A lakásvásárlás után még sok mindenre kell a pénz

A lakásvásárlás utáni extra kiadásokra jól jöhet a türelmi idős hitel

A lakásvásárlás után még sok mindenre kell a pénz

A lakásvásárlás utáni extra kiadásokra jól jöhet a türelmi idős hitel

Bank360 tartalom
2022-06-29 Frissítve: 2022-12-01
2022-06-29 Frissítve: 2022-12-01
28041767

Az első évben sokkal alacsonyabb törlesztőrészletű lakáshitelt kínál az OTP Bank. Megnéztük, kiknek lehetnek igazán jók a türelmi idős Évnyerő hitelek, amelyeknél az első évben csak a kamatot kell törleszteni.

 

A lakásvásárlási és -építési hiteleknél újdonságnak számító kölcsöntípust kínál májustól az OTP. Az Évnyerő hitelek lényege az, hogy az első 12 hónapban csak a kamatot kell fizetni az adósoknak, akik a második évtől kezdik csak meg a tőketörlesztést.

 

Az OTP ügyfelek körében végzett felmérése azt mutatta, hogy többségük számára nagyon vonzó a türelmi idős, alacsonyabb törlesztőrészlettel induló lakáshitel. Nekik akár érdemi kamatkülönbséget is megérne az, hogy türelmi idős hitelhez jussanak. Ezt azonban ennél a konstrukciónál nem kell elszenvedniük, hiszen az Évnyerőnek ugyanakkora a kamata, mint a nem türelmi idős hitelváltozatának.

 

Annak ellenére, hogy ilyen lakásvásárlási hitelt eddig nem tudtak az ügyfelek felvenni a piacon, a türelmi idős törlesztés lehetősége a döntési szempontok között előkelő helyre került. A legfontosabb természetesen a törlesztőrészlet összege, a kamat mértéke (ez a kettő lényegében összetartozik, hiszen alapvetően az utóbbiból következik az előbbi), illetve a hosszú távon kiszámítható, fix kamat. E szempontok után azonban a megkérdezett ügyfeleknél már a türelmi idő következett, amiből az látszik, hogy ez az új lakossági lakáshiteltípus egy nagyon is létező élethelyzetre és igényre ad megoldást.

 

A türelmi idős hitel azok számára lehet vonzó, akiknek a lakáshitel felvétele után még sok kiadásuk az ingatlannal kapcsolatban, így jól jön, ha nem kell rögtön a teljes törlesztőrészletet fizetni. Márpedig a lakásvásárlás és -építés során közvetlenül a hitelfelvétel utáni időszakban számos olyan extra költség merül fel, amire még kell a pénz. Ilyen lehet a költözés maga, az illeték, illetve a megvásárolt lakás bebútorozása, felszerelése. Vagy például az, hogy a beköltözésig még fizetni kell az albérletet is. Akár azért, mert az ingatlan eleve nem azonnal költözhető, akár azért, mert meg a teljes kialakításához még kell néhány hét vagy hónap.

 

Használt lakás vásárlása esetén nagyon gyakori, hogy a beköltözés előtt még fel kell vagy fel akarják újítani az ingatlant a vevők, amit nagyobb munkák esetén nem lehet már bent lakva megtenni. Ennek idejére vagy albérletbe kell menni, vagy a meglévő albérletben kell maradni. Ha pedig a lakásvásárlást a hitel mellett meglévő ingatlan értékesítéséből finanszíroztuk, akkor gyakran előfordul, hogy azt bérlik vissza a beköltözésig. Mindegyik esetben ott az albérleti költség, miközben már a felvett hitelt is fizetni kell, így nagyon nem mindegy, hogy ebben az időszakban az utóbbinak mekkora a terhe.

 

A türelmi idő jól jöhet azoknak is, akik egy másik hitelt is törlesztenek közben. Ha elegendő a havi rendszeres jövedelmük, és az új kölcsön még belefér a túlzott eladósodást gátló JTM-be (jövedelemarányos törlesztési mutató), akkor ugyan megkaphatják a lakáshitelt, de ettől még nyilván teher a másik hitel törlesztése. Ha abból már kevés van hátra, akkor ezt a megterhelőbb időszakot át lehet hidalni a türelmi idővel.

 

Nézzük, mit is jelent egy konkrét kölcsönnél a türelmi idő. Ha egy 10 millió forintos, 10 éves futamidejű lakáshitelt veszünk fel halasztott tőketörlesztéssel, több mint 50 ezer forinttal lesz kisebb a havi törlesztő, mint halasztás nélkül egy ugyanilyen OTP kölcsön esetében. (Példánkban végig fix kamattal és 300 ezer forint havi jövedelemnek a bankba utalásával számoltunk.) Az OTP Fix10 Évnyerő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukció az első évben 70 127 forint törlesztővel jár. Ezzel szemben a nem halasztott tőketörlesztéses OTP Fix10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelnek 123 533 forint az induló részlete. Ez már akkora különbség, ami miatt megérheti az előbbit választani, hiszen egy új vagy használt lakás vásárlása után bizony repkednek ezek az ötvenezer forintos költségek még nagyobb egyszeri plusz kiadás nélkül is.

 

Természetesen az első év sokkal alacsonyabb törlesztőrészlete után a következő években ezt a különbözetet elosztva vissza kell majd fizetni a banknak. A példánkban szereplő hitelnél ez azt eredményezi, hogy az Évnyerő kölcsön 70 127 forintos kezdő törlesztőt a második évtől 132 350 forintra nő, míg a halasztott törlesztés nélkülinél 123 533 forint marad. Ha azonban valakinek a hitelfelvétel idején a halasztott fizetés nagy könnyebbséget jelent, akkor megérheti számára ezt a pluszt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!