sérült nő egészségpénztár

Ahogy mélyül a válság, úgy robbantanak az egészségpénztárak

sérült nő egészségpénztár

Ahogy mélyül a válság, úgy robbantanak az egészségpénztárak

Herman Bernadett
2023-08-29 Frissítve: 2024-04-08
2023-08-29 Frissítve: 2024-04-08
34459345

Az egészségpénztárakon nem fog a válság, egyre többen vannak a tagok, és sokat is fizetnek. A dráguló magánorvosi szolgáltatásoknál jól jön az adóvisszatérítés, de a lakáshitel fizetésén is sokat lehet spórolni. Népszerűségüket az is mutatja, hogy fennállásuk óta először már több tagjuk van, mint az önkéntes nyugdíjpénztáraknak.

 

Egyre többen választják az egészségpénztárat az öngondoskodni kívánó magyarok közül. Az egészség- és önsegélyező pénztárak taglétszáma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint június végére hajszál híján megközelítette a 1,1 millió főt. Ez volt az első olyan eset, hogy a két önkéntes pénztári szektor, a nyugdíj- és az egészségpénztári közül az utóbbinak volt több tagja. Miközben ugyanis a nyugdíjcélú öngondoskodást egyre kevesebben választják, és a fiatal tagok száma folyamatosan csökken, az egészség- és önsegélyező pénztárak népszerűsége töretlen. 

 

A befizetett tagdíjak összegében is látszik ez. Bár a nyugdíjkasszákba folyó befizetések volumene is nőtt az idén, de ennek mértéke nem érte el az infláció szintjét, az egészségpénztárakba viszont a tagok 23,2 százalékkal több tagdíjat fizettek 2023 első félévben, mint tavaly, miközben a munkáltatói befizetések 10 százalékkal nőttek. Ezek eredőjeként mintegy 21 százalékkal csaknem 27 milliárd forintra nőtt az idén az egészségpénztári befizetések összege. A pénztárakba befolyt személyi jövedelemadó-visszatérítés is rekordot döntött, meghaladta a 13,5 milliárd forintot, ami több mint a másfélszerese a tavalyinak. 

 

Így használják fel a tagok a pénzt

 

A tagok számláin lévő megtakarítások összege a félév végén meghaladta a 78 milliárd forintot, ebből a pénzből folyamatosan fizetnek ki egészségügyi kiadásokra a kasszák. Az idei első félévben csaknem 39 milliárd forintot költöttek az egészségszámláról a tagok, 26 százalékkal többet, mint tavaly. A vezető tétel továbbra is a gyógyszervásárlás, csaknem 15 milliárd forintot erre fordítottak.

 

A második legnépszerűbb felhasználási mód a magánorvosi ellátás, amire már csaknem ugyanennyit, 14,4 milliárd forintot fizettek az egészségpénztári számlákról, ez 34 százalékkal több a tavalyinál. A gyógyászati segédeszközök állnak a harmadik helyen 5,5 milliárd forintos költéssel. 

 

Egyre népszerűbbek az olyan szolgáltatások, mint a gyerek születéséhez kapcsolódó ellátások finanszírozása vagy a lakáshitel törlesztése, az utóbbinál 50 százalékos növekedést mértek tavaly óta. Havonta a minimálbér 15 százalékának megfelelő törlesztőrészlet fizethető be a pénztárakból, ez jelenleg 34800 forint. Ha valaki él ezzel a lehetőséggel, a befizetésekre igénybe vehető 20 százalékos adóvisszatérítésnek köszönhetően a pénztári levonások ellenére is több tízezer forintot spórolhat évente. 

 

Emellett az iskolakezdés idején is jól jöhet az egészségpénztár, mert beiskolázási támogatásra is igénybe lehet venni a számlán lévő megtakarítást, amiből nemcsak tanszereket vásárolhatnak a tagok, hanem akár a gyerekük albérletére, kollégiumi díjára és tandíjára is költhetnek. 

 

Az infláció mellett sokat jelent a pénztári adóvisszatérítés

 

A Prémium Egészségpénztár friss kutatása alapján sokat segít a lakosságnak az egészségpénztári tagság. A tízezeresnél is nagyobb mintán végzett felmérés szerint a válaszadók majdnem felének (45 százalék) ugyanolyan maradt az anyagi helyzete, közel 40 százalékának viszont romlott az életszínvonala az elmúlt egy évben. Ugyanebben az időszakban a kitöltők 33 százalékának kellett növelnie családja egészségügyi kiadásait. 

 

Pedig a legtöbben megpróbáltak spórolni, főleg a táplálékkiegészítők, a magánorvosi ellátás és az egészséges táplálkozás esett áldozatul a takarékosságnak. Sokan elhalasztották a beavatkozások egy részét, például a fogászati kezeléseket vagy a gyógytornát. A válaszadók mindössze 7 százaléka nem használt magánegészségügyi ellátást, ami egyre drágább. Az áremelések hatására, 30 százalék úgy nyilatkozott, hogy inkább kivárja az állami ellátást. Csakhogy az utóbbiba néha olyan nehéz bejutni, hogy minden második válaszadó hiába lett drágább, kénytelen egyre többször magánorvoshoz fordulni.

 

Nem meglepő, hogy a válaszadók döntő többsége (79,9 százalék) úgy gondolja, hogy egészsége megőrzéséhez az egészségpénztári tagsággal járó évi akár 150 ezer forint szja-visszatérítés is hozzájárul, sőt 40 százalékuknak legalább egy olyan egészségügyi kiadása is volt, amit azért engedhetett meg magának, mert azt az egészségszámlájáról finanszírozni tudta.

 

 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!