Szemüveges-szakállas férfi tőzsdei grafikont vizsgál

Trendforduló a novemberi lakáshitel-keresésekben

Szemüveges-szakállas férfi tőzsdei grafikont vizsgál

Trendforduló a novemberi lakáshitel-keresésekben

Bagyinszki Dániel
2021-12-22 Frissítve: 2022-01-18
2021-12-22 Frissítve: 2022-01-18
17814979

Féléves trendek fordultak meg novemberben a Bank360 lakáscélú hitelkalkulátoraiban végzett keresések alapján. A jelzálogkölcsönnél visszaesett a magas, 20 millió forint feletti hitelösszegekkel kalkulálók aránya, míg megnőtt az 5 millió forint alatti hiteleket keresőké. A CSOK-hitel iránt érdeklődők számításaiban is látványos változások történtek: a bevezetése először csökkent érdemben a hitel átlagos THM-e. 

 

Elemzésünkben megvizsgáltuk, hogy a Bank360 kalkulátorában milyen hitelszámításokat végeztek az érdeklődők. A Bank360 Index azt mutatja, hogy csökkent az internet csökkent a keresések száma a lakáscélú kölcsönökre, míg a zöld hitel továbbra is népszerű kulcsszó, és ez a banki igénylésekben is látszik. Nézzük, mit mutatnak a konkrét internetes hitelkalkulációk adatai a Bank360.hu-n.

 

Lakáshitel

Ahogyan arról mi is többször írtunk már, emelkedésnek indultak a lakáshitelek kamatai. Ez megjelenik az átlagosan kalkulált kölcsönök feltételeiben is, május óta 3,7 százalékról 4,4 százalékra nőtt a lakáshitelek átlagos THM-e. Az előző hónaphoz ez csak kismértékű változást jelent, októberben 4,3 százalékot vett fel ez az érték, azonban egy évvel ezelőtt ugyancsak 3,7 százalék volt. Emellett is érdekesen alakultak a kalkulációk adatai.

 

Többek között a május óta folyamatos emelkedést mutató, átlagosan kalkulált hitelösszeg csökkent novemberben az előző hónaphoz képest, 19 309 834 forintról 18 839 807 forintra. Ezzel közel azonos szinten van a két hónappal ezelőtti, azaz szeptemberi adattal. Az egy évvel ezelőtti méréshez képest így is jelentős a növekedés, akkor hozzávetőleg 2 millió forinttal volt kevesebb az átlagosan számított hitelösszeg, 16 287 554 forint.

 

 

Egy másik, május óta fennálló trend is megtört novemberben a lakáshiteleknél. Május és október között 5,7 százalékkal, 26,3-ról 32 százalékra emelkedett azok aránya, akik több mint 20 millió forintos lakáshitelt szeretnének felvenni. Mielőtt azonban elérte volna ez a mutató az egyharmados arányt, visszafordult és novemberben ismét csak 30,2 százalékot vett fel. Ezzel az átlagos hitelösszeghez hasonlóan, ismét a szeptemberi szinthez közeli értékre esett vissza, akkor ez az arány 30,5 százalékot mutatott. 

 

Ezzel szemben a május óta folyamatosan csökkenő, 5 millió forint alatti lakáscélú jelzáloghitelek aránya majdnem egy százalékot nőtt novemberre, 6,2 százalék volt az előző havi 5,3 százalékhoz képest. A féléves csökkenő tendencia elején, májusban ez a mutató 7,9 százalékon állt.   

 

 

Nem történt számottevő változás a kalkulált átlagos futamidőben. Ez októberrel megegyezően 219 hónap volt ebben a hónapban, ami 18 év és 3 hónapnak felel meg. Tavaly novemberben 212 hónapra kerestek átlagosan hitelt a banki ajánlatokra tovább kattintók.   

 

 

Szintén hónapok óta először, csökkent a kalkulációknál megadott átlagos jövedelemszint. Az előző havi abszolút rekordnak számító 420 972 forinthoz képest 416 622 forintra. Ez azonban még így is közel 60 ezer forinttal több, mint egy évvel ezelőtt, amikor 348 477 forint volt ez az összeg. 

 

 

CSOK-hitel

Változást hozott a zöld hitel a családi otthonteremtési kedvezmény iránt érdeklődők körében, legalábbis erre enged következtetni a szinte állandó, 3,04 és 3,06 százalék között mozgó átlagos THM novemberi értéke, ami 2,79 százalékra módosult. Mivel a bankok nem kínálják hirtelen olcsóbban a konstrukciót, a zöld hitel mellé felvett, kamatmentes hitellé váló csok-hitel húzhatja le a hónapban az átlagot. 

Ettől valószínűleg nem függetlenül, az előző hónaphoz képest nőtt novemberben az átlagosan kalkulált hitelösszeg is, 10 241 847 forintról 10 555 437 forintra. Ilyen mértékű emelkedésre utoljára a kedvezményes kölcsön bevezetésekor volt példa, de akkor még 10 millió forint átlag összeg alatt. Ezzel az összeggel már negyedik hónapja van 10 millió forintos átlag felett a csok-hitel iránt érdeklődők kalkulációja, és először ilyen magasan. 

 

 

Az átlagosan számított futamidő az előző hónapok csökkenése után visszapattant, és  tipikusabbnak mondható 226 hónapos átlagot vett fel az előző havi 221 hónaphoz képest. Az előző év azonos időszakában ez 229 hónap volt. 

 

 

Az előző havi kiugrást követően csökkent a csok-hitel számításoknál megadott átlagos jövedelem, de nem nagy mértékben, 385 015 forintról 375 006 forintra, ami még mindig igen magas a korábbi hónapokhoz képest. Egy éve még csak 320 251 forint volt az átlagos nettó jövedelem a kalkulációknál. 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!