Egy energiafaló berendezés cseréje is sokat segíthet a rezsiszámlánkon

A rezsicsökkentésben is segíthet az Évnyerő Lakáshitel

Egy energiafaló berendezés cseréje is sokat segíthet a rezsiszámlánkon

A rezsicsökkentésben is segíthet az Évnyerő Lakáshitel

Bank360 tartalom
2022-07-31 Frissítve: 2023-03-01
2022-07-31 Frissítve: 2023-03-01
28641620
28718564

Az új rezsiszabályok miatt hirtelen sokkal fontosabb lett, hogy mennyi energiát fogyaszt az ingatlanunk. Ha valaki most vesz lakást vagy házat, érdemes lehet rögtön költeni a rezsi csökkentésére. Ebben is segíthet a türelmi idős Évnyerő lakáshitel, aminek az első évben sokkal alacsonyabb a törlesztőrészlete.

 

A magyar lakóingatlanok általános energetikai színvonalát ismerve ritka az a lakás vagy ház, aminek a megvásárlását követően ne lenne érdemes költeni a rezsicsökkentésére. Ez az augusztustól élő új rezsiszabályok miatt akár égetően szükséges is lehet. Ha hitel segítségével vásároltunk, akkor éppen elég lesz fizetni a törlesztést, senkinek nem hiányzik még egy kiugróan magas áram- vagy/és gázszámla. 

 

Az energetikai tanúsítvány ad támpontot arra, hogy mire is számíthatunk, használt lakás vásárlása esetén pedig elkérhetjük az addigi számlákat is vásárlás előtt, hogy lássuk, az addigi tulajdonos vagy lakó alatt mekkora volt a fogyasztás. Érdemes azt is tisztázni, hogy ezt milyen berendezések használatával történt, illetve milyen hőfokra fűtötték a lakást. Mindezek alapján már megsaccolhatjuk a saját leendő energiafogyasztásunkat is. 

 

Szinte biztos, hogy az ingatlant megismerve végre tudunk hajtani olyan kisebb-nagyobb fejlesztéseket, amelyekkel csökkenthetjük a rezsinket. Ez akár még új lakásnál is megvalósítható, például megfelelő berendezések, eszközök használatával.

 

A bökkenő csak az, hogy a hitelből vásárlónak el kell kezdeni a törlesztést, így nem biztos, hogy marad még elég nélkülözhető pénze arra, hogy akár csak néhány százezer forintot költsön erre. Ez még akkor is így van, ha ki tudja számolni, hogy ilyen áram- és gázárak mellett mennyit tudna havonta megtakarítani ezzel. Például néhány elavultabb, nagyobb fogyasztású berendezés azonnali cseréjével.

 

Egy ilyen helyzetben is segítségünkre lehet a lakásvásárlási és -építési hiteleknél újdonságnak számító türelmi idős kölcsön. Az elsőként az OTP által bevezetett Évnyerő hitelek lényege az, hogy az első 12 hónapban csak a kamatot kell fizetni az ügyfeleknek, akik a második évtől kezdik csak meg a tőketörlesztést.

 

De mennyit is nyerhetünk az első évben azzal, ha türelmi idős hitelt választunk? Ha 500 ezer forint nettó fizetéssel egy 10 millió forintos, 10 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitelt veszünk fel halasztott tőketörlesztéssel, akkor az első év havi részlete csaknem 54 ezerrel alacsonyabb, mint halasztás nélkül egy ugyanilyen OTP kölcsön esetében. 

 

Az OTP Fix10 Évnyerő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelnél az első évben 68 860 forint a havi törlesztőrészlet. A nem halasztott tőketörlesztéses OTP Fix10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelnek ugyanilyen feltételek esetén 122 723 az induló részlete. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön első évében több mint hatszázezer forintos mozgásteret csinálhatunk magunknak, ha úgy látjuk, hogy lenne még mire költeni ezt a pénzt.

 

A türelmi idős hitel első évének sokkal alacsonyabb törlesztőrészletei után a futamidő fennmaradó éveiben fizetjük vissza a különbözetet, de a halasztott törlesztésű és a hagyományos kölcsönnek ugyanakkora a teljes hiteldíj mutatója (THM). Természetesen a jövedelmünknek nemcsak az első éves, hanem a későbbi részletekre is elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy megkapjuk az Évnyerő kölcsönt.

 

A lakóingatlanunk energetikai korszerűsítésére is felvehetjük

A türelmi idős hitelt egyébként nemcsak vásárlás esetén tudjuk igénybe venni, hanem már meglévő lakás felújításánál, korszerűsítésénél is. Például egy nagyobb beruházásnál, amellyel csökkentjük az ingatlan energiafelhasználását (szigetelés, nyílászárók cseréje), illetve saját energiatermelést építünk ki (napelemek, napkollektor, hőszivattyús rendszer).

 

Erre év végéig még a lakásfelújítási támogatást is igénybe vehetik azok, akik gyermeket nevelnek. A maximálisan kapható 3 millió forintos állami támogatási összeg mellé 6 millió forintos, kedvezményes, fix 3 százalékos kamatú hitelt is kaphatnak a jogosultak. Utóbbiból egyébként ugyancsak van türelmi idős kölcsöne az OTP-nek. Aki viszont nem jogosult felvenni a támogatott hitelt, az a halasztott tőketörlesztésű hitellel is korszerűsíthet. A türelmi idő alatt megspórolt pénzből még beszerezhet például olyan energiatakarékos eszközöket, amelyeket a felújítási hitelből nem tehet, illetve már akkor kell csak neki a magasabb törlesztőrészletet fizetnie, amikor a korszerűsítés nyomán megtakarít az alacsonyabb rezsiszámlákkal.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!