Az MNB már leállt a kamatemeléssel, de a bankok még nem

Tízezer forintos törlesztődrágulást okozhat a lakáshiteleknél az utolsó kamatemelés

Az MNB már leállt a kamatemeléssel, de a bankok még nem

Tízezer forintos törlesztődrágulást okozhat a lakáshiteleknél az utolsó kamatemelés

Bank360 tartalom
2022-09-28 Frissítve: 2022-09-28
2022-09-28
29530820

A banki kölcsönök további drágulását hozhatja, hogy a kamatemelési ciklusának zárásaként 13 százalékra növelte az alapkamatot az MNB. Egy átlagos lakáshitel törlesztőrészlete még 5-10 ezer forinttal emelkedhet.

 

A több mint egy éve tartó kamatemelési ciklusa zárásaként még növelt egy jó nagyot a Monetáris Tanács. A 1,25 százalékos lépéssel 13 százalékra nőtt az alapkamat. Matolcsy György jegybankelnök a döntés bejelentése után azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank ezzel lezárta a kamatemelési ciklusát, a továbbiakban más eszközökkel igyekszik fékezni az inflációt.

 

Ha az MNB be is fejezi ezzel a kamatemelést, a banki hiteleken a mostani lépése még biztosan végig fog futni. Az alapkamat emelkedésére ugyanis eddig folyamatosan hiteldrágításokkal válaszoltak a pénzintézetek. Szeptemberben már szinte minden nagybank jelentős megemelte a lakáshitelek kamatait.

 

A hiteldrágítások nyomán az ügyfelek azt tapasztalhatják, hogy gyakorlatilag már csak 8 százalék feletti teljes hiteldíj mutatóval (THM-mel) lehet jelzálogkölcsönhöz jutni, és nem mennek ritkaságszámba a 10 százalék feletti THM-es ajánlatok sem. A személyi kölcsönöknél mostanság 14 százalék körüli THM-ekről indulnak a legolcsóbb ajánlatok, de találkozni a nagybankoknál 16-20 százalékos teljes hiteldíj mutatókkal is.

 

A Bank360 hitelkalkulátorának friss példaszámításai alapján amennyiben egy bank az MNB 1,25 százalékos alapkamat-emelésére csak 0,5 százalékos hitelkamat-növeléssel válaszol, akkor annak az alábbi következménye lesz egy konkrét lakáshitelre. Ha egy igénylő jelenleg 300 ezer forintos nettó fizetéssel 20 millió forintos hitelt akar felvenni, akkor az olcsóbb ajánlatok között például 8,3 százalékos THM-et kap. Ennek havi törlesztőrészlete 167 ezer forint. Ha a 0,5 százalékos kamatemelés nyomán 8,8 növekszik a THM, akkor már 172 forint lesz a havi törlesztés. Egyszázalékos hitelkamat-emelésnél 10 ezer forint lenne a különbség.

 

Olcsóbb személyi kölcsön most még 14 százalék alatti THM-mel megkapható. 13,60-as THM-mel egy 2 millió forintos személyi hitelnek 48 hónapos futamidőre, 300 ezer forintos nettó bérrel 53 472 forintos a havi törlesztője. 14,10 százalékos THM esetében azonban már 53 913 forint, ha pedig egy bank úgy dönt, hogy teljesen érvényesíti az alapkamat-emelést, akkor 54 ezer forint fölött lesz a törlesztőrészlet a Bank360.hu kalkulációi szerint.

 

Szinte biztosra vehető, hogy az MNB keddi lépést követően még a bankok is kiemelik magukat. Annak ellenére, hogy nem érdekeltek a hiteleik árának nyakló nélküli emelésében. Ha ugyanis túl drágák a hitelek, akkor kevesebbet vesznek fel belőlük, sok ügyfél pedig már nem is tud kölcsönhöz jutni a túl magasra emelkedő havi törlesztőrészletek miatt. Ekkora emelést azonban nem fognak lenyelni a bankok, amelyeknek a válaszreakciói az elmúlt időszakban tapasztaltak alapján hetekig is elhúzódhatnak.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!