lakástakarék nyaraló lakáshitel

Korábbi hitel és üdülőre is költhető pénz jöhet a lakástakarékoktól

lakástakarék nyaraló lakáshitel

Korábbi hitel és üdülőre is költhető pénz jöhet a lakástakarékoktól

Bank360 tartalom
2024-09-12 Frissítve: 2024-09-13
2024-09-12 Frissítve: 2024-09-13
40944709

Üdülőre is fel lehet majd használni a lakástakarékpénztárból kapott pénzt, és a kasszák az eddiginél rövidebb idő után is adhatnak lakáshitelt az ügyfeleiknek egy új törvénytervezet szerint.

 

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a jogszabálytervezetet, amely a lakástakarékokról szóló törvényt is módosítaná. A javaslat legszélesebb kört érintő változtatása az lenne, hogy lakástakarékpénztári megtakarítást és hitelt az eddigieken túl üdülőingatlanra is fel lehetne használni.

 

A nyaralóra költött pénz is lakáscélnak számítana

 

A törvény szerint a lakástakarékoktól kapott szerződéses összeget csak meghatározott lakáscélokra fordíthatják a szerződők, kedvezményezettek, illetve közeli hozzátartozók. Ezek között jelenleg lakás, családi ház vagy tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, bővítése vagy felújítása szerepel (a társasházi, lakásszövetkezeti felhasználás mellett). A törvénymódosítás elfogadása esetén már az üdülők is bekerülnek ebbe a körbe, így a pénz elkölthető lenne azok vásárlására, építésére, felújítására, bővítésére is. 

 

Egyház, egyesület, alapítvány és önkormányzat is szerződhet

 

A törvénytervezet szerint ezután a lakástakarékokkal alapítvány, egyesület, egyházi jogi személy és helyi önkormányzat is szerződhetne a tulajdonába kerülő vagy tulajdonában álló ingatlanok lakástakarék-törvényben meghatározott lakáscélú finanszírozására. Ezeknek a szerződéseknek a kedvezményezettjei csak olyan magánszemélyek lehetnének, akik velük munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állnak.

 

Hamarabb jöhet a lakáskölcsön

 

A lakástakarékok által nyújtható hitelek szabályozása is megváltozik. A javaslat szerint lakáskölcsönt csak kiutalt szerződésre és akkor nyújthat a lakástakarékpénztár, ha a megtakarítási idő elérte a módozat szerinti minimális megtakarítási időt, de legalább a 4 évet, és a szerződéses összeg lakáscélú felhasználásra kerül. A lakástakarékpénztár állami támogatásra nem jogosult szerződéses módozatok esetén négy évnél rövidebb minimális megtakarítási idő meghatározásával is nyújthat lakáskölcsönt.

 

Ez a szabály megadja a lehetőséget arra a lakástakarékoknak, hogy az adókedvezmény nélküli konstrukcióikra szerződőknek már 4 évnél korábban is lakáshitelt adjanak. Ezzel ugyan nem kötelező élniük, de ez lehet az egyik olyan szolgáltatás, amivel az eddiginél jobban tudnak versenyezni egymással. Az más kérdés, hogy egyben saját magukkal is, hiszen valamennyi lakástakarék olyan bank tulajdonában van (OTP, Erste, MBH), amely maga is nyújt lakáshiteleket.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!