Személyi kölcsön folyósítás 2021 június

A kamatemelés ellenére is olcsóbbak lettek a személyi kölcsönök

Személyi kölcsön folyósítás 2021 június

A kamatemelés ellenére is olcsóbbak lettek a személyi kölcsönök

Varga Zsombor
2021-08-13 Frissítve: 2022-05-17
2021-08-13 Frissítve: 2022-05-17
15599821

Leküzdötték a gazdasági válságot a személyi kölcsönök, júniusban már 47,7 milliárd forintot helyeztek ki a hiteltípusból az MNB közlése szerint. Ennél magasabb havi folyósítás utoljára 2019. októberében történt a személyi hitelek esetében, vagyis a koronavírus okozta sokk már a múlté a nyár eleji adatok alapján. A tavaly júniusi 24,4 milliárd forintos hitelkihelyezés közel duplázódott, és a májusi 42,3 milliárd forinthoz képest is jelentős növekedés történt.

 

Vagyis a személyi kölcsönök egy magabiztos növekedési sorozat után tudtak kilábalni a tavaly tapasztalt összeomláshoz közeli állapotból, amit a hiteligénylők és a bankok részéről is komoly nyomás erősített. Van még egy tényező viszont, ami a magára találást erősíthette: a kamatemelési ciklus beindulásának hónapjában nemhogy nem növekedett, még kissé csökkent is a személyi kölcsönök átlagos költsége.

 

Idei mélypontját érte el a személyi kölcsönök kamatszintje

Bár a nyár eleje a hitelpiacon egyértelműen a kamatemelési ciklus első állomásaként vált emlékezetessé, a személyi kölcsönöknél még semmi sem érezhető a június végi jegybanki szigorításból. A személyi kölcsönök átlagos kamata ugyanis nemhogy nem emelkedett, a 11,6 százalékos érték az idei legalacsonyabb kamatszintet jeleníti meg. Elsősorban az öt évnél rövidebb, de egy évnél hosszabb fixálású személyi hitelek átlagkamata csökkent, 12,8 százalékról 12,4 százalékra. Az öt évnél hosszabb kamatperiódusú személyi hitelek esetén bár a csökkenés kisebb, a júniusi 11,3 százalékos kamatszint olyan alacsony, aminél utoljára piaci alapon -vagyis a tavalyi THM-plafon hatására mesterségesen lecsökkentett kamatok kivételével- 16 éve volt példa.

 

 

A kamatokhoz hasonlóan az átlagos THM is idei mélypontját érte el 12,2 százalékos érték mellett, ami kevesebb, mint a májusi 12,4 százalék. A teljes költségmutató szintén minden kamatfixálási időszakon csökkent, és az öt évnél hosszabb időre rögzített személyi hiteleknél nem csak évtizedes rekordot jelent a személyi kölcsön olcsósága (11,7 százalékos átlagos költségmutató), hanem ez minden idők legalacsonyabb piaci értéke- a tavalyi alacsony folyósítással járó árplafon időszakát ismét leszámítva.

Hiába a rekordalacsony júniusi átlag és a kamatemelési ciklus, még augusztusban is ki lehet fogni ennél kedvezőbb ajánlatokat, ha jövedelmünket a hitelt kínáló bankhoz érkeztetjük. A Bank360 Személyi Kölcsön kalkulátora alapján 2,5 millió forintot 4 évre 9,37 százalékos THM mellett lehet felvenni, ami havonta 62 201 forintos törlesztőrészletet jelent. A teljes visszafizetendő 2 985 648 forint ennél a hitelnél.

 

Kamatrögzítés minden szinten

Az újonnan folyósított hiteleket már szinte kizárólag a biztonságos hosszú távú kamatrögzítés mellett vették fel. Az egy évnél rövidebb kamatrögzítések aránya már április óta nem lépte át az 1 százalékot sem, az öt évnél hosszabb kamatperiódus közel 74 százalékát, az egy és öt év közötti kamatrögzítés pedig már több hónapja a 25 százalék körüli részarányát teszi ki a teljes személyi hitel folyósításnak.

 

Visszapattant, de hova tovább?

A személyi kölcsönök havi hitelkihelyezése tehát már meghaladja a válság előtti hónapok szintjét, így a válság okozta sokk és a THM-plafon miatt a legnagyobb visszaesést elszenvedő hiteltípus is sikeresen felépült. A személyi kölcsönök iránt támasztott nagyfokú tavaszi kereslet szintén alátámasztja az emelkedő szériát, amit részben a banki kampányok is fűthettek. Ez a tendencia azonban júliusban kifutott, és a kereslet a nyár közepén már visszaesett. Így bár jelentős csökkenésre nem érdemes még számítani a személyi kölcsön folyósítás stabilan emelkedő hónapjai után, a további volumenemelkedés, a válság előtti szintek meghaladása még valószínűleg nem a következő hónapokban fog megtörténni.

 

Ha pedig a hiteleknél tartunk: egy hirtelen bekövetkező haláleset vagy rokkantság esetén óriási terhet jelenthet egy kölcsön fennálló tartozása. Azt elősegítendő, hogy egy ilyen kritikus pillanatban legyen mire anyagilag támaszkodni, érdemes megfontolni egy életbiztosítás megkötését. 

 

A Bank360 ügyfelei számára elérhető lehetőség, hogy csatlakozzanak egy csoportos biztosítási szerződéshez, melynek előnye, hogy a csatlakozási folyamat 100 százalékban online, egészségügyi vizsgálatok helyett csak egy néhány kérdéses kérdőívet kell kitölteni, ráadásul az életkorral nem változik a díj sem. A részleteket a lenti táblázatban foglaltuk össze.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!