Lakáshitel kamatstop

Rogán Antal meghatározta, mit írjanak a bankok a kamatstopos lakáshiteleseknek

Lakáshitel kamatstop

Rogán Antal meghatározta, mit írjanak a bankok a kamatstopos lakáshiteleseknek

Tóth Levente
2022-01-03 Frissítve: 2022-02-03
2022-01-03 Frissítve: 2022-02-03
18024241

A miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal rendeletet adott ki arról, hogy pontosan milyen szövegű tájékoztatást kell küldenie a bankoknak a lakáshitel kamatstopról az érintett jelzáloghiteles ügyfeleknek. Hasonlóra más ágazatokban már van példa, hiszen a közműszámláinkon a mai napig fel kell tüntetni a szabályoknak megfelelő formában azt, mennyit spóroltunk a rezsicsökkentéssel.

 

A kormány szenteste napján adta ki azt a rendeletet, amelyben a jelzáloghitelek esetén maximalizálta azt a kamatmértéket, amennyivel a változó kamatozású kölcsönök fordulónapján a bankok megemelhetik a kamatot a 2022. február 1. és június 30. közötti időszakra. A jogszabályban a kabinetfőnököt felhatalmazta arra, hogy meghatározza a bankoknak az ügyfeleknek erről küldendő tájékoztatás szövegét. Ez január 3-án meg is történt. 

Rogán Antal rendelete szerint a bankoknak 2022. január 31-ig kell arról tájékoztatást adni az adósoknak, hogy, hogy a referencia-kamatláb maximalizálás érinti a hitelszerződésüket. A fogalmazással nem kell bajlódniuk a bankoknak, mert az elküldendő szöveget a jogszabály pontosan meghatározza.

 

„Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a gazdasági újraindítás keretében arról döntött, hogy féléves lakossági kamatstopot vezet be a jelzáloghitelekre. A döntés értelmében a fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat 2022. január 1. és június 30. között úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 27-én érvényes referencia-kamatlábnál. A Kormány döntése alapján nem lehet a  tőke- és kamattartozást a  rendelet hatálya alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. Szeretnénk felhívni a  figyelmét arra, hogy a  módosult kölcsönszerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a  korábbi közjegyzői okirat a  szerződés módosult tartalmának keretei között is érvényes. A kamatstop a lakáscélú támogatásnak minősülő kamattámogatott hitelszerződésekre is vonatkozik. A kamatstop az Ön hitelszerződésére is vonatkozik. A kamatláb változásáról részletes tájékoztatást fogunk nyújtani az Ön részére.”

A rendelet azt is meghatározza, hogy lakáshiteles ügyfeleknek a referenciakamat változásakor milyen tájékoztatást kell adni:

 

„A kamatstop bevezetése alapján az Ön hitelszerződésére vonatkozó legfontosabb információk: 

  • A kamatstop intézkedés hatására az Ön hitelének teljes hiteldíj mutatója (a továbbiakban: THM) … naptól évi … százalék. A Kormány kamatstop intézkedése nélkül az Ön hitelének THM-je évi … százalék lenne. 
  • A kamatstop intézkedés hatására az  Ön által fizetendő törlesztőrészlet …naptól … forint. A  Kormány kamatstop intézkedése nélkül az Ön hitelének törlesztőrészlete … forint lenne. 
  • Összességében a kamatstop intézkedés Önnek … naptól … forint megtakarítást jelent havonta.” 
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!