11 százalékkal csökkent a születésszám

Tovább esett a születésszám, nem hozzák az eredményeket a családtámogatások

11 százalékkal csökkent a születésszám

Tovább esett a születésszám, nem hozzák az eredményeket a családtámogatások

Vrazsovits Rita
2024-06-27 Frissítve: 2024-06-27
2024-06-27
39632599

Tovább esett a születésszám, 11 százalékkal kevesebb gyermek született 2024 májusában, mint egy évvel ezelőtt, a teljes termékenységi arányszám is jelentősen csökkent. Az idén indult CSOK Plusz ugyan népszerű, de a hatása csak később jelentkezhet a születésekben, és önmagában képtelen lesz megfordítani a kedvezőtlen trendet.

 

6284 gyermek született 2024 májusában, ami 760-nal kevesebb, mint az egy évvel ezelőtti élveszületések száma. A csökkenés mértéke 11 százalék volt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adataiból. A halálozások száma 6,2 százalékkal csökkent a tavaly májushoz képest, a természetes fogyás így is meghaladta az egy évvel ezelőttit: idén májusban 3217-tel lettünk kevesebben, míg tavaly ugyanilyenkor ez a szám még csak 3085 volt. 

 

Az év első öt hónapját tekintve összesen 8,4 százalékkal jött kevesebb gyermek a világra, mint tavaly, ami 2912 újszülöttet jelent összesen. Az élveszületések számának csökkenéséből következően a teljes termékenységi arányszám is visszaesett, az egy nőre becsült értéke májusban 1,36 volt, míg egy évvel korábban 1,48 volt. 

 

 

Az elmúlt egy év adatait tekintve 2023. június és 2024. május között 82 313 gyermek született, 7004-gyel, vagyis 7,8 százalékkal kevesebb a megelőző 12 havinál.

 

Valamivel nőtt a házasságkötések száma

 

2024 májusában 5510 pár kötött házasságot, ez 1,2 százalékkal, 66-tal több a 2023. májusinál. Január és május között 16 266 pár kötött házasságot, ez összesen 7,3 százalékkal, 1101-gyel több az egy évvel korábbinál. 

 

 

A házasságkötés elmaradhatatlan feltétele az állami családtámogatások igénylésének, köztük a babaváró hitelnek és a január óta elérhető CSOK Plusznak is. 

 

Előbbinél a szerződések száma az előző év eleji adatokhoz képest emelkedést mutat, utóbbit pedig az év első öt hónapjában hatezer házaspár igényelte. Természetesen az új babaváró és CSOK Plusz igénylések hatása jellemzően később, akár évek múlva jelenik meg a születési számokban, de az új hitelek száma már előre vetíti, mennyivel lesznek képesek ezek megemelni a születésszámot. 

 

Azt pontosan sosem lehet kimutatni, hogy az így vállalt gyerekekből hányan születtek volna meg akkor is, ha nincs babaváró és CSOK Plusz. Az azonban biztos, hogy a “szerződött” gyerekekre nem lehet úgy tekinteni, hogy azok kizárólag a CSOK Plusz vagy a babaváró miatt születtek, születnek meg.

 

Júliusban lesz ötéves a babaváró hitel

 

A babaváró hitelesek számára izgalmas időszak következik, júliusban ugyanis letelik a gyermekvállalásra kapott öt év az első igénylők számára. Kormányzati nyilatkozatok szerint még több ezer olyan fiatal pár lehet, akik nem teljesítették a gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket, ők a néhány hete törvényi szintre emelt méltányossági eljárásban bízhatnak, ha szeretnék megúszni a több millió forintos büntetőkamatot. 

 

A babaváró hitelt az indulás óta több mint negyedmillió pár vette fel, 2450 milliárd forint értékben. Az MNB friss adatai alapján a párok egy része már az első öt év letelte előtt is problémába ütközött a babaváró hitel törlesztésénél. Jelenleg nettó 15 milliárd (bruttó 16,5 milliárd) forintnyi babaváró hitel van valamekkora késedelemben, ami a maximálisan felvehető 10 millió forintos (2024-től 11 millió forint) tartozással számolva azt jelenti, hogy nagyjából 1500 adós nem törleszt pontosan, ezek nagyjából fele már 90 napon túl késedelmes.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!