Változnak a babaváró hitel feltételei

Változások a babaváró hitelnél: mire érdemes odafigyelni az igénylésnél?

Változnak a babaváró hitel feltételei

Változások a babaváró hitelnél: mire érdemes odafigyelni az igénylésnél?

Vrazsovits Rita
2023-09-18 Frissítve: 2023-12-16
2023-09-18 Frissítve: 2023-12-16
34760242

A babaváró hitel a jelenlegi feltételekkel december 31-ig vehető fel, januártól jelentősen szűkül azoknak a köre, akik jogosultak lehetnek a támogatásra. Az igénylőknek a következő évtől hatályba lépő változások mellett a szeptembertől bevezetett változásokra is figyelniük kell. Az utolsó hónapokban igénylőknek foglaltuk most össze, hogy mely módosításokat érdemes szem előtt tartani, ha még szeretnék felvenni a 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt. 

 

Számos alkalommal változtak az állami családtámogatások feltételei az elmúlt időszakban, ami nem könnyíti meg az igénylők dolgát. 2024-től jelentősen szigorodnak a feltételek, ami sok pár esetében azt jelenti, hogy teljesen kiesnek a jogosultak köréből, nemcsak a csokot, de a babaváró hitelt tekintve is. 

 

Kedvező feltételek, véges határidővel

 

A fiatal házaspárok számára elérhető babaváró támogatás kamatmentes, szabadon felhasználható kölcsön igénylését teszi lehetővé, legfeljebb 10 millió forintig. Emellett az érkező gyermekek után akár három évre is szüneteltethető a törlesztés, több gyermek vállalása esetén pedig a hiteltartozás is csökkenthető. A második gyermek után az állam átvállalja a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a 100 százalékát. A futamidő végéig tartó kamatmentesség legfontosabb feltétele, hogy a szerződéskötéstől számított öt éven belül megszülessen az első gyermek, vagy igazolja a házaspár, hogy a gyermek már úton van. 

 

Szeptembertől több ponton is módosított a kormány a babavárón

 

Több állami családtámogatás feltételein is módosított a kormány augusztus végén, ezek szeptember 1-jén hatályba is léptek. A változások számos ponton érintették a babaváró hitelt is. 

 

 • Enyhült többek között a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó feltétel, amely a babaváró esetében a legszigorúbb. Ha valakinek valamiért szünetel a jogviszonya (de nem szűnik meg), akkor a jogviszony nem szakad meg akkor sem, ha ez az időszak 30 napnál hosszabb. Így a három éves tb-jogviszony egyszerűbben igazolható. 
 • A várandósság igazolásánál nem elegendő a várandósgondozási kiskönyv, a bank felé orvosi igazolást is be kell mutatni. A papíron szerepelnie kell a kismama és az orvos adatai mellett, hogy
  • mikor volt a várandósság 12. hetének a betöltése,
  • mi a szülés várható időpontja,
  • hány magzat születik várhatóan. 
 • Ugyanígy orvosi igazolást kell bemutatni a magzat elhalásáról is, amelyen szerepelnie kell az elhalás napjának. Az igazolás benyújtására 180 nap áll rendelkezésre.
 • Újra igényelheti a babaváró hitelt, 
  • akinek a kölcsönszerződés megkötése után végül mégsem folyósított a bank,
  • aki elvált, visszafizette az igénybe vett kamattámogatást és a kölcsönt is, majd újraházasodott. 
 • Szeptembertől hosszabb idő (180 nap) áll rendelkezésre abban az esetben, ha a házaspár egyik tagja, vagy mindkét fél elhalálozna. 

 

Januártól sokkal kevesebben vehetnek fel babavárót

 

Jövőre jelentősen csökken azoknak a házaspároknak a száma, akik fel tudják venni a babaváró hitelt. Az új szabályok szerint csak azok a párok adhatják majd be az igénylést, ahol a feleség 30 év alatti. Csak 2024-re átmeneti időszakot hirdetett a kormány: 30-40 év között lesz lehetőség beadni az igénylést, de csak akkor, ha a feleség igazolja, hogy legalább 12 hetes várandós. 2025-től már erre sem lesz lehetőség, a babaváró hitel akkor már csak és kizárólag a 30 év alattiak vehetik igénybe. 

 

Szintén 2024-től emelkedik a felvehető hitelösszeg, 10 millió forintról 11 millió forintra. Emiatt ezer forinttal emelkedik a maximum havi törlesztőrészlet is, 50 ezerről 51 ezer forintra. 

 

A kamattámogatás összegére és a büntetőkamatra vonatkozó feltételek is változnak jövőre. A kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat a referenciakamat 110 százaléka plusz 1 százalékpont lesz, ami jelentős csökkentés a jelenlegi 130 százalék plusz 1 százalékponthoz képest. A kamattámogatás elvesztése esetén a büntetőkamatot a jegybanki alapkamat alapján fogják kiszámítani, ami szintén változás lesz a jelenlegi számítási módhoz képest. 

 

Sokat vesztett a babaváró a népszerűségéből, de év végén még jöhet a hajrá

 

A babaváró hitel az elmúlt évek egyik legnépszerűbb kölcsöntípusa, a 2019. júliusi indulás óta közel 2215 milliárd forintot vettek fel a fiatal házaspárok, ami a maximális hitelösszeggel számolva is legalább 221 ezer párt jelent. 2023-ban megcsappant az igénylő párok száma, januártól júliusig mindösszesen 117 milliárd forintra kötöttek szerződést. Ez havonta mindössze 16,7 milliárd forintot jelent, miközben az indulás óta az átlagosan felvett hitelösszeg 45,2 milliárd forint. Az év második felében a Bank360 szakértői még növekedésre számítanak, különösen a 30-40 év közötti pároknál, akik jövőre már csak akkor élhetnek a támogatás lehetőségével, ha igazolják a legalább 12 hetes várandósságot.  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!