bankkártya

A készpénzben bíznak a legjobban a magyarok, de jönnek fel a digitális eszközök

bankkártya

A készpénzben bíznak a legjobban a magyarok, de jönnek fel a digitális eszközök

Herman Bernadett
2024-10-09 Frissítve: 2024-10-09
2024-10-09
41337325

 

A készpénz változatlanul népszerű, de a dominanciája csökken a készpénzmentes technológiák iránti bizalom növekedésével, emellett látványosan nőtt a mobiltárcákkal való fizetés elterjedtsége. A pénzügyi tájékozottság főleg az alacsonyabb iskolai végzettségűek és idősebbek körében alacsony - derül ki a Mastercard Digitális Fizetési Index felméréséből 

 

A Mastercard legfrissebb, a pénzforgalmi digitalizáció fejlődését értékelő Digitális Fizetési Index (DFI) tanulmánya szerint Magyarország 11 ponttal javította összpontszámát. Ez tükrözi a magyar gazdaságban végbemenő digitális átalakulást és a digitális fizetési ökoszisztéma fejlődését. A DFI adatai azonban azt is jelzik, hogy a szolgáltatások növekvő sokszínűsége kihívások elé állítja az ökoszisztéma szereplőit, akiknek alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

 

2023-ban 62 ponton állt a Mastercard Digitális Fizetési Index. Az index hagyományosan három pillért vizsgál: a digitális fizetési infrastruktúra, a használat és a tudás fejlettségét. 2023-ban az infrastruktúra és a használat pillérek nőttek a legnagyobb mértékben, mindkettő két ponttal emelkedett: az infrastruktúra 76-ról 78-ra, a használat 52-ről 54-re. 

 

A tudás pillérben ugyanis némi megtorpanás érzékelhető: 55-ről 54 pontra csökkent a mutató. Az elemzők szerint a jelenség mögött a digitális fizetést lehetővé tévő technológiák növekvő száma és az egyre többféle elérhető szolgáltatás áll. Az ehhez kapcsolódó tudás megszerzésére ugyanis több időre van szükség. Éppen ezért habár a tudás pillér kezdetben lemaradásban van, az új tudás megszerzése végül bővülő használatot eredményez. A kiberbiztonság egyre fontosabbá válása az ügyfelek edukációjának fontosságára hívja fel a figyelmet.  

 

Sok az új technológia

 

Az eredmények azt mutatják, hogy az index infrastrukturális pillérének növekedésében az innovatív pénzügyi megoldások, például a QR-kódos fizetések, a fizetési kérelmek és a mobil terminálok játszották a főszerepet. 

 

A 2024. szeptemberében induló országos azonnali fizetési szolgáltatás, a qvik hatása azonban még nem tükröződik a 2023-as adatokban, a QR-kódos fizetés további fejlődése a 2025-ös indexben várható. 

 

A terminálok gyors elterjedése ellenére a vállalkozások mintegy fele még mindig nem rendelkezik kártyás fizetési lehetőséggel. A POS-infrastruktúra bővülésében tehát még jelentős bővülési potenciál van, különösen a mikrokereskedők és az egyéni vállalkozók körében. A QR-kódos fizetések és a viselhető eszközökkel történő fizetési megoldások 2023-ban jelentős növekedést értek el.

 

Nő a bizalom a digitális fizetés iránt

 

A digitális fizetési módok a biztonságérzet tekintetében jobban felzárkóztak a készpénzhez, ez a trend leginkább a mentett kártyaadatokkal történő fizetések esetében tapasztalható. A kártyaadatok mentését széleskörűen alkalmazzák online fizetéseknél – ötből majdnem négy kártyabirtokos menti el az adatait kereskedők webhelyein. A titkosításon keresztül fokozott védelmet nyújtó kártyaadat-tokenizáció használata azonban továbbra is korlátozott. 

 

A biztonságosabb és kényelmes mobiltárcás fizetést és kártyaadatmentést egyre nagyobb mértékben használják a hazai felhasználók. Egyértelmű pozitív összefüggés mutatkozik a magasabb iskolai végzettség és gazdasági státusz, illetve a tudásszint között: ezen a téren a felül- illetve az alul lévők közötti különbség tovább nőtt, jelezve, hogy az edukációban célzottan kell fókuszálni az utóbbi csoportra a hátrányok csökkentése érdekében.

Sokan idegenkednek az újdonságoktól

 

A használati pillér növekedése töretlen volt, ezen belül azonban feltűnik egy új digitális szakadék: míg a készpénzmentes fizetés, különösen a kártyás fizetés használata a stagnálás ellenére továbbra is magas - 76 pont - addig a digitális fizetési megoldások használata mindössze 33 ponton áll, még akkor is, ha 2022-től 4 pontos növekedés tapasztalható. A tranzakciók 38 százalékát az ATM-es pénzfelvételek teszik ki, ami javulás tavalyhoz képest (44 százalék).

 

A digitálisan kezdeményezett banki átutalások aránya tavaly 90 százalékra emelkedett, az érintésmentes fizetési megoldások aránya pedig 99 százalékra. Az olyan innovatív fizetési módok, mint a részletfizetés és a QR-kódok használata azonban továbbra is alacsony. A mobiltárcák használata 2022 óta 6 százalékkal nőtt (23 százalék), míg az online és offline részletfizetés csak minimálisan bővült 8 százalékot ért el.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!