Júliustól jön a cash back

Ingyenes bolti készpénzfelvétel: minden, amit a cashbackről tudni érdemes

Júliustól jön a cash back

Ingyenes bolti készpénzfelvétel: minden, amit a cashbackről tudni érdemes

Bank360 tartalom
2023-05-26 Frissítve: 2024-04-18
2023-05-26 Frissítve: 2024-04-18
33051041

2023 júliusa óta akár havi 40 000 forint készpénzt is felvehetünk a boltok kasszáinál, ami a törvény által biztosított, havi két alkalommal ingyenesen felvehető 150 000 forintos kereten felül értendő. Bár a lehetőség adott, a kereskedők nem rajonganak az ötletért, emiatt pedig a bankok is várnak a bevezetéssel. Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a cashbackről tudni érdemes. 

 

2023. július elsejétől megnyílt annak az elvi lehetősége Magyarországon, hogy bankkártyával havonta kétszer, összesen 40 ezer forint készpénzt ingyen felvehessünk a boltok pénztáraiban is. Azért csak elvileg, mert ehhez az kellene, hogy a kereskedőcégek ebben meglássák a fantáziát, és lehetővé tegyék ezt a kasszáiknál. A cashbacknek hívott szolgáltatás iránt eddig nem volt nagy érdeklődés se a bankok, se a kereskedők részéről. Jelenleg egyedül a Penny Marketnél van ilyen szolgáltatás meghatározott OTP-kártyák használata esetén.

 

Mit jelent a cashback?

 

A cashback szolgáltatás keretében a boltok pénztárainál is felvehető bankkártyával készpénz. Ehhez általában vásárolni kell az üzletben, és a felvehető összeg maximuma is alacsonyabb, mint a bankautomatáknál. A felvételi lehetőség nem automatikus, csak ott lehet ezzel élni, ahol az üzlet ezt lehetővé teszi.

 

A cashback szolgáltatás (vásárlással összekötött készpénzátvétel) esetében a bankkártyás fizetésnél a kedvezményezett (kereskedő) az áru, szolgáltatás ellenértékénél magasabb összegben zároltatja a bankkártyához tartozó fizetési számlát, és a különbözetet a fizető vevőnek készpénzben átadja.

 

Van-e cashback lehetőség Magyarországon?

 

A jogszabályok ezt már lehetővé teszik, de egyelőre csak az OTP és a Penny állapodott meg ilyen szolgáltatásról. Ennek keretében egyszerre maximum 20 ezer forint készpénzt lehet felvenni a bolt kasszájánál, és ehhez legalább 3000 forint értékben kell vásárolni.

 

Mi változott 2023. július 1-től?

 

2023. július 1-től havonta az első két alkalommal összesen maximum 40 ezer forintig ingyenesen lehet felvenni pénzt a cashback szolgáltatás keretében az ezt lehetővé tevő boltokban.

 

A 40 ezer forint beleszámít-e a 150 ezres havi ingyenes készpénzfelvételbe?

 

A 40 ezer forintos havi ingyenes cashback a jelenleg bankautomatából (ATM-ből) felvett készpénz esetén elérhető 150 ezer forintos ingyenes határon felül jár. Így tehát júliustól összesen 190 ezer forint vehető fel ingyenesen ATM-ből és a cashback szolgáltatást nyújtó boltok pénztáránál. A két ingyenes keret külön-külön vehető igénybe, nem számolható össze.

 

A 2023. júliustól hatályos rendelkezés szerint a forintban vezetett fizetési számla pozitív egyenlegének terhére havonta az első két alkalommal összesen 40 ezer forintot lehet ingyenesen felvenni a cashback szolgáltatást nyújtó boltban. A szolgáltató ezért díjat, költséget nem számíthat fel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kereskedő ne köthetné valamihez (például legalább egy adott összegű vásárláshoz) a szolgáltatás nyújtását. A kereskedő természetesen ennél többször és nagyobb összegű cashback kifizetést is adhat, csak annál a 40 ezer forintot meghaladó részre már nem lesz kötelező az ingyenesség.

 

Kell-e külön nyilatkozni a boltos készpénzfelvételről?

 

Az ingyenes cashback 2023. július 1-től való automatikus megnyílását az tette lehetővé, hogy megváltoztatták a nyilatkozatról szóló jogszabályt. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium törvénymódosítása szerint az ingyenes készpénzfelvételről a leendő rendelete hatályba lépése előtt megtett és vissza nem vont nyilatkozatot úgy kell tekinteni, hogy az az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség mellett a készpénzátvétel szolgáltatás (cashback) díj és költségmentes igénybevételére is vonatkozik.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!