Falusi CSOK feltételek 2024

Teker még egyet a falusi CSOK-on a kormány, összefésüli a CSOK Plusszal

Falusi CSOK feltételek 2024

Teker még egyet a falusi CSOK-on a kormány, összefésüli a CSOK Plusszal

Vrazsovits Rita
2023-12-15 Frissítve: 2024-01-04
2023-12-15 Frissítve: 2024-01-04
36358066

Több ponton módosulnak a 2024-es falusi CSOK-ra vonatkozó szabályok a kormany.hu oldalán csütörtök éjjel közzétett jogszabálytervezet alapján. A jelenleg ismert feltételeket még júliusban hirdette ki rendeletével a kormány. Azóta azonban több alkalommal is hozzányúltak a sima CSOK 2023-as és 2024-es szabályaihoz, amelyekkel most összefésülik az emelt összegű, 2024-es falusi CSOK-ot is. Emellett néhány újdonság is szerepel a tervezetben. Összefoglaljuk a változásokat. 

 

A januárban induló CSOK Plusz részletszabályai után néhány héttel újabb, az állami családtámogatásokkal kapcsolatos jogszabálytervezetet tett közzé a kormány, ami főként a preferált kistelepüléseken elérhető falusi CSOK-ot érinti. A tervezet alapján összefésülnék a jelenleg hatályos és a jövőre hatályba lépő feltételrendszert, néhány ponton ugyanis vannak eltérések, még az olyan kardinális kérdésekben is, mint a gyermekvállalás szabályai vagy az elvárt társadalombiztosítási jogviszony hossza.

 

Tisztázták a gyermekvállalásra vonatkozó szabályokat

 

A falusi CSOK esetében januártól a gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három, egygyermekesek legfeljebb kettő, kétgyermekesek egy gyermek vállalása esetén veheti igénybe a támogatást, függetlenül attól, hogy mi a lakáscél. Ez azért fontos, mert használt lakásra felvehető CSOK esetében korábban legfeljebb két gyermeket lehetett vállalni, és a júliusban közzétett falusi CSOK rendeletben is ez szerepelt. Ez a feltétel időközben megváltozott szeptembertől, a 2024-re vonatkozó falusi CSOK-ra vonatkozóan azonban csak most írták át a szabályokat. 

 

A gyermekvállalás teljesítésére is a szeptembertől érvényes szabályozás lesz érvényes jövőre:

 

  • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
  • két gyermek vállalása esetén 8 év,
  • három gyermek vállalása esetén 10 év áll rendelkezésre a teljesítésre, függetlenül a felvett támogatási összegtől.

 

További gyermeket fiatal házaspárok vállalhatnak, ezen a téren is történt egy módosítás. A júliusi rendelet szerint azok a házastársak számítanak fiatal házaspárnak, “akik közül legalább az  egyik fél a  családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 40. életévét”. Ez januártól úgy módosul, hogy a feleség nem lehet 40 évnél idősebb az igénylés pillanatában.  

 

Fontos, hogy ez a módosítás csak azokra vonatkozik, akik vállalnak olyan gyermeket, aki még nem született meg. A falusi CSOK továbbra is elérhető marad a már meglévő gyermekekre is, akár újabb vállalása nélkül is - ebben jelentősen eltér a januártól elérhető CSOK Plusztól. 

 

Módosítanak a támogatási összegen, több lesz a kamattámogatott kölcsön összege

 

Falusi CSOK-nál egy gyermek vállalása esetén a lakáscéltól függetlenül 600 ezer forint lesz a vissza nem térítendő támogatás összege. A júliusi rendeletben még szerepelt egy olyan változás, miszerint egy gyermek után 500 vagy 600 ezer forint igényelhető, attól függően, hogy csak korszerűsíteni szeretnének, vagy bővíteni és korszerűsíteni. Ezt most egységesítették, minden esetben 600 ezer forint lesz a támogatási összeg. A többi támogatási összeg nem változott: a vásárlással egybekötött korszerűsítésnél egy gyermek után felvehető összeg 1, két gyermek után 4, három vagy több gyermek után 15 millió forint. Meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén pedig egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2 millió, három gyermek után 7,5 millió forint támogatást lehet igényelni.  

 

A visszafizetéssel kapcsolatban is megjelent egy kiegészítés a januártól életbe lépő szabályok között. Ha a fiatal pár még a gyermekvállalásra vonatkozó határidő lejárta előtt önként visszafizeti a támogatást, akkor is büntetőkamatot kell fizetniük, amely a Ptk. szerinti büntetőkamat 3 százalékponttal növelt értéke lesz. 

 

A támogatott, 3 százalékos lakáshitellel kapcsolatban is történt egy fontos módosítás, eszerint a felvehető hitelösszeg akkor sem feleződne meg, ha már meglévő ingatlant szeretne valaki bővíteni vagy korszerűsíteni. Vagyis két gyermek után minden esetben legfeljebb 10, három gyermek után pedig 15 millió forint kölcsönt lehet majd igényelni januártól, függetlenül a lakáscéltól. A támogatott kölcsön kamata az első két évet követően nem három, hanem ötévente változtatható meg. 

 

Ha van olyan gyermek, aki után még nem vette igénybe a család a támogatást, de korábban kötött támogatási és lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződést, az utóbb született gyermek után igényelhető CSOK összege gyermekenként 400 ezer forintról 1 millió forintra nő. Ezt az összeget a meglévő lakáshitel törlesztésére lehet fordítani.

 

Szigorodnak a tb-jogviszonyra vonatkozó feltételek

 

2024-től mindenkinek legalább két éves társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia, aki falusi CSOK-ot vesz igénybe (és ugyanez a feltétel vonatkozik a CSOK Pluszra is), függetlenül a vállalt gyermekek számától és a támogatás összegétől. A jelenleg hatályos szabályozás ennél megengedőbb, a CSOK bizonyos formáihoz elegendő fél vagy egyéves tb-jogviszony is. A közfoglalkoztatottak továbbra sem lesznek jogosultak erre a családtámogatásra. 

 

Az év végén igénylők módosíthatják az igénylést

 

Azok a falusi CSOK igénylők, akik még idén, a 2023-as szabályok szerint igénylik a támogatást, de még nem bírálják el januárig az igénylésüket, kérhetik, hogy a 2024-es feltételek legyenek rájuk érvényesek. E szerint magasabb támogatási összeghez és nagyobb összegű kamattámogatott kölcsönhöz juthatnak hozzá.

 

Építés vagy bővítés esetén az igénylők számára az utolsó részfolyósítást követően 90 nap helyett 180 nap áll majd rendelkezésre, hogy bejelentkezzenek a CSOK-os ingatlanba. 

 

Megmarad az adó-visszatérítés, de változnak a szabályok

 

2024-től is lehet igényelni adó-visszatérítést a falusi CSOK igénylőknek. Új építésű ingatlan vásárlása esetén az egyébként kedvezményes, 5 százalékos áfát nem kell megfizetni, az építkezésnél pedig a 27 százalékos áfa marad visszaigényelhető legfeljebb 5 millió forintig. Változás azonban, hogy a rendeletben csak a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű, egylakásos lakóépületek maradtak benne, a legfeljebb 150 négyzetméteres új lakásokra vonatkozó rész nem lép hatályba januártól a tervezet szerint. Ez összhangban állna a júliusban közzétett falusi CSOK rendelettel, amelyben már kikötötték, hogy a CSOK támogatást az újépítésű ingatlanok közül csak az egylakásos lakóépületre lehet felhasználni, többlakásos társasházban lévő lakásra nem. A tervezet szerint januártól az adó-visszatérítésre vonatkozó kedvezményeket is ehhez igazítanák. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!