kiszállhatnak-e a hosszú távú befektetésekből, és szeretik, ha mindig kéznél van a pénz a bankszámlájukon. A befektetési gátja továbbá sok esetben az, hogy túl kevésnek gondolják az összeget.

 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/sssh5663MAE.jpg?itok=qGadv3ym","video_url":"https://youtu.be/sssh5663MAE","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

 

Nagyon sokat veszít, aki nem fekteti be a pénzt

 

Márpedig készpénzben vagy a számlán tartani lekötetlenül a pénzt, komoly veszteséget okozhat. 

 

Sokan félnek attól, hogy ha befektetnek egy hosszú távú állampapírba, befektetési alapot vagy más értékpapírt vásárolnak, abból nem tudnak időben kiszállni, ha szükségük van a pénzre. A valóság azonban az, hogy ezeket az értékpapírokat sokszor azonnal, de legkésőbb néhány munkanapon belül el lehet adni, és a befektetett pénz átkerül a bankszámlára. Nem kell tehát attól félni, hogy egy hosszabb távú megtakarításból nem lehet időben kiszállni. 

 

Kis összeget is érdemes félretenni

 

Mások attól tartanak, hogy ha csak kevés pénzük van, akkor nem érdemes befektetniük. Ez is tévhit. Van többféle rendszeres megtakarítási lehetőség, amellyel élhetnek, ezekben folyamatosan gyűlik a pénz, és termeli a hozamot. A nyugdíjcélú vagy egészségügyi célú megtakarításokra (amilyen például a nyugdíjbiztosítás, nyugdíjpénztár, egészségpénztár) adókedvezmény is igénybe vehető, ezt is érdemes kihasználni. 

 

Fabriczki Rita azt javasolja, hogy mindig képezzenek a családok egy könnyen hozzáférhető likvid tartalékot. A rövid távú célokra, például a közeljövőben esedékes lakásfelújításra, autóvásárlásra kevésbé kockázatos befektetésekben tartsák a pénzüket, a hosszabb távú megtakarításoknál - például ilyen lehet a nyugdíjcél - pedig érdemes lehet valamivel magasabb kockázatot vállalni, hiszen hosszabb távon így megvan a lehetőség magasabb hozam elérésére. 

 

Azoknak a befektetőknek, családoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek, érdemes felkeresniük a bankjukat, hiszen a legtöbb pénzintézet tud abban tanácsot adni, hogyan fektessék be a megtakarításukat, hogy elérjék a céljaikat. Abban is segítenek, hogy mennyi pénzt kell adott időtávon a vágyott célok eléréséhez megtakarítani. Aki pedig mégsem a személyes tanácsadást választaná, akár webes alkalmazásokat, mobilapplikációkat is használhat, ezek szintén megkönnyítik a pénzügyi tervezést.

Megnézem a teljes videót

 

Ha Önnek is vannak pénzügyekkel kapcsolatos kérdései, forduljon hozzánk bizalommal, írjon nekünk a penzkerdes@bank360.hu mailcímre. Ha a problémája sok embert érint, akkor szakértőink szívesen felkeresik, és segítenek a megoldásában.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!